POGODOVANJE MAĐARIMA? / Kampanja dobila novu vruću temu: Oporba napala HDZ zbog Memoranduma Ine i Janafa

Jedan Memorandum INA-e i JANAF-a bio je dovoljan da zapali političku scenu

26.5.2020.
18:28
VOYO logo

Memorandum INA-e i JANAF-a bio je dovoljan da zapali političku scenu. Oporba ga tumači kao pogodovanje interesima Mađarske i smatra da je HDZ-ova vlada izdala Hrvatsku, a vladajući to odbacuju. 

Iako su od njegove najave prošle 3 i pol godine, premijer Plenković kaže da ne odustaje od povratka INA-e u hrvatske ruke. Događaji oko INA-e tako su ušli u fokus pretkampanje koju na jugu zemlje vodi šef HDZ-a, a na sjeverozapadu po naklonost birača navratila je SDP-ova koalicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kampanja uvijek izaziva malo više tenzija..."

Pretkampanja je u punom jeku. Šef HDZ-a Andrej Plenković je na jugu gdje postoji bojazan da mu desnica otme dio kolača, prvo je bio u Dubrovniku, a onda i u Vrgorcu, i to prije odlaska u Dugopolje, dok mu je krajnje odredište Split. 

Image
reakcija ine i janafa /

Objavljen dokument: Pogledajte što piše u Memorandumu o kojem bruji cijela Hrvatska

Image
reakcija ine i janafa /

Objavljen dokument: Pogledajte što piše u Memorandumu o kojem bruji cijela Hrvatska

"Kampanja uvijek izaziva malo više tenzija nego inače", kazao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na drugom kraju zemlje, Restart koalicija gdje ljevica inače dobro prolazi. U Samoboru kod domaćina, gradonačelnika Kreše Beljaka, šefa HSS-a. 

"Iz Vlade je moralo otići 15 ministara zbog korupcije"

Politički protivnici odavno nemaju lijepih riječi jedni za druge. "Davor Bernardić je nezreo političar koji pokazuje nesposobnost i pokazuje da se diskvalificira za sve ozbiljne dužnosti", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz Vlade je moralo otići 15 ministara zbog korupcije. Vlada se održavala na vlasti zahvaljujući političkoj korupciji tj. kupnji zastupnika u Hrvatskom saboru", kazao je, pak, predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

"To je izdaja nacionalnih interesa"

No temperaturu među političkim protivnicima je podigla INA nakon napisa o Memorandumu INA-e i JANAF-a, a iz kojeg oporba iščitava pogodovanje mađarskim interesima, što vladajući odbacuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je izdaja nacionalnih interesa. To je napuštanje radnika u rafineriji. Dok mi četiri godine slušamo da će se otkupiti udio od MOL-a", kazao je Bernardić. 

"To je skandalozno. I pokazuje da je Most u pravu. HDZ, nažalost, radi za interese Mađarske", rekao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada štiti interese RH. Važna je INA za neovisnost, ključno je da će Lazard oko 10. lipnja doći s prvim procjenama i nakon toga ćemo odlučivati", kazao je Plenković.

"Ne možete kupiti ako vam prodavačica neće prodati" 

Nakon što su prošle 3 i pol godine od obećanja da će vratiti INA-u u hrvatske ruke, od svega toga bi moglo biti jedno veliko ništa. Da se to zaključiti iz izjava vladajućih, pa i ministra Ćorića koji preuzima odgovornost za Memorandum kao svjedok, a s čijim detaljima, kaže, premijer i ne mora biti upoznat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jesmo li smo odustali od opcije? Ne, nismo odustali od te opcije, ali da bi se to realiziralo, potrebno je da obje strane nađu zajednički jezik. Zapravo da druga strana tu našu ponudu prihvati. Ali ne možete kupiti u dućanu nešto ako vam prodavačica neće prodati", kazao je ministar zaštite, okoliša i energetike Tomislav Ćorić. 

I dok HDZ najavljuje uskoro svoj program u kojem će mjesto naći energetika i INA, Restart koalicija svoj će predstaviti sutra, s naglascima na povećanje proizvodnje i životnog standarda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kampanji povišenih tonova građani očekuju i konkretna rješenja. A da ih nude, tvrde svi oni koji trče utrku za 10. saziv Sabora.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo