Građani zabrinuti / Kaos na granici sa Srbijom! Zbog dugih čekanja kamiondžije nalaze nove rute: 'U strahu smo zbog djece'

Mještani gube strpljenje i poručuju da će izaći na ulice

23.4.2019.
20:10
VOYO logo

Na autocesti i granici između Hrvatske i Srbije redovi su kamiona. Čeka se i desetke sati. Kako bi izbjegli gužve i čekanja, kamiondžije nalaze nove rute i manje prijelaze, no to mještanima sela na istoku hrvatske predstavlja velike probleme.

Najviše su u strahu zbog njihove djece, jer kamioni jure u neposrednoj blizini kuća i škola. Kako rješenje o zabrani prolaska kamiona čekaju predugo, kažu - sami će blokirati ceste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakoga dana stanovnici istoka svjedoče redovima kamiona na graničnom prijelazu Bajakovo između Hrvatske i Srbije.

Pa upravo kako bi izbjegli gužvu, mnogi kamiondžije idu na dvadesetak kilometara udaljeni mali prijelaz Tovarnik, a kamioni uz cestu mještanima Ilače i Tovarnika predstavljaju veliki problem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od kamiona se ne može živjeti, ne možeš spavati. Moraš paziti na djecu, ne možeš preći preko ceste, voze prebrzo", kazala je Marija Gvozdanovac iz mjesta 
Ilača.

"Ja nisam protiv kamiondžija. Oni moraju živjeti. Tu nema što. Al mora se znat kud se ide, kako se ide i koliko se ide. Ne može kroz sela kolona bit veća nego na autoputu", rekla je stanovnica Ilače, Mirjana Balić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuće se tresu, cesta se uništava. A mještani brinu i za svoju djecu, kažu, kamijondžije uopće ne poštuju prometne propise. 

A kamiondžije koji ne idu na Bajakovo, već na Tovarnik malo uštede ne plaćajući autocestu. Ali uštede na vremenu. Na Bajakovu čekaju satima duže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je kaos, kaos. Čekamo u mjestu po 12 sati i nerviramo se. Ludnica, to je ludnica", kaže vozač kamiona Teodor Malinovski.

Pa se odlučuju na put kroz sela, u kojima načelnica skuplja pisma koja šalje ministarstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apeliram i molim Ministarstvo prometa i Hrvatske ceste da donesu odluku po hitnom postupku da se ovdje zabrani promet kamionima težim od 7,5 tona", poručila je načelnica Tovarnika Ruža Veselčić-Šijaković.

No mještani više nemaju strpljenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidimo da nema drugačije. Da nema nitko sluha za naše zahtjeve. Morat ćemo nešto napraviti. Prosvjedovali smo za poljoprivredu, prosvjedovat ćemo i za našu djecu", poručuju mještani.

Jer dok im je dopušteno, kamiondžije će i dalje voziti prema Tovarniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo