KAKVA JE SUDBINA TREĆEG PUTA? Analitičari uvjereni da ideja može zaživjeti samo ako pridobe Most: / 'Jedan biskup to nikad neće dopustiti'

Image
Foto: PIXSELL

Nedavni neuspjeli pokušaj rušenja Vlade Andreja Plenkovića još je jednom pokazao sve slabosti hrvatske oporbe.

17.11.2017.
7:23
PIXSELL
VOYO logo

Taj građansko-liberalni savez stranaka trebao bi predvoditi GLAS, a u koaliciju namjeravaju pozvati i IDS, Pametno, te neke nezavisne gradonačelnike i nezavisne lokalne liste.

"Bitno je da imamo iste ili slične programe i da se možemo dogovoriti oko ključnih stvari koje ćemo ponuditi građanima", otkrio je prije nekoliko dana neimenovani izvor iz GLAS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U spomenutom savezu navodno ne bi bilo mjesta za HSS i Most zbog svjetonazorskih razlika, dok bi suradnja sa SDP-om bila moguća, ali ne i pod svaku cijenu.

No, iako se na papiru ta ideja ne čini loša, pitanje je kako bi treći put prošao na izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se SDP ne stabilizira, ni te male stranke s ljevice i centra neće sa SDP-om jer neće ni moći od njih očekivati ono što je SDP, primjerice, već potpisao da daje HSS-u. S druge strane, ako SDP bude jak, on opet može poručiti potencijalnim partnerima da idu sami i donesu što više mogu", objašnjava politički analitičar IvicaRelković.

Smatra da prostora na političkoj sceni za takvu ideju ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Relković je uvjeren da IDS-u takva suradnja neće štetiti jer će oni svoja tri mandata svakako imati. Međutim, pitanje je hoće li se ostali 'utopiti' u cijeloj toj priči.

"Pitanje je i je li svima njima bolje raditi koaliciju od pet malih stranaka s 0,5 posto kapaciteta ili se fuzionirati. Pitanje je i kako će oni svi zajedno sutra biračima objasniti da im se neće dogoditi isto što se SDP-u dogodilo s HNS-om. Jako je tu puno pitanja, a prerano za odgovore", kaže Relković za Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ŽarkoPuhovski kaže da takva ideja ima jako slabe šanse za uspjeh, a jedinu nadu vidi u povezivanju s Mostom.

"Ipak, takvo što Mostu nikad neće dopustiti biskup Košić", komentira Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HDZ DOBIVA SVJEŽU OPOZICIJU: /

Okuplja se novi 'treći put', ali SDP je ispao iz križaljke?

Image
HDZ DOBIVA SVJEŽU OPOZICIJU: /

Okuplja se novi 'treći put', ali SDP je ispao iz križaljke?

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo