ISTA STVAR - RAZLIČITO RJEŠENJE / Kakvog ovo ima smisla? Imaju negativan brzi antigenski test, ali covid-potvrdu ne mogu dobiti

Image
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

HZJZ je propisao da oni državni i javni službenici koji se testiraju brzim antigenskim testom kod poslodavca, nalaz tog testa ne mogu koristiti za izdavanje covid-potvrde

16.11.2021.
10:41
Goran Kovačić/PIXSELL
VOYO logo

Imaju negativan test na koronu, no svejedno ne mogu dobiti covid-potvrdu koja im od danas treba za ulazak u sve javne i državne ustanove, nego im taj nalaz vrijedi samo za dolazak na posao.

Takva situacija je moguća jer je Hrvatski zavod za javno zdravstvo tako napisao u svojoj prošlotjednoj preporuci za organizaciju širokodostupnog profesionalnog testiranja brzim antigenskim testovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moguće je organizirati testiranje kod poslodavca pri čemu rezultati testiranja ne služe za izdavanje covid-potvrde nego isključivo da se omogući osobama s negativnim testom pristup na radno mjesto odnosno u prostorije poslodavca", stoji u dokumentu objavljenom na internetskim stranicama HZJZ-a.

Image
POČELO JE /

Donosimo veliki vodič kroz covid-potvrde: Gdje možete, gdje ne, kome ne trebaju, tko plaća testove i što s trećom dozom

Image
POČELO JE /

Donosimo veliki vodič kroz covid-potvrde: Gdje možete, gdje ne, kome ne trebaju, tko plaća testove i što s trećom dozom

Brzi antigenski test vrijedi za izdavanje covid-potvrda

To je samo još jedna u moru nelogičnosti koji proizlaze iz posljednje odluke Stožera civilne zaštite. Jer, na stranicama gdje se objašnjava kako se može dobiti covid-potvrda o testiranju jasno je navedeno da ona za brzi antigenski test vrijedi 48 sati od testiranja, dok je za PCR test 72 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"EU digitalnu covid-potvrdu o testiranju može zatražiti osoba koja ima negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa. Negativan nalaz brzog antigenskog testa ne smije biti stariji od 48 sati od trenutka uzimanja brisa, a potvrda se izdaje na razdoblje od 48 sati od uzimanja uzorka", jasno stoji na internetskoj stranici eudigitalnacovidpotvrda.hr. No, očito to ne vrijedi za one kojima je poslodavac organizirao testiranje u svojim prostorijama.

Država je poslodavac i provodi testiranja, a dijelom ne priznaje testove

Još veću nelogičnost ovoj odluci daje i činjenica da je poslodavac u ovom slučaju ili država ili lokalna samouprava jer je obveza covid-potvrda za zaposlenike uvedena samo u državnim i javnim službama pa nije baš jasno zašto testovi koje provode ljudi koje je država ovlastila da ih provode i testovi koje priznaje HZJZ ne mogu biti osnova za izdavanje covid-potvrda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči ove odluke HZJZ je povećao broj testnih mjesta za koronu, a i dodali su odredbu da testirati može baš "svaki zdravstveni djelatnik uključujući i one čija je osnovna uloga u sustavu zdravstva primarno usmjerena drugim područjima poput farmaceuta, farmaceutskih tehničara i doktora dentalne medicine."

Rezultate kućnih testova ne priznaju

A kako bi se spriječile manipulacije rezultatima testa, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak prošlog je tjedna jasno rekao i da se za dolazak na posao neće priznavati rezultati kućnih testova jer se oni ne priznaju nigdje u svijetu, osim za orijentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bi netko na kućnom testu pronašao da je pozitivan, on treba napraviti na ovlaštenom mjestu brzi antigenski test ili PCR", pojasnio je Capak prošlog tjedna. No, očito je da HZJZ ovom odlukom kao temelj za izdavanje covid-potvrde ne priznaje brzi antigenski test obavljen u prostorijama poslodavca te je napravio i razliku između brzih antigenskih testova pa neki od njih se priznaju za sve, a drugi samo za dolazak na posao.

Poslali smo upit HZJZ-u zašto smatraju da rezultati brzih antigenskih testova provedenih kod poslodavca ne trebaju služiti za izdavanje covid-potvrda i smatraju li da se time diskriminiraju zaposlenici koji će se testirati na taj način, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo