KAKO ĆE OVE GOD / INE IZGLEDATI TURISTIČKA SEZONA? I zračni prijevoznici imaju planove za Hrvatsku, ali sve će uvijek ovisiti o jednoj stvari

Image
Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Turistički stručnjaci suglasni su da je približavanje rekordnoj sezoni iz 2019. najrealnije očekivati tek 2023. godine

11.1.2021.
9:30
Hrvoje Jelavić / PIXSELL
VOYO logo

Prošla je godina bila vrlo teška za hrvatski turizam zbog pandemije covida-19 pa je teško iznositi prognoze i za ovu turističku godinu. Epidemiološka situacija i neizvjesnost i dalje će biti glavno obilježje turizma - smatra Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma i bivši ministar. Ipak, ne krije optimizam.

Image
LOŠE VIJESTI ZA HRVATSKU EKONOMIJU: /

'Na razinu iz 2019. nećemo se vratiti možda još tri godine, turizam u problemima, ali jedan sektor raste'

Image
LOŠE VIJESTI ZA HRVATSKU EKONOMIJU: /

'Na razinu iz 2019. nećemo se vratiti možda još tri godine, turizam u problemima, ali jedan sektor raste'

Povratak 'avioturista' ne treba očekivati tako brzo

"Ja sam optimist i vjerujem da će ona biti značajno bolja nego 2020. ali da će biti još uvijek daleko od 2019. godine", kazao je Ostojić za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ove godine većina gostiju dolazit će na hrvatski Jadran automobilima, dok se povratak turista koji stižu aviokompanijama ne očekuje tako brzo. Ipak je to, kaže Ostojić, tehnološki i organizacijski malo složeniji proces. No, interes zračnih prijevoznika veći je nego lani jer i oni se bore za svakog putnika, ali i za opstanak poslovanja.

"Nadam se da ćemo ih ove godine imati sve više. Po njihovim planovima mogla bi to biti jedna zaista dobra godina, ali teško je predviđati. Uvijek će to ovisiti o epidemiološkoj slici. Vidjeli ste i sami, malo pogoršanje u Velikoj Britaniji i otkazuju se letovi za Veliku Britaniju", kazao je za HRT Tomislav Fain, predsjednik Udruge putničkih agencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Približavanje rekordnoj 2019. najrealnije je tek 2023.

Hrvatska je prošloga proljeća bila među epidemiološki najsigurnijim zemljama. No u 2021. godinu ušli smo s, nažalost, bitno lošijim podacima - smatra ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić.

"Turisti ne putuju u one destinacije koje percipiraju kao nesigurne i ako se u Hrvatskoj epidemiološka situacija u idućih mjesec dana značajno ne popravi, to bi zaista mogla biti nepremostiva prepreka svim ljudima koji se bave turizmom bez obzira na kvalitetu", ističe Krešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos svemu, i on vjeruje u optimističniji scenarij.

"Mislim da možemo biti zadovoljni samo ako budemo imali više od 50 posto u odnosu na 2019., odnosno ako budemo imali turistički promet koji je veći od ovog koji smo imali 2020. godine", smatra Krešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi HRT-ovi sugovornici slažu se da je približavanje rekordnoj sezoni iz 2019. najrealnije očekivati tek 2023. godine.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo