LOKVARSKI KALENDAR / Kakvu nam godinu predviđa lokvarski kalendar za RTL otkriva Mirjana Pleše iz Udruge ljubitelja lokvarskih starina

Po detalje o godini pred nama odlazimo u Gorski Kotar. Iz lokvarske idile svake godine u tiskanom izdanju stiže narodno vremensko predviđanje po mjesecima

8.1.2017.
19:19
VOYO logo

Priroda ostavlja tragove. Oni vode do točne prognoze. Samo ih rijetki znaju pratiti i godinu dana unaprijed, poput Mirjane Pleše iz Udruge ljubitelja lokvarskih starina, predvidjeti minuse koji su nas okovali. U veljači će, kaže, snijeg još jače padati.

"E sada, u veljači bi moglo biti mirno, a ako nama okrene jugo, a mi to znamo po tome jer šumi Kameniti vrh, onda iza toga. Nije jako toplo, ali čim je oko nule pada snijeg", otkriva Mirjana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je to već tradicionalno, otisnuto na lokvarskom kalendaru. Pažljivo ga stvara, učila je od starih kazivača. Dvanaest dana od Svete Lucije do Badnjaka predstavljaju 12 mjeseci naredne godine. U bilježnicu prikuplja podatke i stupnjeve. 

"Ožujak je svakako mjesec kad će bit već toplije puno. Ljeto bi moralo bit pouzdano i toplo, ali će brzo zajeseniti. Nekako su me svi pitali za rujan kad mi moramo ljetinu ubirati, e tad bi mogla kiša padat, ali inače cijelo ljeto će bit suho i toplo", smatra Mirjana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj ćemo tek otkriti da se mjesecima unaprijed možemo veseliti idućem Božiću, jer trebao bi biti bijeli. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo