poslušajte tužne priče / Kakav je život beskućnika za blagdane i ima li nade za povratak sa socijalnog dna?

Blagdanski sjaj, mnoštvo božićnih lampica, prepuni dućani i dobro raspoložena lica koja nemilice troše kreditne kartice često prikriju ljude kojima blagdani nisu baš takvo veselje. Među njima su i beskućnici. Mnogi od njih kada ga jednom dotaknu, teško se uspiju maknuti sa socijalnog dna, ali neki i uspiju

28.12.2015.
22:46
VOYO logo

Mile Mrvalj je beskućnik čiji životni put, jednostavno rečeno, nije bio lak. Prije šest godina ostao je bez svega. 

"Podigo sam kredit i stavio stan pod hipoteku. Kad nisam mogao vratiti kredit, oduzeli su mi sve što sam imao", prisjeća se Mile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže, pričati o danima bez krova nad glavom, puno je lakše nego ih proživljavati.

"Tri godine ulaziš u neku ruševinu sa strahom, nikada ne znaš tko je tu, tko je unutra", priča nam. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hladne zime teško su se podnosile, ljeti se lakše zaradilo skupljajući boce, a za san se trebalo pripremiti.

"U tim ruševinama u kojima spavaš ima veliki broj štakora, da te ne bi taj štakor ugrizao, moraš spavati u obući i cipelama u kojima hodaš. Sad zamislite ljeto tijekom kojeg mjesecima ne skidaš obuću sa sebe", prepričao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, Mile za sebe ima običaj reći da je dijete sreće. Mi ćemo dodati - i snage. Osnovao je humanitarnu udrugu koja izdaje i časopis Ulični Fajter.

"Prodaju ga isključivo beskućnici i oni daju tri kune za časopis, a sedam kuna je cijena, a prihod ide beskućniku koji ga prodaje", objasnio nam je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko sebe je okupio doktore znanosti, studente, svi oni pišu za časopis. Organizira humanitarne koncerte, radionice, govori o problemima beskućnika...

"Cilj moje udruge je da jednog dana postane javno društvo ograničene odgovornosti gdje bi zaposlio i sebe i druge beskućnike."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao je dao i beskućniku Željku koji prodaje časopis.

"Znači mi puno, od prodaje mogu sebi uzeti neke potrepštine, pjenu za brijajne, šampone i tako", objasnio je Željko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željka i Milu najviše smeta mišljenje sugrađana o beskućnicima. Kažu, nisu svi alkoholičari i narkomani, niti su svojom voljom ostali na ulici. Željko je Božić proveo radno prodavajući časopis, a želi si samo jedno.

"Želim naći stalan posao, da živim kao normalan čovjek sa svojom plaćom i da na svoje potrebe trošim od svoje zarade."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obojica primaju socijalnu pomoć, njihovi poznanici koji su je se odrekli imaju pravo doći u prihvatilišta. Jedno takvo je u Kosnici koje trenutno brine za 112 beskućnika.

"Korisnici imaju puni pansion. Znači cjelodnevni boravak, stanovanje u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama. Doručak, ručak, večeru, pranje odjeće", rekao je voditelj prihvatilišta Zvonko Mlinar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to oni ipak žele imati pod vlastitim krovom.

U RTL Direktu smo razgovarali s predsjednikom Hrvatske mreže za beskućnike Dragom Lelasom, a razgovor pogledajte u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo