KAMERE UŠLE U NESUĐENI URED BIVŠE PREDSJEDNICE: / Pogledajte u kakvom je stanju nakon potresa palača u Visokoj ulici

Image
Foto: izvor: RTL

Nesuđeni Ured bivše predsjednice Republike prostire se na više od 100 četvornih metara i najviše je stradao u potresu

8.5.2020.
8:54
izvor: RTL
VOYO logo

U potresu koji je pogodio Zagreb prije više od mjesec dana stradala je državna rezidencija u Visokoj ulici. Najviše od svega je oštećen ured u kojem je trebala biti bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kaže se u prilogu RTL-a Danas.

Nesuđeni Ured bivše predsjednice Republike prostire se na više od 100 četvornih metara i najviše je stradao u potresu. Radni naziv te prostorije je predsjednički apartman. Uz veliku radnu sobu ima i sanitarni čvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
I DRŽAVNA REZIDENCIJA U VISOKOJ ULICI OŠTEĆENA U POTRESU: /

Trećina državnih nekretnina trenutno je neupotrebljiva

Image
I DRŽAVNA REZIDENCIJA U VISOKOJ ULICI OŠTEĆENA U POTRESU: /

Trećina državnih nekretnina trenutno je neupotrebljiva

Zgradi u Visokoj potreban je temeljita obnova

"Javili smo bivšoj predsjednici da jednostavno od toga neće biti ništa. Čak smo ponudili nekoliko alternativnih lokacija. Međutim, kasnije se sama očitovala da neće više ići u tom pravcu, prema Uredu", kazao je za RTL ministar državne imovine Mario Banožić.

Palača u Visokoj ulici čuva mnoge priče iz starije i novije povijesti. Grabar-Kitarović ondje je stigla još 1993. godine s Ivom Sanaderom, tada iz Ministarstva znanosti i tehnologije. Htjela je ondje preseliti Ured kada je postala predsjednica pa ga je na kraju dobila po prestanku dužnosti. U ovoj zgradi bilo je i sjedište Ministarstva vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon osamostaljenja tamo je bio i prvi Ured ministra vanjskih poslova gdje je stolovao Mate Granić. Održavani su ondje susreti na najvišoj razini, boravile su tamo delegacije stranih državnika i državnica. Sada je tom prostoru potrebna obnova.

Predsjedanje EU-om trebalo se tamo događati

Odmah nakon potresa s premijerom Andrejem Plenkovićem u palaču u Visokoj ulici stigao je i ministar Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je nevjerica. Svi smo bili u borbi s koronom, nitko nije vjerovao da se potres doista dogodio. Kada smo vidjeli razmjere štete, kako u cijelom centru grada tako i ovdje, pitali smo se što ćemo sad? Ovakvi rezidencijalni objekti znače puno. Kompletna priča oko predsjedanja Europskom unijom trebala se događati baš u ovim salonima koji imaju povijesnu priču, a predstavljaju nas kao narod i našu baštinu", kazao je ministar Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo