NIŠTA IM NE PROMAKNE / Ovo je 399 lokacija gdje se nalaze kamere koje mjere brzinu: Doznali smo što sve snimaju

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Osim fiksnih radarskih uređaja, policija i drugu opremu i uređaje kojima nadziru brzinu kretanja vozila

14.4.2024.
12:42
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Trenutno na području Hrvatske ima ukupno 117 fiksnih radarskih uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, a kućišta u koje se stavljaju ti uređaji, ima na ukupno 399 lokacija. Ti uređaji za mjerenje brzine se vrlo često premještaju na drugu poziciju i u drugo kućište, objasnili su za Danas.hr iz MUP-a. No, osim fiksnih radarskih uređaja, policija ima drugu opremu i uređaje kojima nadziru brzinu kretanja vozila. Riječ je o ručnim laserskim uređajima sa i bez video zapisa. Ukupno ih ima oko 250 komada, tu su i stacionirani radarski uređaji, njih 90 komada te su tu i tzv. presretači kojih ima oko 40 komada.

Ovo je svih 399 lokacija na kojima su postavljeni fiksni radarski uređaji (kućišta) za nadzor brzine kretanja vozila.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Dolazi još uređaja za mjerenje brzine

Iz MUP-a kažu da s obzirom na to da je natječaj javne nabave za kupnju fiksnih uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, kao i kućišta u koja se stavljaju ti mjerni uređaji, završio tek na kraju 2023. godine, predviđeno je da se navedeni uređaji i kućišta koji su planirani nabaviti i postaviti u 2023. godini, postave u prvoj polovici 2024. godine. Uređaji i kućišta koji su planirani za nabavu tijekom 2024. godine, predviđeno je da se postave u drugoj polovici 2024. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za prošlu 2023. godinu je bila predviđena nabava 37 fiksnih radarskih uređaja i 113 kućišta, a za ovu 2024. godinu predviđena je nabava 21 fiksnog radarskog uređaja i 24 kućišta, koji bi se rasporedil na cjelokupnom teritoriju Hrvatske, odnosno u svim policijskim upravama. Pozicije gdje će biti postavljena kućišta još nisu konačno definirane i podložne su sitnim promjenama, pa u ovom trenutku ne možemo dostaviti te podatke", kažu iz MUP-a. 

Policijske postaje i policijske uprave samostalno odabiru na svom području lokacije (pojedine dijelove prometnica) gdje će biti postavljena kućišta i uređaji i to na temelju prometne problematike i sukladno statističko-analitičkim pokazateljima gdje se događaju najteže prometne nesreće uzrokovane prekoračenjem dopuštene brzine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MOŽE BITI OPASNO /

Koliki treba biti tlak u gumama i kako ga provjeriti? Prometni stručnjak objasnio detalje

Image
MOŽE BITI OPASNO /

Koliki treba biti tlak u gumama i kako ga provjeriti? Prometni stručnjak objasnio detalje

Što sve mogu kamere za mjerenje brzine?

Ministarstvo unutarnjih poslova nabavlja i koristi suvremene uređaje koji po svojim tehničkim karakteristikama u potpunosti idu u korak s EU i svijetom. Većina mjernih uređaja, osim funkcije mjerenja brzine, ima i funkciju automatskog očitavanja tablice vozila u prekršaju (ANPR). Fiksni uređaji/radari imaju višeciljni fotoradarski sustav (FRS) koji omogućuje mjerenje brzine više vozila istovremeno. Također, fiksni radarski uređaji imaju mogućnost premještanja uređaja s jedne lokacije na drugu (u drugo kućište). Većina uređaja u realnom vremenu šalje snimljene zapise na centralni server MUP-a.

Motorno vozilo u prekršaju može se snimati u dolaznom ili odlaznom smjeru (oba smjera vožnje), ovisno u kojem smjeru je okrenut sami fiksni uređaj te danju ili noću, odnosno u uvjetima smanjene vidljivosti (kiša, snijeg).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, potrebno je napomenuti da su fiksni radarski uređaji za nadzor/mjerenje brzine kretanja vozila koji su kupljeni sredstvima Ministarstva unutarnjih poslova RH, ravnomjerno raspoređeni i postavljeni na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske, odnosno podjednako u svim policijskim upravama (županijama), ovisno o njenoj veličini i prometnoj problematici.  Potrebno je naglasiti i da su se i jedinice lokalne uprave i samouprave uključile u aktivnosti koje mogu utjecati na poboljšanje stanja sigurnosti cestovnog prometa na svom području i to na način da su u dogovoru s lokalnim policijskim postajama i policijskim upravama nabavili i postavili preko 100 kućišta te ih donirale MUP-u, odnosno lokalnim policijskim postajama koje se nalaze na području tih lokalnih uprava i samouprava.  

POGLEDAJTE VIDEO: U Zadru 'izronjen' Opel: Vlasnik zaboravio na ručnu, automobil završio pod vodom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo