na tragu marasova laptopa / Kako ih zaustaviti: Mnogi zastupnici koriste sabornicu i službene prostorije Sabora za promidžbu

Pitanje je hoće li uskrata naknade troškova promidžbe, kao i kazna od 10 do 100 tisuća kuna imati efekta

13.4.2019.
21:10
VOYO logo

Državno izborno povjerenstvo doskočilo je pokušaju samopromocije kandidata na europskim izborima Gordana Marasa koji se oglušio na upozorenje da s laptopa u sabornici ukloni promidžbenu poruku.

U izbornoj promidžbi tako je zabranjeno koristiti se službenim prostorijama državnih tijela i jedinica samouprave, a tko tako postupi, može biti novčano kažnjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordan Maras nije bio u sabornici, ali njegov laptop s promidžbenom porukom - jest. A onda ga je i otvorio stranački kolega. I kad se vrate s uskršnjih praznika Maras će ga, kaže, imati na klupi.

"Jedino što mogu zaključiti je da me se HDZ boji i to je nešto što je ediventno u ovom slučaju gdje žele ušutkati Gordana Marasa, ali to im neće uspjeti", kaže Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručuje to Maras nakon DIP-ovog zaključka da je u izbornoj promidžbi zabranjeno korištenje službenih prostorija državnih tijela i jedinica samouprave, ali i da zbog toga stranka može biti novčano kažnjena.

“Ako ćemo se zbog novca biti spremni odreći slobode govora onda nikome od nas u Saboru nije mjesto”, poručuje Peđa Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je jučer u sabornici nastao cirkus zbog laptopa.

Petrov koji je predsjedavao danas Grbina nije ni uopozorio jer Poslovnik to ne propisuje, a usvajanje odluke Odbora se čeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što jest problem kada određeni predsjedavajući to na takav način ne slijede nego uzurpiraju svoje mjesto pomažući svojim strankama", kaže Božo Petrov.

No, dok ostali uglavnom kritiziraju Marasa jer koristi poziciju zastupnika za EU kampanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organiziraju i press konferencije

“Mi se ne namjeravamo promovirati plakatima na taj način po sabornici...”

...30 zastupnika, ujedno i kandidati za EU izbore sabornicu, ali i službene prostorije Sabora također, na različite načine, koriste za promidžbu. Pa i organiziraju press konferencije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na listi za europski parlament predstavnih hrvatske poljoprivrede. Seljak glavom i bradom, s traktora za ovu govornicu. Igore izvolite...

A pitanje je hoće li uskrata isplate naknade troškova izborne promidžbe, kao i kazna zbog prekršaja od 10 tisuća do 100 tisuća kuna imati efekta kada se u jeku kampanje, nakon saborske stanke, vrate u klupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takvi smo kakvi smo, mijenjati se očito ne možemo. Moramo nastaviti s radom Sabora jer bi preduga bila stanka od danas do 26. svibnja, kada će se održati izbori. Pokušat ćemo i u takvim uvjetima održati normalne sjednice Sabora", kaže predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

U klupe se vraćaju za 12 dana, zasjedanje počinje aktualcem koji će se nesumnjivo pretvoriti u izbornu tribinu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo