ostaje gradonačelnik / Kalmeta će HDZ-u staviti na raspolaganje sve svoje stranačke dužnosti

Zadarskog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ova ministra prometa Uskok tereti da je povezao ljude radi izvlačenja višemilijunskih iznosa iz Hrvatskih autocesta

5.6.2015.
18:39
VOYO logo

Vijest o optužnici dočekala je danas Božidara Kalmetu je na poslu. Optužbe za mito, korupciju i izvlačenje desetaka milijuna kuna iz vremena kad je bio ministar prometa,
gradonačelnik Zadra - odbacuje.

"Ja sam duboko vjerovao da se to neće dogoditi jer ja znam da nisam ništa skrivio niti imam bilo što s tim", rekao je Kalmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskok tereti Kalmetu da je od 2005. do kraja 2010. povezao ljude iz svog ministarstva, ali i tadašnje šefove Hrvatskih cesta i autocesta, zbog izvlačenja novca iz tih državnih tvrtki.

Image
često prozivani ministar /

Kalmeta: 'Ne osjećam se krivim i ne planiram podnijeti ostavku'

Image
često prozivani ministar /

Kalmeta: 'Ne osjećam se krivim i ne planiram podnijeti ostavku'

"Njemu se stavlja na teret da je on organizator udruge koju je činila skupina od pet osoba nadalje. Tu imamo nekoliko kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti davanje mita primanja mita", rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz zadarskog gradonačelnika optužena su još 12-orica. Među njima i najbliži suradnici, tadašnji državni tajnici, Zdravko Livaković i Milivoj Mikulić, kao i bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar.

Kalmetin odvjetnik kaže, čim vide optužnicu, odbacit će sve inkriminacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne postoji nijedan materijalni dokaz na te inkriminacije, niti jedan personalni dokaz. Dakle, niti jedan svjedok, zvao se on bilo kako, koji je saslušan, ne kaže 'ja sam donio novac i predao ga Kalmeti", kaže Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović.

Istraga u aferi Remorker proširena je prije pola godine i na Kalmetu. Razlog je Uskoku dao i Josip Sapunar. Objasnio im je zašto su 'Kalmetinu' gradile Hrvatske autoceste umjesto Hravtskih cesta i financirale izvođača Vijadukt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se Kalmetu i suradnike tereti za kriminal težak više od 40 milijuna kuna, zadarski gradonačelnik o ostavci ne razmišlja.

"Čujte, zašto bih dao ostavku? Ako bih dao ostavku, znači da ja praktički priznajem krivicu. Ja nisam kriv, nemam zašto dati ostavku", poručio je Kalmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako ne misle i u zadarskom SDP-u.

"Nedavanje ostavke i s optužnicom biti gradonačelnik, to je jednostavno nečovječno od njega. Da on sa svojom optužnicom i sa svojim krimenom ovaj grad pretvori u grad slučaj", kaže zadarski gradski vijećnik Antun Novoselić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podizanje optužnice protiv Kalmete, predsjednica Republike komentirala je riječima - neka pravosuđe radi svoj posao.

"Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Dok mu se ne dokaže krivnja, Kalmeta ostaje gradonačelnik Zadra, ali će zato, neslužbeno doznajemo, odmah vratiti HDZ-u mandat na raspolaganje na sve stranačke dužnosti, uključujući i mjesto koordinatora devete izborne jedinice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo