Požar je podmetnut? /

Kako je ponovno došlo do velikog požara? Nadležni tvrde da grešaka nije bilo: 'Padao je vatreni snijeg'

Odgovor na pitanje je li 900 hektara borove šume i niskog raslinja nestalo zbog nepažnje ili nečijeg namjernog čina, ne bismo trebali dugo čekati

28.7.2019.
18:39
VOYO logo

Koordinacijom svih službi veliki požar kraj Šibenika stavljen je pod kontrolu, no odmah se počelo propitivati je li zakazao sustav domovinske sigurnosti?

Obližnja autocesta u više navrata je zatvarena kao i neke lokalne ceste, a usred noći odlučeno je da se neki zaseoci evakuiraju, no sve to, barem tako tvrde nadležni, bilo je nužno i pravovremeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo su nadležni jutros obišli opožareno područje predvođeni ministrom unutarnjih poslova i objasnili da grešaka u koracima - nije bilo.

Prizor koji su protekla dva dana obišli Hrvatsku pokazuju koliko je dramatično bilo na prvoj liniji obrane kuća u šibenskom zaleđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plamen viši od krovova uspješno je zadržan na dovoljnoj udaljenosti.

"To su bili zaista ekstremni uvjeti. Vrlo jednostavno - ogromna površina, šumovita, dijelom vrlo nepristupačna, ono što je bitno kazati, interesantno prometno premrežena. Tu je među naseljima razvijena prometna infrastruktura, uključujući autoput koji ima svoja ograničenja, dakle štićene zone", rekao je gradonačelnik Šibenika Željko Burić (HDZ).

VEZANE VIJESTI

Sve je počelo jučer poslijepodne kada je stigla dojava o požaru na otvorenom prostoru kod Južne Dubrave. Požar se naglo širio zbog snažnog juga koje je na mahove puhalo 40 kilometara na sat. Stihija je tako krenula na sjeveroistok zbog čega je u više navrata zatvorena nekoliko stotina metara udaljena autocesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto prije ponoći odlučeno je da se iz predostrožnosti evakuiraju zaseoci najbliži vatri. Nakon teške noći, prvi vatrogasac Hrvatske zaključio je da su službe sve izvrsno odradile.

"To je bilo zaista nešto, kao snijeg da pada, ali vatreni snijeg, ja bih ga tako nazvao. Ali, evo, obranili smo sve", rekao je ne glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, a na novinarski upit je li se ovo moglo zaustaviti te je li bilo propusta, odgovorio je: "Evo ga, opet propusti, da nije netko zapalio, ili se nije zapalilo, onda ne bi bilo ni požara pa ne bi nitko morao niti raditi i ne bi bilo nikakvih problema".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar podmetnut?

Požar su pomogli gasiti vatrogasci iz drugih županija, s područja Zadra, Karlovca, Zagreba i Krapine. Jutros je na požarište došao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i otkrio da se na otkrivanju uzroka intenzivo radi.

Image

FOTO Izbio veliki požar kod Šibenika!

Image

FOTO Izbio veliki požar kod Šibenika!

"Policijski službenici krim policije su već izuzeli određene dokaze i sad se radi na istraživanju koje će oni nastojati privesti nekakvom zaključku", rekao je ministar.

I šef šibenskih policajaca potvrdio je da već imaju neka saznanja o tome kako je krenuo najveći ovogodišnji požar

"Vi uvijek znate da je kod ovih požara na otvorenom prostoru ljudski faktor itekako prisutan, većim dijelom je nepažnja, ali uvijek postoji mogućnost i namjernog zapaljenja požara i u tom smjeru ide naša obrada koja je upravo u tijeku. Što se tiče konkretnih sazanja, možemo reći da nešto držimo za sebe i našu službu, ali direktna obrada je započela", rekao je Ivica Kostanić, načelnik Policijske uprave šibensko-kninske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor na pitanje je li 900 hektara borove šume i niskog raslinja nestalo zbog nepažnje ili nečijeg namjernog čina, ne bismo trebali dugo čekati.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo