KAKO JE KOLINDA BRANILA SANADERA U SAD-U: / Kolumnist je davne 2008. popljuvao Ivu i HDZ pa je napisala pismo njegovu uredniku

Image
Foto: Pixsell

Zoran Milanović je u prvom sučeljavanju protiv aktualne predsjednice izjavio kako je 'Sanader njezin life coach', da je ona 'njegovo čedo i ne postoji bez njega'

3.1.2020.
11:14
Pixsell
VOYO logo

Jeffery T. Kuhner je 9. studenoga 2008. u komentaru objavljenom u Washington Postu nakon atentata na tadašnjeg urednika Nacionala Ivu Pukanića pisao o tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u, opisujući Hrvatsku kao kleptokraciju u kojoj caruju organizirani kriminal i korupcija, a Kolinda Grabar-Kitarović koja je tada bila veleposlanica u SAD-u zdušno ga je branila, podsjetio je Zoran Milanović u sinoćnjoj debati na HRT-u.

Kuhner je tada naveo kako dužnosnici Europske unije upozoravaju da bi to moglo odgoditi ulazak Hrvatske u EU, dok je istovremeno Sanader tvrdio da "neće dopustiti da Hrvatska postane novi Beirut". No, kako je pisao Kuhner, Sanader nije bio doista zainteresiran za borbu protiv korupcije i kriminala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TV DEBATA: /

Milanović izvukao pismo u kojem Kolinda hvali Sanadera, oštro oko kredita kandidata, 'puča', tajnih službi i jedne SMS poruke

Image
TV DEBATA: /

Milanović izvukao pismo u kojem Kolinda hvali Sanadera, oštro oko kredita kandidata, 'puča', tajnih službi i jedne SMS poruke

'Sanader laže Bruxellesu'

"HDZ elita sudjeluje u pljački javne imovine i poduzeća u državnom vlasništvu, mediji pišu da se Sanader obogatio za nekoliko milijuna dolara, što i pokazuje šepureći se skupom kolekcijom satova. Sanader i njegovi prijatelji udruženi su u ogromnoj pljački - korupcija Vlade hrvatske porezne obveznike stoji milijardu dolara godišnje (od 23 milijardi dolara BDP-a). Premijer laže Bruxellesu da je Hrvatska spremna postati novom članicom do 2011.", pisao je Kuhner.

Spomenuo je i ogromno porezno opterećenje, velik javni dug i neefikasne javne kompanije te neučinkovito sudstvo. Prognozirao je kako će Hrvati i dalje plaćati cijenu korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica stala u obranu šefa

Na taj je komentar tada reagirala Kolinda Grabar-Kitarović koja je u to vrijeme obavljala dužnost veleposlanice u SAD-u (na tu je poziciju imenovana 2008.). U pismu koje je poslala uredniku Washington Posta trudila se demantirati Kuhnerove tvrdnje te ustvrdila kako je Hrvatska "stabilna demokracija".

'Sanader je široko priznat i cijenjen reformator'

"Suprotno onome što piše Jeffrey Kuhner u svojoj kolumni 'Hrvatska u kaosu', Hrvatska je zapravo stabilna demokracija i tržišna ekonomija sa stabilnim institucijama. Zemlja je na putu u NATO i EU, a premijer Ivo Sanader je široko priznat i cijenjen reformator koji je demonstrirao odlučnost u ispunjavanju nacionalnih ciljeva za članstvo u EU-u i NATO-u. On je potpuno svjestan opsega potrebnih reformi - u posljednjih nekoliko godina Hrvatska je postala primjer zemlje koja uspješno provodi reforme", pisala je Grabar-Kitarović u obrani Sanadera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opravdavajući usporavanje ekonomije globalnim recesijskim trendovima, predsjednica je ustvrdila kako je Hrvatska i dalje "najdinamičnija tranzicijska zemlja u jugoistočnoj Europi, sa stabilnim gospodarskim rastom, stabilnom valutom, rastućim BDM-om i niskom inflacijom".

"Ostaje nam još izazova, no hrvatska vlada odlučna je u posvećivanju svih potrebnih napora cilju provedbe preostalih reformi potrebnih za ulazak u EU", napisala je Kolinda u pismu uredniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska vlada ne štedi vrijeme ni trud'

Osvrnula se i na istragu likvidacije Pukanića, napisavši kako je hrvatska policija već privela nekoliko osoba umiješanih u ubojstvo novinara. "Hrvatska vlada ne štedi vrijeme ni trud u daljnjoj istrazi i aktivnostima u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te je poboljšala i međunarodnu suradnju u tom aspektu".

Predsjednica je u pismu ustvrdila i kako je sam Sanader inicirao takvu politiku i novi set mjera koji bi trebale pomoći u efikasnoj borbi protiv korupcije i kriminala, "dajući pritom prioritet takvim slučajevima na sudovima, osnažujući antikorupcijske jedinice i donoseći nove zakone koji osnažuju kapacitete institucija i koordinaciju agencija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo