JOSIPOVIĆ ZA RTL DIREKT / 'Kada bi Karamarko počeo s lustracijom u HDZ-u, vjerovao bih da se radi o ozbiljnom projektu'

'Ne bih govorio o postizbornim koalicijama. Spremni smo, ako nema partnera, biti i u oporbi. Razmišljamo dugoročno, ne borimo se ovaj trenutak biti u nekoj vladi', kaže Josipović

27.5.2015.
22:38
VOYO logo

Jedan od onih koji je, doduše pred kraj mandata, počeo intenzivno zazivati i političke i ekonomske reforme je i bivši predjednik Republike Ivo Josipović, bio je u srijedu navečer gost Direkta.

Po Vašem mišljenju, ova Vlada radi ili ne radi dobar posao?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da smatram da je sve kako treba, ne bih išao u projekt nove stranke. Osnivam novu stranku kako bih sa svojim kolegama, koji žele raditi za bolju Hrvatsku, provedemo reforme koje sam nagovještao za vrijeme trajanja mandata".

Što konkretno zamjerate Vladi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedostaju strukturne reforme društva. Mislim da zemlju treba regionalizirati, stvoriti uvjete koji će prvenstveno gospodarstvu omogućiti da otvara nova radna mjesta. Europa je na putu četvrte tehnološke revolucije i mi tu zaostajemo. Riječ je o digitalizaciji, a to je prilika za mladu generaciju. Rekao bih da je to jedan od prioriteta".

Vi ste od građana već dobili negativnu ocjenu i evo pokušavate sada krenuti u novi politički život, u petak osnivate stranku  "Naprijed Hrvatska - progresivni savez" zašto mislite da s njom sad možete uspjeti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani su mi dali gotovo pola glasova. I izbori za predsjednika su nešto drugo, ja sad ne lovim 50 posto plus jedan glas. Ja sa svojim kolegama lovim dovoljno glasova da možemo utjecati na državnu politiku, i mi ćemo te glasove uloviti. Pozicija predsjednika nema izvršne ovlasti i puno reformi koje sam predlagao nisu nailazile odjeka tamo gdje se jedino i mogu provesti - u Vladi".

Mnogi analitičari tvrde da vas je zavarala visoka popularnost koju evo sada uživa nova predsjednica. Je li to zapravo neki dobar orijentir u političkom radu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sasvim sigurno govori nešto. Ali, izbori su momenti kada se stvari mijenjaju, kada pod raznim silnicama može sve utjecati na raspoloženje glasača".

Čije biračko tijelo vi onda pokušavate pridobiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Birače lijevog centra. Mislim da nijedna stranka ne može reći - ovo je moj i ničiji birač. Stalno smo na političkom tržištu".

Nije li vas strah da ćete disperzijom glasova na ljevici omogućiti lakši dolazak na vlast desnici?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim upravo obrnuto. Postoji veliko razočarenje u lijevom biračkom tijelu. Inače, mnogi bi ostali kući i ne bi glasali. Ali, nova stranka s dobrim programom može prikupiti one glasove koji nikad ne bi izašli na izbore".

Izmjene izbornog zakona vam ne idu na ruku. Vladajući su ukinuli nositelje lista, tako da Vaše ime neće moći biti na svim listama, kako komentirate izborna pravila?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moći ću reći da postoji lex Josipović. Ne mogu tvrditi da je to zbog mene, ali neki očekuju da bi taj zakon mogao imati efekt da građani ne prepoznaju novu stranku. Ali, budite sigurni, građani će prepoznati tu stranku".

Jeste li spremni koalirati sa SDP-om i Zoranom Milanovićem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih govorio o postizbornim koalicijama. Spremni smo, ako nema partnera, biti i u oporbi. Razmišljamo dugoročno, ne borimo se ovaj trenutak biti u nekoj vladi. Nudimo ozbiljne reforme i oni koji budu na to spremni su naši partneri".

S druge strane dosta jaka žestoka retorika Tomislava Karamarka, govori o potrebi lustracije prozivaju se neki inetelktualci za komunizam, je li to dio predizbornog folklora ili bitno zaoštravnje i polarizacija političkih snaga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada bi Karamarko već sutra počeo s lustracijom u HDZ-u, gdje ima najviše bivših članova partije, onda bih vjerovao da je to ozbiljan projekt. Ali, ne vjerujem, već mislim da je to grubo ideološko zaoštravanje i vraćanje u povijest. Pa i odgovori koji dolaze iz suprotnog političkog spektra. To su retorike usmjerene na izbjegavanje ključnih tema".

Trebaju li se sastati Tomislav Karamarko i Zoran Milanović?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je prirodno i da je dužnost šefa vlade i šefa oporbe da se nalaze od prvog dana mandata vlade. I nadam se da će slična praksa zaživjeti u budućnosti".

Kako ocjenjujete prvih 100 dana mandata Kolinde Grabar-Kitarović?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U skladu s očekivanjima njezinog biračkog tijela".

Jeste li se vi navikli ne biti predjednik Republike?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledajte, nisam rođen kao predsjednik, a nisam ni mislio da ću umirijeti kao predsjednik. Puno je ležerniji život".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo