VIDEO: / Kako kod mališana na vrijeme otkriti slabovidnost

Mališani sjede za stolom i boje četiri svima poznata oblika: kuću, srce, kocku, krug. Uobičajen prizor u dječjim vrtićima.

12.3.2013.
11:37
VOYO logo

Zahvaljujući projektu koji provode liječnici Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice Sveti duh doc. dr. sc. Mladen Bušić, dr. med. i dr. sc. Mirjana Bjeloš Rončević, u dječjim vrtićima Grada Zagreba, u projektu pod nazivom Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba, mnogi će mališani na vrijeme saznati jesu li slabovidni, te će, ako je potrebno, biti upućeni na liječenje.

Mogućnost da vrtićka djeca u dobi od četiri godine pobijede slabovidnost zaista je vrijedan i izuzetan projekt, zahvaljujući kojem mnogi mališani do sedme godine mogu potpuno ispraviti vid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve što treba za ovaj izuzetno važan pregled je pristanak roditelja na testiranje. Za pregled djecu pripremaju tete u vrtićima kako bi ona mogla prepoznati spomenute oblike i na taj način surađivati s liječnicima.

Pogledajte priloženi video koji smo snimili u jednom zagrebačkom dječjem vrtiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.youtube.com/embed/aEo3Bxmvchs VIDEO: Franjo Tot

Zašto četverogodišnjaci?

Važno je da se ovaj projekt provodi kod četverogodišnjaka jer su oni dovoljno veliki da surađuju s liječnicima, a dovoljno mali da imaju vremena ispraviti nepravilnosti vida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro bi ovaj pregled trebao biti uveden kod obavljanja sistematskog pregleda kod četverogodišnje djece, baš kao što je to slučaj i s obaveznim cijepljenjem.

Ovaj bi se hvalevrijedan projekt uskoro trebao početi provoditi i širom Lijepe naše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo