potrebno 15 milijardi kuna / Kako vratiti INA-u Hrvatskoj? Donosimo moguće scenarije za otkup dionica u vlasništvu MOL-a

Kako vratiti kontrolu nad INA-om nakon propalog arbitražnog postupka za Hrvastku? Iako je vijest pljuska hrvatskim naporima - premijer Andrej Plenković iskoristio je dramu trenutka i objavio da se INA vraća Hrvatskoj

25.12.2016.
18:49
VOYO logo

S INA-om u mislima premijer Plenković je ušao u Božić. Politički dramatično tempirano na sam Badnjak javnosti je prenio odluku o otkupu sa kojom je navodno prvo upoznao i samog mađarskog premijera Orbana

"Javni dug se neće povećati", istaknuo je tom prilikom.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna je to poruka kojom Plenković amortizira činjenicu da će Vlada u ime svojih građana ipak morati naći oko 15 milijardi novih kuna da realizira kupovinu MOL-vih dionica INA-e. Oporba mu daje podršku.

"Naravno, mi ćemo podržati plan za otkup dionica INA-e, no prvo ga moramo vidjeti. Ukoliko se ide u bilo kakav aranžman koji će koštati Hrvatsku, očekujem da to naprave sa potporom hrvatskog Sabora", rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada trenutno posjeduje nešto više od 44 posto dionica INA-e, a MOL nešto više od 49 posto. Nitko nema većinski paket, ali MOL ima upravljačku kontrolu koji im je dao bivši premijer Ivo Sanader izmjenom ugovora. Procjenjuje se da bi za otkup MOL-ovog dijela Vlada trebala platiti oko 1,2 mlrd do 1,7 mlrd eura.

Iako je trenutak na tržištu povoljan za zaduživanje, 15 milijardi više nitko Hrvatskoj neće pokloniti. Stoga Plenkovićev plan koji ne predviđa povećanje javnog duga može sadržavati tzv. 'bridge loan' - bankarski kredit za premošćivanje sa jamstvima dionica neke jače javne tvrtke. Spominje se i inicijalna javna ponuda HEP-a ali i kombinacija sa sudjelovanjem mirovinskih fondova koji definitivno imaju dovoljno novca za ovakvu poslovnu egzibiciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih pričao o ni jednom modelu, ali vjerojatnost da to postoji sam i sam ispitao kada sam 2014. predložio da idemo sa prijedlogom otkupa dionica. Ja želim dati Vladi ozbiljnu podršku u ovom", rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak. 

Kada se kupuje ovako veliki paket, onda se vrijednost dionice računa ispod burzovne. Procjenjuje se i vrijednost rezervi te potencijal naftnih polja koja posjeduje tvrtka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vezano na izjavu premijera Plenkovića oko otkupa MOL-ovog udjela u INA-i još uvijek čekamo službenu objavu Vlade. MOL je uvijek bio i ostaje otvoren za bilo kakav razgovor oko budućnosti INA-e", ističe se u priopćenju MOL-a. 

Neslužbeno se doznaje kako MOL želi iz Hrvatske gdje je javnost protiv njih što je veliki uteg za zdrav biznis. Navodno, žele prodati cijeli paket a sada samo na Plenkoviću ostaje da novac nađe na što manje štetan način za sve građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Siska se u RTL Danas uživo javio Predrag Sekulić iz Stožera za obranu Rafinerije Sisak, koji je prokomentirao ovu situaciju. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo