NOVA TREĆA OPCIJA / Kako je nastao 'fenomen Kolakušić'? 'Google mu je bio ključni alat za dolazak do birača'

Kolakušićeve oglase mogli ste vidjeti dok čitate vijesti na portalima. Kada bi kliknuli, poveznica bi vas odvela na njegovu stranicu Antikorupcija

27.5.2019.
22:35
VOYO logo

Nakon Ruže Tomašić, Mislav Kolakušić osvojio je najviše preferencijalnih glasova, a čini se i vjetar u leđa za ostvarivanje novih ambicija.

"Dakle nakon što odem u europski parlament, preuzmem funkciju europarlamentarca odmah krećemo s predsjedničkom kampanjom. U Europskom parlamentu ću biti, jedno ili dva zasjedanja. Tada ću postati predsjednik Republike Hrvatske", kazao je danas Kolakušić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planira postati premijer i uz to obavljati posao ministra pravosuđa i unutarnjih poslova

Ali to nije sve! Kolakušić planira postati premijer i uz to obavljati posao ministra pravosuđa i unutarnjih poslova. U najmanju ruku, dosad neviđen spoj u hrvatskoj politici.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti jedan jedini ministar ne može provesti u djelo svoj plan i program ako iza njega ne stoji 76 ruku. Zbog toga ja moram istovremeno biti onaj koji drži 76 ruku. Ne želim imenovati druge ljude koje ću svako jutro pozivati na sastanak i onda im govoriti kao maloj djeci što će sve raditi. To ću sve ja preuzeti. Funkciju premijera naravno vodit ću, jer je nemoguće da čovjek prima dvije plaće. Primat ću plaću ministra pravosuđa, a premijer ću biti volonterski", kazao je danas Kolakušić.

Sad već bivši sudac Trgovačkog suda u javnosti je zamijećen 2013. kad je zaratio s tadašnjim ministrom financija Slavkom Linićem i Zakon o predstečajnim nagodbama proglasio protuustavnim. Njegov je zahtjev o ispitivanju ustavnosti tada odbačen. Prije dvije godine kritizirao je Ovršni zakon, a izglasavanje nagodbe u slučaju Agrokor proglasio je najtužnijim danom u Hrvatskoj i odlučio ući u politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zalagao se za borbu protiv korupcije

Kandidaturom za europarlamentarnog zastupnika na svoja je leđa navukao kritike struke jer se paralelno bavio sudstvom i politikom. Spočitavali su mu to predsjednik županijskog suda Ivan Turudić i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa.

"Ja mu mogu samo čestitati na uspjehu, mislim da nije bilo nekakvih sukoba. Ja sam samo kao čelnik sudbene vlasti izrazio određene rezerve prema aktivnostima sudaca u političkom smislu i to što sam rekao i dalje mislim. I nadam se da će on kao bivši sudac u EU parlamentu se zalagati za vrijednosti vladavine prava", kazao je Sessa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kampanji se zalagao za borbu protiv korupcije - na tom je društvenom problemu temeljio komunikaciju s biračima. "Tu poruku koju je on poslao organski, dakle poslao ju je kroz medije. Ponovio ju je više puta  i na svojim kanalima na Facebooku gdje je ljude još poticao, lajkajte, sherajte i širite tu priču i još jednom na Googleu gdje je zakupio oglase je proširio priču o tome kako se bori protiv korupcije", kazao je komunikacijski stručnjak Pero Tanta

Kampanja preko Googlea i Facebooka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Facebooku je pokrenuo stranicu Građani za Mislava Kolakušića i osnovao udrugu Antikorupcija. A potrošio je oko 17,5 tisuća kuna na online oglašavanje. Sam Google bio mu je ključni alat kako doći do birača.

"Na način da portali Googleu iznajme dio svog oglasnog prostora i onda s druge strane kad oglašivači žele oglašavati na portalima, ajmo reći, obraćaju se Googleu i kažu ja imam te i te bannere te tu i tu poruku koju želim pustiti. Ono što je jako bitno: obraćamo se ljudima i kažemo da mi želimo obuhvatiti muškarce i žene iznad 18 godina, a možemo targetirati i po interesima, tipa: daj mi samo muškarce do 45 koji vole nogomet i onda njima puštati nekakve oglasne poruke", rekao je marketinški stručnjak Ilija Brajković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako ste Kolakušićeve oglase mogli vidjeti dok čitate vijesti na portalima, a kada bi kliknuli na njegov naslov poveznica bi vas odvela na njegovu stranicu Antikorupcija. Rezultate izbora čekao je s obitelji kod kuće, bez stožera, a javnosti se obratio tek danas.

Usporedba s Trumpom

"Ako povučemo paralelu s nekakvim svjetskim akterima, primjerice gospodinom Trumpom koji je u svojoj kampanji često znao govoriti nemojte gledati mainstream medije, gledajte moje kanale, tu ćete naći istinu... To je moment kojeg koristi i Živi zid i gospodin Kolakušić", kaže Tanta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi ga nazivaju populistom i politikantom. Prozvao ga je i predsjednik Trgovačkog suda da u  dvije godine nije održao niti jedno parnično ročište, a uglavnom pozitivno mišljenje o njemu imaju i građani. 

Nema sumnje - Mislav Kolakušić nova je politička zvijezda i nova treća opcija. A one, barem dosad, nikad nisu dugo trajale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo