MARKETINŠKI TRIK / Kako nas varaju? Sezona vađenja krumpira je daleko: Otkrivamo što se krije u mladim krumpirima iz Egipta ili Cipra

Oni koji su navikli na pravi mladi krumpir morat će se strpjeti još najmanje mjesec dana

20.4.2021.
13:30
VOYO logo

Mladi krumpir koji to nije. U trgovačkim lancima pojavio se krumpir iz Egipta, a domaći proizvođači upozoravaju građane da ne nasjedaju na trikove, jer pod deklaracijom mladi nalazi se običan i zreo krumpir iz Egipta. Stvar na terenu provjeravaju i poljoprivredni inspektori, a inspekcije su nemoćne.

Sezona vađenja krumpira je daleko, a ni onaj mladi neće doći tako brzo. Ipak, dosta trgovina u ponudi ima mladi krumpir iz Egipta ili Cipra. Problem uvoza uvijek je prisutan, no ovdje se već u samom nazivu proizvoda radi o prevari potrošača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo što vidite sada ovdje nije mladi krumpir. Ovo je krumpir koji je fiziološki zreo. On nije mladi, jer eto, ne guli mu se kožica. On je zreo, ali samo je marketinški trik da je mladi“, rekao je predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić.

Mladi krumpir ne bi mogao podnijeti ni nagnječenja poput ovoga koja su nastala tijekom trotjednog putovanja prema Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim slučajem pozabavila se i poljoprivredna inspekcija koje sve češće kontrolira krumpir. No, u ovom slučaju, ako se gledaju europski i hrvatski propisi ništa nije sporno.

„Kolokvijalno nazvani mladi ili kolokvijalno nazvani stari krumpir - takve definicije u našem zakonu nema. Nama je u zakonu krumpir. Zakonskih odredbi nema vezano za zabranu takvog proizvoda i njegova nazivanja mladim krumpirom“, smatra poljoprivredni inspektor Državnog inspektorata Jozo Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
veliki problem /

Tone krumpira propadaju, a mi kupujemo egipatski, francuski... Proizvođači ogorčeni: 'Svaka ta kila viška je direktni šamar'

Image
veliki problem /

Tone krumpira propadaju, a mi kupujemo egipatski, francuski... Proizvođači ogorčeni: 'Svaka ta kila viška je direktni šamar'

Oni koji su navikli na pravi mladi krumpir morat će se strpjeti još najmanje mjesec dana.

"Mladoga krumpira trenutno u Hrvatskoj nema. Ovo je zreo krumpir. Mladi krumpir će doći krajem petog mjeseca ili u petom mjesecu  iz Istre, a Međimurje, Zagorje očekujemo tek sredinom šestog mjeseca. On ne može trpjeti više od tjedan dana stajanja, on se mora trošiti. Količine koje se naručuju, one se vade, stavlja ga se na tržište. Dakle, ne može ga se skladištiti i raditi nešto nepredviđeno s njime", tvrdi Damir Mesarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane u Egiptu, u drugom klimatološkom području, već sada rade s krumpirom što žele. Posadili su ga na jesen, na proljeće izvadili kao zreli, a sada to što ga mogu prodati pod mladi samo je olakotna okolnost. 

Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike