MUŠKARAC U TIJELU ŽENE / Zagrepčanka promijenila spol, pa tražila da joj uklone dojke: 'Ispočetka su to tako kompleksni i sramotni osjećaji'

Image
Foto: Shutterstock

'Ispočetka su to tako kompleksni i sramotni osjećaji danas, da nije uopće dolazilo do situacije da ja to sebi svjesno priznam, da se nosim s tim'

10.11.2021.
22:28
Shutterstock
VOYO logo

RTL-ova Potraga donosi priču o transrodnom muškarcu iz Zagreba koji je promijenio spol pa pobijedio institucije na sudu jer su ga diskriminirale.

U svom se tijelu osjećao loše godinama, a onda je kao tinejdžer shvatio da to mora, ali i može, promijeniti. Prvo je promijenio ime, a potom je u dokumentima iz ženskog promijenio spol u muški. Nakon toga se odlučio na operaciju; u KB Dubrava htio je ukloniti dojke, no u bolnici su mu objasnili da je riječ o estetskoj operaciji koju mora platiti. Zbog svega je tužio institucije i nedavno - pobijedio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sjećam se čupanja mašnica...'

"Kaže mi mama da se sjeća da je to sve krenulo čak kad počneš spoznavati samog sebe, s neke tri godine. Sjećam se čupanja mašnica s kupaćih, ono, dok jedna pričaš", rekao je transrodni muškarac za RTL.

"Ispočetka su to tako kompleksni i sramotni osjećaji danas, da nije uopće dolazilo do situacije da ja to sebi svjesno priznam, da se nosim s tim, da se pomirim s tim, a kamoli da nekome pričam o tome", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pojam transrodnosti prvi je put čuo kad je upoznao ljude koji su prolazili isto što i on. "Na početku puberteta, kroz koje prolazi tijelo koje imamo, koje smatramo da se kreće razvijati u krivom smjeru. Tada te neke fizičke karakteristike koje dobivamo i zbog kojih nas svijet percipira na određeni način nekako daje težinu tom stanju i čini se realnije. Dotad smo se u djetinjstvu igrali bezbrižno, svi smo bili slični i nisu te stvari bile bitne. Ali, od tada postaje sve teže", rekao je.

Zašto je sud stao na njegovu stranu, kako u Hrvatskoj žive transrodne osobe te kako izgleda njihov težak put na kojem žele uskladiti spol i rodni identitet, pogledajte u prilogu RTL Potrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo