KAKO CIKLONE DOBIVAJU IME? /

Zašto je razorni Boris baš - Boris? U Hrvatskoj smo imali Slavicu, Zdravka...

Image
Foto: Profimedia

Milijunima će ime Boris nakon ovakvih katastrofa ostati zauvijek urezano u pamćenju, kao što su imena pojedinih uragana i oluja koja su preko noći uništile domove i preokrenule živote milijuna ljudi

16.9.2024.
8:52
Profimedia
VOYO logo

Ciklona Boris uz višednevne kiše poharala je dobar dio Europe i za sobom ostavila nezapamćene posljedice. Mnoge zemlje suočavaju se s najgorim poplavama u nekoliko desetljeća, a broj žrtava svakodnevno raste. Četiri su osobe poginule u Rumunjskoj, jedna se utopila na jugozapadu Poljske, a vatrogasac je život izgubio u poplavama u Donjoj Austriji.

Da stvar bude gora, najavljuje se da ono najgore tek slijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milijunima će ime Boris nakon ovakvih katastrofa ostati zauvijek urezano u pamćenju, kao što već jesu neka imena pojedinih uragana i oluja koja su preko noći uništile domove i preokrenule živote milijuna ljudi.

A kako ciklone dobivaju ime?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) održava rotirajuće liste imena prikladnih za tropske ciklone. Ako je neki od njih posebno smrtonosan ili razoran, njegovo se ime povlači i zamjenjuje drugim.

Praksa imenovanja oluja (tropskih ciklona) pokrenuta je prije nekoliko godina kako bi se u pomoglo da se brže prepoznaju oluje u porukama upozorenja. Pretpostavljalo se da je lakše zapamtiti imena nego brojeve, a još manje tehničke izraze.

Image
ZEMLJE POD VODOM /

Povijesna brana pukla u Poljskoj, Boris odnosi sve više žrtava u Europi! 'Situacija je kritična'

Image
ZEMLJE POD VODOM /

Povijesna brana pukla u Poljskoj, Boris odnosi sve više žrtava u Europi! 'Situacija je kritična'

Tko imenuje ciklone?

Iskustvo je pokazalo da je korištenje kratkih i prepoznatljivih imena u komunikaciji brže i manje podložno pogreškama u pisanoj i govornoj komunikaciji, od starijih metoda identifikacije zemljopisnom širinom i dužinom.

U početku su se oluje nazivale proizvoljno, što je bio slučaj s Atlantskom olujom koja je otkinula jarbol broda Antje pa poslije postala poznata kao Antjev uragan. Sredinom 1990-ih godina počela su se koristiti ženska imena za oluje, a ubrzo i muška imena za pojave koje se formiraju na južnoj hemisferi, objašnjava WMO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U potrazi za učinkovitim sustavom imenovanja, meteorolozi su odlučili imenovati oluje koristeći imena s popisa poredanih abecednim redom. Stoga bi se prva oluja u godini nazvala imenom koje počinje prvim slovom abecede - A (primjerice Anne).

Od 1953. godine atlantskim i tropskim olujama daju se imena s popisa koje je izradio Nacionalni centar za uragane. Trenutačno popise održava i ažurira međunarodni odbor Svjetske meteorološke organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvorni su popisi imali samo ženska imena, a 1979. uvedena su i muška koja se izmjenjuju. Ukupno se rotira šest lista te će se ona iz 2019. ponovnog koristiti 2025. godine.

Na popisu se dogodi promjena jedino ako je oluja toliko smrtonosna ili razorna da bi buduća upotreba njezina imena na nekoj drugoj oluji bila neprikladna i neosjetljiva. Tada se na sastanku sporno ime briše s popisa i odabire drugo koje će ga zamijeniti.

Takvi su primjeri oluje Irma i Maria koje su pogodile Karibe 2017. ili primjerice uragan Katrina koji je ostavio nezapamćene posljedice u SAD-u sad već davne 2005. godine.

Imenovanje u Europi

Prije nešto više od desetak dana objavljen je popis imena koje će se koristiti za najjače oluje u Europi tijekom sezone 2024.-2025., a već je upotrebljen dvaput. Nakon oluje Atene, stigao nam je Boris.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt imenovanja oluja u Europi započeo je prije četiri godine na inicijativu Mreže europskih meteoroloških službi, a talijanska Aeronautica Militare provodi ga u koordinaciji sa zemljama srednjeg Mediterana i zajednički smišlja imena sa Slovenijom, Hrvatskom (odnosno našim Državnim hidrometeorološkom zavodom), Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom i Maltom. Europa je u ovom procesu podijeljena na više grupa, a novi popis imena objavljuje se svake godine s početkom meteorološke jeseni, odnosno 1. rujna. Imena su poredana abecednim redom te se izmjenjuju muška i ženska.

Da bi ciklona odnosno oluja dobila ime, mora zadovoljiti sljedeće kriterije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • da ga nijedna druga europska meteorološka služba već nije imenovala
  • da je Italija prva europska nacija koju će ova oluja pogoditi
  • vremenska pojava mora biti povezana s ciklonalnim područjem promjena između nekoliko stotina i tisuća kilometara
  • brzina vjetra povezana s njom mora biti označena narančasto-crvenom bojom meteoalarma.

U nadolazećoj sezoni, za nazive oluja su odabrana sljedeća imena:

A - Atena
B - Boris
C - Cassandra
D - Dionisio
E - Elena
F - Felix
G - Gabri
H - Hans
I - Ines

O - Oana
P - Pino
R - Rosa
S - Sirio
T - Talia
U - Uli
V - Vera
Z - Zoran

Ciklone u Hrvatskoj

Ciklone su u Hrvatskoj unazad nekoliko godina imale domaća imena, što se može vidjeti i u arhivi Crometea. U 2017. tako su nazvane Luce, Matej, Nora, Oliver, Palmina, Rafael, Slavica, Tonči, Umberta, Vladimir i Zdravka. Budući da su iskorištena sva slova u abecedi, sva kasnija imena su počinjala slovima s početka abecede - poput Ane, Brune, Carmen, Donata, Eve, Fausta…

Tijekom povijesti, bilo je poprilično zanimljivih imena za ciklone kao što su Ciprijan, Edip, Gordon, Beata, Oto, Gracija i Nestor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Više nas neće moći iznenaditi oluja, poplava ili toplinski val. Stručnjaci razvijaju napredni sustav

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo