Kako smo pod Sanaderom ostali bez 98 milijardi kuna

7.11.2011.
12:48
VOYO logo

Do kraja tjedna na policama knjižara naći će se knjiga Kako je Ivo Sanader prodao Hrvatsku, iliti kako je u vrijeme njegova "služenja" državi načinjena šteta od 98 milijardi kuna. Autor knjige je publicist i aktualni direktor Hrvatskog helsinškog odbora Dražen Rajković.

Kako je došao do brojke od 98 milijardi kuna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vodio sam se podacima koje sam našao u medijima i išao sam svojim putem. Radi se o aferama koje su izbile u njegovom mandatu, ali se izdvojeno bavim i Hypom budući da je u ovom suđenju tek marginalno zahvaćen. Mladen BajićKada bi se (glavni državni odvjetnik) Hypom, to bi dovelo do urušavanja austrijske političke scene, a vidjelo bi se i kako je funkcioniralo financiranje u Hrvatskoj u Tuđmanovo vrijeme, kada je Sanader doista bio nevažan", kaže nam Rajković.

U knjizi se bavi s ukupno 11 privatizacija s nanesenom štetom od 16,6 milijardi kuna, zatim namještanjem poslova u javnim nabavama, u kojima je, po njemu dostupnim podacima, pričinjena šteta od ukupno 36 milijardi kuna, dok je šteta pričinjena državnim poduzećima u 17 različitih afera čak 22,4 milijarde kuna. Uračunao je i cestogradnju, u kojoj je nestalo do 12 milijardi kuna, ali i izgradnju velebnih rukometnih arena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanaderova šoping-torbica

"Pokazalo se da su te dvorane potpuno nepotrebne, iz čega se vidi da je to bio samo trošak. No, u knjizi se bavim i načinom na koji je kupovao i koalicijske partnere i biračko tijelo, od braniteljske populacije, seljaka i drugih raznih interesnih skupina", najavljuje Rajković.

Dug popis pomagača

No, nije Sanader jedini kojemu je "posvećena" ova knjiga. Od Zdravko LivakovićBožidar Kalmetacestogradnje su neodvojiviU knjizi u vezi s aferom Bechtel proziva Miomira Žužula i ponovno Kalmetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano za afere u Hrvatskim vodama, spominje se Luka Bebić, a u Hrvatskim poštama su tu Mateo Beusan, Jadranko Mijalić, Robert Jukić, Ratko Maček. U aferama koje se vežu za Plinacro spominje se uprava te firme, Marina Matulović Dropulić i Mario Zubović. Hrvatska elektroprivreda oštećena je, prema navodima iz knjige, i pod ravnanjem Damira Polančeca, Krešimira Ćosića, Ivana Mravka i Ante Despota.

... pa gotovo svi su 'gore'

Darka Milinovića terete afere poput Medikola iz 2007. godine i afere cjepivo iz 2009. godine. No, nisu sve ni tako bile davne, pa neke od njih se događaju i u vrijeme vladavine Jadranke Kosor. Tako navodno nezakonita privatizacija monopolske usluge Hrvatskih pošta iz lipnja 2010. u kojoj je navodno zamračeno pola milijarde kuna, osim Sanadera, uključuje i Kalmetu, Mačeka, upravu HP-a, regulator HAKOM i City Express.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponajteža u pojedinačnoj kategoriji je afera Pelješki most, a u navodni pokušaj zamračivanja 7,4 milijarde kuna autor je uključio i Bebića, Jerka Rošina, Juru Radića, M. M. Dropulić, Željka Žderića, Vicenca Blagajića i Illyrian Fond.

Konačni Rajkovićev saldo glasi: kriminalna i korupcijska hobotnica pod vladavinom Sanadera koštala nas je ukupno 16,5 milijardi kuna godišnje, odnosno 23.000 kuna "po glavi" stanovnika. Knjiga će ovog tjedna biti predstavljena na Interliberu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo