Kakva pljuska! Umjesto ministara u Dubrovnik došli sami veleposlanici

Trebao je to biti prvi veliki međunarodni događaj nakon ulaska u Europsku uniju, no Croatia Forum u Dubrovniku pretvorio se u skup na veleposlaničkoj razini.

4.10.2013.
6:37
VOYO logo

Umjesto 15-ak ministara vanjskih poslova, koje je nedavno na saborskom aktualnom satu najavljivala ministrica Vesna Pusić, od važnijih imena pojavio se samo Carl Bildt te turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoğlu, čija je zemlja ključna za dostavu azerbajdžanskog plina na tržište Europske unije, javlja HRT.

Nije došao ni slovenski ministar Karl Erjavec. Navodno je bojkotiranjem Croatia foruma želio vratiti Vesni Pusić milo za drago jer je ona na summitu u Bledu, tvrdi slovenska strana, izjavom kako je baselska Banka za poravnanje u rješavanju spora oko Ljubljanske banke ponudila samo sobu za razgovore dviju strana i ništa više od toga, izazvala Erjavčev bijes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada su u roku od samo nekoliko sati pljuštali demantiji s obje strane, o tome tko je što rekao i tko je što mislio. Slovenci, doznaje se iz visokih izvora, smatraju kako je ministrica Pusić time iznevjerila njihovo povjerenje i upitno je, kažu, u kojem će smjeru sada ići pregovori oko Ljubljanske banke.

Zaoštravaju se odnosi s Mađarskom

Međutim, najviše je u Dubrovniku zamjetan bojkot Mađara Janosa Martonyija. Ministrica Pusić rekla je kako Hernadijev slučaj ne bi trebao imati veze u odnosima Hrvatske i Mađarske. Naglasila je kako je riječ o sudskome predmetu koji traje dulje od mandata ove vlade te dodala da je to u rukama pravosudnih tijela, a sada i u okviru europske pravosudne suradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače u fokusu foruma je energetska sigurnost i opskrba plinom putem Transjadranskog plinovoda, koji bi trebao osigurati manju ovisnost zemalja regije o ruskom plinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo