KAKO SPASITI BOLNICE? / 'Bojimo se. Ako se ovaj trend nastavi, morat ćemo aktivirati rezervne resurse'

Image
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

'Arena se razmatra u slučaju krajnje nužde. Napravit ćemo sve da se aktiviraju bolnički kapaciteti, bilo to specijalne bolnice ili na neki drugi način'

20.10.2020.
8:29
Marin Tironi/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak održali su online sastanak s ravnateljima bolnica kako bi se dogovorili o strategiji i rasporedu bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, ali i hospitaliziranih. Silvio Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, rekao je u emisiji "Otvoreno" HRT-a da razloga za zabrinutost nema, ali ima razloga za oprez.

Kaže da su trenutačno smještajni kapaciteti dostatni te ima dovoljno kadrova. Međutim, dodaje da se ozbiljno razmišlja o ostalim opcijama kako ne bi došlo do situacije koja nam prijeti. "Svi ugledni članovi su donijeli odluku u kojem pravcu se ide ne bi li se zbrinuli i COVID bolesnici, ali da se osigura zdravstvena skrb i drugim bolesnicima. U ovom trenutku zdravstveni sustav je održiv. Bojimo se, ako se ovakav trend nastavi, da će biti puno veći broj bolesnika i razmišljamo o aktivaciji rezervnih resursa", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bašić se nada da nam neće trebati zagrebačka Arena, no situacija se stalno analizira. "Arena se razmatra u slučaju krajnje nužde. Napravit ćemo sve da se aktiviraju bolnički kapaciteti, bilo to specijalne bolnice ili na neki drugi način, pa tek kada sve bude popunjeno, ići ćemo na nemedicinske ustanove tipa Arena", dodao je.

Image
NAMA JE JOŠ I DOBRO: /

'Imamo bitno manje ograničenja od većine ostalih europskih država'

Image
NAMA JE JOŠ I DOBRO: /

'Imamo bitno manje ograničenja od većine ostalih europskih država'

Zabrinutost zbog eksponencijalnog rasta

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić komentirao je ulazak virus u KBC Zagreb prije desetak dana. "Mi danas, večeras do 20 sati, imamo stabilnu situaciju u smislu prodora virusa. Bila je jedna situacija prije dva tjedna, koja je vrlo brzo i efektno riješena. Danas imamo 21 zdravstvenog djelatnika koji je pozitivan i 117 u samoizolaciji", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorušić je naglasio kako KBC ima 5900 zaposlenika, od kojih je 4900 zdravstvenih i u ovome trenutku to lako podnesu reorganizacijom. Rade uobičajeno i svi pacijenti naručeni na pretrage, dijagnostiku ili zahvate su zbrinuti. Ističe kako ih zabrinjava eksponencijalni rast krivulje novozaraženih i moramo biti spremni.

Istaknuo je da u gradu Zagrebu ne smijemo gledati samo COVID pozitivne pacijente, moramo liječiti ljude koji se moraju liječiti na pravome mjestu. "Ako inficiramo sve bolnice, njihovo liječenje bit će onemogućeno. Moramo pametno donositi odluke, biti racionalni i smiriti javnost. Vjerujem da do tog scenarija još neće doći, ali u ovome trenutku još uvijek možemo kontrolirati situaciju ako donosimo prave i adekvatne odluke", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U KB Sveti Duh situacija je stabilna

Mladen Bušić, ravnatelj KB-a Sveti Duh, gdje je trenutačno 15 zaraženih djelatnika, rekao je da bolnica radi potpuno stabilno. Naglasio je da su prvih šest mjeseci pojave koronavirusa bili bez zaraženih djelatnika i pacijenata, nakon toga su imali 5,6 sporadičnih slučajeva, a proteklih dana je došlo do naglog rasta zaraženih. Tvrdi da je situacija stabilna i da svi odjeli rade.

Govoreći o ocjenjivanju zdravstvenog sustava rekao je da posljednjih mjeseci taj sustav dobiva odlične ocjene, a temelji se na izvanrednim ljudima. O odlascima liječnika iz Hrvatske, Bašić kaže da "to nema sada veze s COVIDOM-19, to je problem već godinama i normalno je zašto idu". Dodao je da imamo dovoljan broj sestara i liječnika, pitanje je možda raspodjele. "Kao krajnja mjera mogu se razmatrati angažmani studenata, čak i ne medicinskog osoblja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobar tim u Splitu

Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, rekao je da su spremni ako se u nekoliko dana broj oboljelih utrostruči. Danas su imali 33 oboljela i to je broj pacijenata koji mogu adekvatno tretirati, ali moraju biti svjesni da se taj broj može značajno povećati. "Postoje situacije koje su vrlo teške i s kojima smo se naučili nositi organizacijski. Imamo dobar tim, radimo zajednički, planiramo", dodao je.

Bolesnici oboljeli od COVIDA-19 liječe se odvojeno od ostalih, ističe i da skrbe o svim drugim bolesnicima i ni jedna djelatnost nije niti malo zapuštena. Sve se radi podjednako, čak su nadoknadili neke zaostatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje ima li u KBC-u Split zaostatak što se tiče pretraga koje su morale biti otkazane zbog COVIDA-19, Meštrović je rekao da su oni radili koliko god je bilo potrebno, davali su sve moguće termine i zaostataka nemaju.

Prelijevanje broja bolesnika

"U Rijeci je epidemiološka situacija dobra, ali bez obzira na to, spremni smo i na gori scenarij, na prelijevanje broja bolesnika. Već ovog trenutka imamo osigurane značajne kapacitete. Danas imamo 15 pozitivnih bolesnika, a u ovome trenutku raspolažemo sa 69 kreveta, što u intenzivnoj skrbi, što na običnom odjelu", rekao je Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

60 posto kapaciteta popunjeno u KBC-u Osijek

KBC Osijek je trenutačno najpopunjeniji oboljelima od COVIDA-19, a kod mlađih pacijenta ima čestih slučajeva upale pluća. "Trenutačno je u našem KBC-u hospitalizirano 50-ak bolesnika, njihov broj neprestano fluktuira i izmjenjuje se", rekao je Domagoj Drenjančević, pomoćnik ravnatelja KBC-a Osijek za kvalitetu.

Očekuje sljedećih dana nešto manji broj oboljelih, vjeruje da je vrhunac bio prije nekoliko dana, danas je stabilnije. Odjele su, dodaje, reorganizirali, po potrebi će povećati kapacitete, trenutačno je popunjeno 60-ak posto kapaciteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju pogoršanja imaju nekoliko planova. "To će ovisiti o broju novozaraženih, prema tome ćemo reorganizirati naše kapacitete koji su izvan užega kruga bolnice (...) U slučaju najcrnjeg scenarija, pristupit ćemo u suradnji s Civilnom zaštitom", dodao je. Pojasnio je kako je KBC Osijek velika bolnica, ima više od 1000 postelja i raspolaže s velikim brojem zdravstvenih radnika.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo