KALELARGA ILI ŠIROKA ULICA / Kalelargom su tu ulicu u Zadru zvali još od 18. stoljeća. Kome je palo na um mijenjati to ime!? Zadrani se sad bore za nju

Prije 7 godina Inicijativa za preimenovanje Široke ulice u Kalelargu u samo tjedan dana prikupila je 11 tisuća potpisa

24.12.2021.
16:20
VOYO logo

Iako je imaju i Makarska i Šibenik, ona zadarska je najpoznatija i najopjevanija iako se više od tri desetljeća tako ne zove. Riječ je o Kalelargi, glavnoj ulici u staroj gradskoj jezgri koju sadašnjim imenom "Široka ulica" tako ne zovu niti oni koji su je preimenovali. Potpisi su skupljeni, zahtjev predan, a koliko je potrebno do povratka starog imena.

Čovjek koji je već 78 godina dijete Kalelarge jedan je od inicijatora vraćanja povijesnog imena ulici koja se zadnju 31 godinu prevedeno s talijanskog zove Široka ulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Dvoje osoba koje su proslavili Kalelargu su Tomislav Ivčić, koji je komponirao tu pjesmu i ja kao predsjednik najvećega aktiva u povijesti ne Hrvatske, nego svijeta, a to je „Kalelarga“. Prema tome sin od bivšeg gradonačelnika je rekao da je to fašizam, a obadvije ruke je digao kad je trebalo proglasiti Ivčića počasnim građaninom Zadra“, kazao je Venci Jurin, predsjednik Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi „Kalelarga“.

Prije 7 godina Inicijativa za preimenovanje Široke ulice u Kalelargu u samo tjedan dana prikupila je 11 tisuća potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Građani to zovu Kalelarga, uvijek su zvali Kalelarga, tako da će vjerojatno i ostati Kalelarga što god oni budu odlučili“, izjavila je Irene Barić iz Zadra.

Image
Umirovljenik s hobijem /

Jeste li znali da je Zadar u antičko doba imao arenu? Vodimo vas u 3D prikaz tržnice robova, javne terme i 3000 godina povijesti

Image
Umirovljenik s hobijem /

Jeste li znali da je Zadar u antičko doba imao arenu? Vodimo vas u 3D prikaz tržnice robova, javne terme i 3000 godina povijesti

„Ja bi je prominija jer ja to ne zovem Široka ulica, to je Kalelarga. Jedna je Kalelarga i to je to“, rekao je Domagoj Cicero iz Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ne znam zašto je prva ta kroatizacija napravljena. Zapravo se radi o tome da je primjer Kalelarge primjer identiteta u jeziku. I ako se tako izvorno zove, nema je smisla prevoditi“, poručio je Vinko Srhoj, povjesničar umjetnosti iz Zadra.

Pitanje preimenovanja ponovno je aktualizirao Mjesni odbor Poluotok koji je izglasao odluku kojom na Gradsko vijeće šalju zahtjev za vraćanjem imena koje se koristi od 18. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Radi se zapravo o identitetu. Zadar je grad od 3 tisuće godina i plus, nije to 30 godina kako se pokušava u zadnje vrijeme isforsirati priča. Mislim da trebamo ne samo u Zadru, nego i svugdje, ponosni na svoju povijest, na multikulturalnu povijest“, kazao je Frane Brajković, predsjednik MO Poluotok.

Klub SDP-ovih vijećnika prvi se oglasio. Oni su za preimenovanje.

"Ja osobno i živim na Kalelargi i moja prva ulica s kojom se susretnem kad izađem iz svog portuna je Kalelarga, tako da nema razloga da se ne promijeni taj naziv ulice“, izjavio je Danijel Radete (SDP), gradski vijećnik Grada Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako razmišljaju drugi vijećnici, bit će poznato možda već na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo