brojke sve govore /

Kada bi građani Hrvatske htjeli raditi na selu, u državi ne bi bilo nezaposlenih!

Iako su burze pune, vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava razmišljaju o uvozu stranaca iz Rumunjske i Bugarske

27.4.2016.
19:02
VOYO logo

Hrvatska ima zemlje, ali ne i dovoljno ruku za proizvodnju hrane za kojom strana tržišta vape. Naime, većina poljoprivrednika u Hrvatskoj suočena je s problemom nedostatka radnika, unatoč tome što im se nude i ugovori o radu.

"Ugovor o radu bar na tri do šest mjeseci. Prosječna plaća je oko 3.000 kuna", rekla je proizvođačica povrća Monika Bakonji što nudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnici OPG-ova razmišljaju čak i o uvozu radnika iz Rumunjske ili Bugarske. Međutim, kvota im dopušta samo 20 ljudi, a traže se tisuće radnika. Kada bi građani Hrvatske htjeli raditi na polju, tvrde stručnjaci - nezaposlenih ne bi bilo.

"Ako imate 70.000 OPG-ova koji se bave uzgojem povrća i sada si zamislite da vam treba recimo tri ili četiri radnika minimalno, pa čak i pet po jednom gospodarstvu, dolazimo do cifre od 300.000 ljudi", tvrdi Hrvoje Gregurić, predsjednik zajednice Udruga hrvatskih povrćara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kada bi svih 169.000 OPG-ova zaposlilo minimalno troje radnika, to bi bilo 507.000 ljudi, a na burzi je trenutačno 258.554 nezaposlenih.  

Međutim, mnogi podcjenjuju posao u polju. U prilog tome govori podatak da je od 2013. do 2015. broj zaposlenih u poljoprivredi pao za 5.500. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo