RIJEČ EKSPERTA / Pozadina intervencije na ilegalnom car-meetu u Zagrebu: 'Policija im je sad posvetila malo više pažnje, ali moramo uvesti i ove mjere'

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

'Takvo veliko okupljanje treba biti prijavljeno', rekao je Husinec dodajući da se takvo okupljanje, gdje se okupilo 2000 ljudi, ne može održati ako nije prijavljeno

28.6.2023.
14:46
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebačka policija izvijestila je danas da su intervenirali na okupljanju ljubitelja automobila koje se održalo u zagrebačkom naselju Blato te nije bio prijavljen policiji.

"Na temelju operativnih saznanja o održavanju karavane OneLife Rally od 24. lipnja do 1. srpnja na relaciji Rim-Bukurešt, koja bi se na svom proputovanju trebala zadržati i u Zagrebu, policijski su službenici jučer, 27. lipnja 2023. u poslijepodnevnim satima na parkiralištu na Jadranskoj aveniji u zagrebačkom naselju Blato zatekli skupinu od oko 2000 ljudi, okupljenih oko stotinjak parkiranih sportskih automobila", izvijestili su. Obavljajući potrebne provjere, policijski službenici utvrdili su da se radi o okupljanju koje prethodno nije prijavljeno policiji sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju. Zbog svega je na kraju priveden i organizator, 38-godišnji slovenski državljanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Takvo okupljanje treba prijaviti'

Ovo je jedna od prvih većih policijskih akcija nakon tragedije koja se nedavno dogodila u Buzinu, a u kojoj je teško stradalo nekoliko osoba. Podsjećamo, tada je mladi vozač, izgubivši nadzor nad svojim automobilom marke Mercedes, uletio među okupljene gledatelje, zabio se svojim autom u drugi automobil te teško ozlijedio nekoliko okupljenih.

Prometni stručnjak Goran Husinec u razgovoru za Net.hr ističe kako su takve akcije policije zasigurno dobre. "Takvo veliko okupljanje treba biti prijavljeno", rekao je, dodajući da se takvo okupljanje, gdje se okupilo 2000 ljudi, ne može održati ako nije prijavljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Brzi auti i gospodari vremena. Donosimo najvažnije vijesti iz regije

"Uvijek kada je veliko okupljanje ljudi, postoji mogućnost da nešto pođe po zlu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očigledno je sada policija tu malo više pažnju usmjerila na ta okupljanja", dodao je. Upitan može li se s ovakvim akcijama poboljšati situacija ili se trebaju uvesti još neke mjere, Husinec kaže da se svakako trebaju uvesti mjere da se poveća obrazovanje ljudi i mladih da ne rade probleme na okupljanjima.

"Neka se okupljaju, nisam ja protiv toga, ali moraju znati pravila okupljanja, sigurnosti, pristojnosti i ponašanja, kako se tamo ponaša, a ne da ugrožavaju sebe i druge", rekao je prometni stručnjak i sudski vještak Goran Husinec za Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju koje je danas objavila policija, navode i da je oko 17.25 sati zaprimljena dojava o naletu osobnog automobila na dijete na istom parkirališnom prostoru, a za koje je utvrđeno da se nalazi izvan prostora na kojem su bila parkirana vozila karavane. "Liječnička pomoć ozlijeđenom djetetu pružena je u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđeno, ali izvan životne opasnosti". U tijeku je kriminalističko istraživanje tijekom kojeg će se utvrditi sve okolnosti prometne nesreće.

Policija je potvrdila kako prometna nesreća nije u izravnoj vezi s vozilima sudionika neprijavljenog javnog okupljanja, već se dogodila izvan prostora na kojem su bila parkirana vozila karavane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciljano odabrali lokaciju

O događaju su se danas oglasili i organizatori, OneLife Rally. "Želimo se osvrnuti na veliki dolazak posjetitelja na događaj OneLife Rally u Zagrebu, što je rezultiralo pretrpanošću izvan prvotnih očekivanja organizatora. Sigurnost i dobrobit svih posjetitelja su nam najveći prioritet", kazali su.

"Prije svega, želimo istaknuti da prometna nesreća u kojoj je jedan sudionik ozlijeđen nije uzrokovana niti jednim sudionikom OneLife Rally karavana. Nesreća se dogodila u blizini našeg događaja otvorenog za javnost, no nije bila rezultat aktivnosti u sklopu OneLife Rally događaja. Naše misli i suosjećanje su s mladim sudionikom i sretni smo što imamo informaciju da je van životne opasnosti", navode u priopćenju organizatori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuli su kako su ciljano odabrali ovu lokaciju izvan središta Zagreba, uvažavajući nedavne nesretne događaje koji su pogodili Zagreb te da im je cilj bio osigurati ugodno okruženje za sve posjetitelje.

"Međutim, neočekivani porast posjećenosti rezultirao je pretrpanom situacijom na prilazu otvorenom za javnost, što je otežalo promet i dovelo do stvaranja većih gužvi. U svjetlu tih okolnosti, ljubazno molimo sve posjetitelje na našim budućim događajima da zadrže smiren pristup, osiguravajući dobrobit svih prisutnih. Molimo vas da surađujete i poštujete smjernice našeg osoblja i nadležnih organa", dodali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MOŽE LI TO POVEĆATI SIGURNOST? /

Nakon strave u Buzinu: Božinović otkrio da Vlada razmišlja o uvođenju ove novosti za mlade vozače

Image
MOŽE LI TO POVEĆATI SIGURNOST? /

Nakon strave u Buzinu: Božinović otkrio da Vlada razmišlja o uvođenju ove novosti za mlade vozače

"OneLife Rally je od svog osnivanja organizacija koja za cilj ima promociju sigurne i odgovorne vožnje i sve aktivnosti organizacije imaju snažnu humanitarnu misiju podrške lokalnoj zajednici i podršku mladima u državama koje posjećuje. OneLife Rally događaji nisu nikada ni u jednom svom izdanju imali incidenata ili nesreća, te smo jasno usmjereni ka tome da tako i ostane. Još jednom vas obavještavamo da nijedan sudionik OneLife Rally-a nije bio sudionik u gore navedenoj prometnoj nesreći, a da je naš tim aktivno surađivao sa policijom na licu mjesta i pomagao svojim punim kapacitetom", kazali su organizatori.

Policija obavila nadzor

Nakon što je nastao kaos zbog velikog broja posjetitelja, policijski službenici onemogućili ulazak vozila i osoba na prostor parkirališta te su ujedno obavili nadzor vozila i vozača koji su upravljali vozilima odlazeći s mjesta događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadzorom je obuhvaćeno ukupno 312 vozača od koji je 229 vozača alkotestirano. Zbog sumnje u tehničku ispravnost, šest je vozila upućeno na izvanredni tehnički pregled u stanicu za tehnički pregled, od kojih su tri vozila posjetitelja, a tri su vozila sudionika događanja, odnosno karavane. Obavljenim tehničkim pregledima, zbog tehničke neispravnosti svih je šest osobnih automobila isključeno iz prometa", izvijestili su iz policije.

Prilikom nadzora vozača utvrđen je jedan prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, dva prekršaja neoznačavanja vozila registarskim pločicama, jedan prekršaj nenošenja vozačke dozvole te jedan nenošenja prometne dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo