veliki problemi / Kaos u Splitu: Proračuna za 2020. još nema, Gradu prijeti ovrha koja bi mogla izazvati bankrot

Zakonski rok bio je 15. studenoga, a stizale su i požurnice

1.12.2019.
8:00
VOYO logo

Kakav je Prijedlog proračuna Grada Splita za 2020. godinu gradski vijećnici još ne znaju. Iako je zakonski rok za to prošao, važan dokument za funkcioniranje grada još nisu dobili na uvid. Istodobno, Splitu prijeti ovrha od 150 milijuna kuna zbog zemljišta na TTTS-u.

Gradski proračun za iduću godinu važan je za sve Splićane, ali ga ni gradski vijećnici još nisu vidjeli. Zakonski rok bio je 15. studenoga, a stizale su i požurnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači, sankcija nema. Zakon o proračunu ne propisuje sankcije - što ne znači da taj Zakon treba kršiti, ali kad nema sankcija, onda se kod nas lakše pribjegava kršenju zakona", rekao je Jakov Prkić, vijećnik Grada Splita.

Iz Grada o proračunu ne žele govoriti, a oporba sama iščitava što stoji iza kašnjenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je što je trgovačka koalicija i administrativno blokirala Grad Split i umjesto da imamo participativni proračun da u kreiranju sudjeluju građani, mi imamo trgovinu", izjavio je Goran Kotur, vijećnik Grada Splita.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako kasni, stručnjaci vjeruju da će biti donesen do kraja prosinca.

"Što otežava ne donošenje, nema formalno-pravnih sankcija osim ove za one koji su proračunski korisnici jer oni koji su korisnici u pravilu ovise o isplatama i Grad mora do 31. prosinca donijeti odluku o privremenom financiranju", rekla je Marija Boban, izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, pitanje je hoće li u proračun za iduću godinu ući i ovrha od 150 milijuna kuna kojom vlasnici zemljišta na TTTS-u prijete Gradu.

"Svakako bih na mjestu Grada Splita uložila žalbu, očekujem žalbu na nepravomoćno rješenje i ne možemo izgledno reći kako će se odraziti na ovaj ili sljedeći proračun", rekla je Boban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A zbog moguće milijunske ovrhe zabrinuti su i građani.

"Trenutno smo izbjegli problem sa Spaladium arenom. Ovo je jedan drugi problem. Ogroman isto u smislu iznosa. A pitanje je kada će se danas, sutra neki treći pojaviti", izjavio je Mario iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni se uopće ne hvataju tema koje su važne, nego se hvataju perifernih tema, ne znam tko je tamo zaposlen i tko je odgovoran, ali vidim da nije nitko odgovoran", rekla je Katarina iz Splita.

Grad Split još nije uložio žalbu, vrijeme prolazi, kamate rastu. A dođe li do ovrhe, Split bi mogao završiti u blokadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo