IMAMO DETALJE / Kada je i kako policiji potrebno prijaviti javno okupljanje? Ako ne poštujete zakon, mogli biste biti novčano kažnjeni

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Vrste javnih okupljanja, i to mirna okupljanja i javne prosvjede, javne priredbe i druge oblike okupljanja, definira Zakon o javnom okupljanju

10.7.2023.
6:51
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

U posljednje vrijeme hrvatska policija ima pune ruke posla oko neprijavljenih javnih okupljanja. Sve je započelo kada je jedno takvo, na kojem su se okupili autoentuzijasti, završilo tragičnom nesrećom u kojoj je mladi vozač na parkingu šoping centra u Buzinu izgubio nadzor nad vozilom te teško ozlijedio nekoliko osoba.

Nakon toga, intervenirali su nedavno i u zagrebačkom naselju Blato, gdje se okupilo oko stotinjak automobila te više od 2000 posjetitelja. I taj događaj nije bio prijavljen pa je zbog toga priveden organizator, inače državljanin Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RIJEČ EKSPERTA /

Pozadina intervencije na ilegalnom car-meetu u Zagrebu: 'Policija im je sad posvetila malo više pažnje, ali moramo uvesti i ove mjere'

Image
RIJEČ EKSPERTA /

Pozadina intervencije na ilegalnom car-meetu u Zagrebu: 'Policija im je sad posvetila malo više pažnje, ali moramo uvesti i ove mjere'

Kada uopće treba prijaviti okupljanje policiji? Vrste javnih okupljanja, i to mirna okupljanja i javne prosvjede, javne priredbe i druge oblike okupljanja, definira Zakon o javnom okupljanju.

"Zakonska obveza prijave postoji ukoliko se radi o mirnom okupljanju i javnom prosvjedu, što podrazumijeva svako organizirano okupljanje više od 20 ljudi koje se održava radi izražavanja i promicanja određenih uvjerenja i ciljeva. Prijava za ovaj oblik okupljanja podnosi se pet dana prije početka održavanja, a iznimno, najkasnije 48 sati ukoliko postoje opravdani razlozi za to“, kazali su nam iz MUP-a na naš upit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavljuju se i javne priredbe, koje podrazumijevaju okupljanja organizirana radi ostvarivanja prihoda u okviru registrirane djelatnosti, a koja zahtijevaju poduzimanje posebnih sigurnosnih mjera. Prijava za ovaj oblik okupljanja podnosi se najkasnije sedam dana prije početka održavanja.

Novčane kazne za neprijavljivanje

Drugi oblici okupljanja se ne prijavljuju, osim, ako očekivani broj sudionika ili narav okupljanja zahtijevaju poduzimanje posebnih sigurnosnih mjera, dodaju iz policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljanje prijavljuje organizator okupljanja ili njegov ovlašteni zastupnik nadležnoj policijskoj postaji ili policijskoj upravi, a zakonom su izričito određena mjesta na kojima je zabranjeno održavanje javnih okupljanja.

POGLEDAJTE VIDEO: Policija organizirala akcije protiv ilegalnih okupljanja vozila: 'Mislim da je Buzin imao veliki učinak da se svi skupa malo primire'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Propust zakonske obveze prijavljivanja javnog okupljanja, dakle neprijavljivanje javnog okupljanja za koje postoji zakonska obveza prijavljivanja, predstavlja prekršaj koji se sankcionira propisanom novčanom kaznom, a kažnjivi su i propusti organizatora tijekom održavanja konkretnog javnog okupljanja. Tijekom 2023. godine (do lipnja) policija je zabilježila 38 održanih neprijavljenih javnih okupljanja, dok je u istom razdoblju održano 10.105 prijavljenih javnih okupljanja", odgovorili su nam iz MUP-a na naš upit.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo