natjecanje strukovnjaka /

Kako se natječu srednjoškolci? 'Morali smo programirati robot da vozi i kupi snijeg', otkriva Lara

Više od 350 učenika iz cijele Hrvatske odmjerilo je znanje i vještine u najvećem natjecanju strukovnih škola

12.5.2022.
21:30
VOYO logo

Tko je najbolji kuhar, tko frizer a tko zidar ili robotičar? Puna tri dana više od 350 učenika iz cijele Hrvatske odmjeravali su znanja i vještine na najvećem natjecanju strukovnih škola.

Cilj je jedan - učiniti privlačnijima strukovna zanimanja. A nakon tri izazovna dana - svi žele titulu najboljih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A evo kako je to izgledalo - dekoriraju se jela, završavaju frizure, a privode se kraju i radovi u kupaonici. Danima su radili na svojim zadacima, a cijelo vrijeme sve je pratila ocjenjivačka komisija. Ivano Šimić iz Obrtničke škole u Splitu svojom je kreacijom zadovoljan.

'Bilo je teško, dosta stresa i žurbe i ono baš stres. Danas smo radili drapiranje suknje i materijal je takav kakav je, teško ga je kontrolirati i ne može se znati kako će reagirati na određene stvari. Šivali smo i korzet', otkrio nam je Ivano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
deficiratno zanimanje /

Izumiru li mesari? U škole ih se upisuje sve manje, iako nakon tri godine imaju pristojno plaćen posao…

Image
deficiratno zanimanje /

Izumiru li mesari? U škole ih se upisuje sve manje, iako nakon tri godine imaju pristojno plaćen posao…

Učenici strukovnih škola natjecali su se u 41 disciplini. Među soboslikarima i jedna djevojka, Jana Rožić iz Mješovito Mješovite industrijsko-obrtničke škole u Karlovcu: 'Ima puno posla, plaća je oke. Sve mi je zanimljivo i suha gradnja, ma ja bi opet sve to ponovno.'

Nakon toplog i hladnog predjela te gavnog jela, zadnji dan desert. Konkurencija među kuharima velika.

Ana Vrbovski, učenica Srednje strukovne škole u Vinkovcima, kaže: 'Napravila sam prhko tijesto, karamel umak, kompot od bundeve, krema i glazura od bundeve s čokoladom. Nije teško, ali sitnice, sitnice će presuditi.'

Lana Mihalić, učenica Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole u Bjelovaru, otkriva: 'Danas nije bilo zahtjevno, ja volim raditi deserte. Najteže mi je bilo hladno predjelo, a ne očekujem ništa. Što bude, bit će.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goste su posluživali konobari, a mjesta za pogreške nije bilo. Luka Tomašić iz Srednje škole Prelog otkrio je svoje zadatke: 'Prvi dan smo morali napraviti tople napitke - dva cappuccina. Drugi dan posluživanje proširenog menija, rezanje chateaubrianda - to vam je dvostruki biftek.'

Međusobno su se bodrili robotičari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lara Kukec, učenica Srednje škole Zvane Črnje u Rovinju, kaže koji je njen zadatak bio: 'Naš robot - morali smo ga programirati da vozi, kupi snijeg, izbjegava prepreke i na kraju se objesi za šipku. Nadamo se što boljem rezultatu, da ćemo biti među prve tri ili četiri ekipe.'

Cilj natjecanja je promocija strukovnih zanimanja budućim učenicima, ali i povezivanje budućih radnika s poslodavcima.

Nino Buić iz Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, rekao je: 'Brojni sektori su prijavljivali nedostatak radne snage, tako da sam siguran da će brojni učenici, a mnogi su već i stupili u kontak s poslodavcima, vrlo brzo naći zaposlenje.'

Ali učenici s ovog natjecanja, već sada su pravi majstori svojih zanata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo