najopasnija prirodna pojava /

Kako nastaje ledena kiša? Objašnjenje donosi naša Dunja Mazzocco Drvar

Pred nama je najopasnija zimska prirodna pojava - ledena kiša spušta se na zemlju

2.3.2018.
16:58
VOYO logo

Za razliku od obične poledice, ledena kiša nastaje u vrlo specifičnim i prilično rijetkim meteorološkim uvjetima, u Hrvatskoj u pravilu jednom u par godina. Prvo, važno je dan se pri tlu zadržava iznimno hladan zrak, hladniji od -4 Celzija, kao što je to ovih dana. 

Drugo, i najvažnije, na visini od otprilike 1000 metara mora doći do snažnog zatopljenja, temperatura mora porasti preko nule, poželjno i do oko plus 4! U takvim uvjetima, snijeg koji pada s većih visina, u toplome se sloju otapa i pretvara u kišne kapljice koje se zatim, ulaskom u vrlo hladan sloj pri tlu, naglo pothlade i tako pothlađene u dodiru s tlom, stablima, automobilima, trenutačno stvaraju čvrstu i sve deblju ledenu koru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slike takve poledice na tlu već od jutra stižu iz istočne Hrvatske, sredinom dana počela je u Gorskom kotaru i Lici, a u nastavku dana ledena se kiša očekuje i u središnjoj Hrvatskoj. Na Jadranu je toplije, tamo će padati obična kiša koja je pak sa sobom donijela saharski pijesak. Sve više problema na moru stvarat će južni vjetar u okretanju na lebić, a do kraja dana zapuhat će neugodna lebićada! Savjetujem oprez u prometu, prognozu za iduće dane donosim večeras!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo