NAJGORI DAN: / Imamo 180 novozaraženih! Od petka na snagu stupa nova mjera, Capak otkrio hoće li nas Slovenija staviti na crvenu listu

Image
Foto: Tomislav Pavlek/PIXSELL

Danas je najgori dan u Hrvatskoj od početka epidemije, u protekla 24 sata zabilježeno je 180 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih 811

13.8.2020.
7:18
Tomislav Pavlek/PIXSELL
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je danas potvrđeno 180 novozaraženih koronavirusom
  • Jedna osoba je preminula, broj trenutno oboljelih je 811
  • 115 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 10 pacijenata
  • U svijetu je zaraženo 20.837.172, a preminulo 747.883 pacijenata
  • Oporavilo se 13.729.659 oboljelih

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

22.20 - Povećan je broj onih koji se s febrilnim stanjima javljaju najčešće s povratka s mora, gotovo svi su izjavili da su bili po noćnim klubovima i svi koji su bili po noćnim klubovima nakon testiranja su pozitivni”, kazala je za RTL Danas Slava Posenjak-Pavišić, liječnica obiteljske medicine koja, iako je pred mirovinu, ovih dana ima puno posla. Liječnici obiteljske medicine u strahu su od jeseni. Traže hitan sastanak s ministrom zdravstva. Da ih nedostaje i da su zatrpani administracijom upozoravaju već godinama. Uz borbu s koronavirusom, jesen će paralelno donijeti i stare izazove, poput sezone gripe. Ako uskoro ne bude novih specijalizacija, moglo bi ostati samo 1300 obiteljskih liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Primjećujemo, barem ja u svojoj ordinaciji da će to na jesen eskalirati jer ako počne škola, ako počnu febrilna stanja, onda u tom slučaju pitanje je koga primiti u ordinaciju, koga prvog testirati, pa ga primiti onda ako je negativan”, rekla je Posenjak-Pavišić. Više čitajte OVDJE.

Image
IMAMO PREMALO LIJEČNIKA, A STRAH JE VELIK: /

'Svi koji su bili po noćnim klubovima su pozitivni. A na jesen će situacija eskalirati...'

Image
IMAMO PREMALO LIJEČNIKA, A STRAH JE VELIK: /

'Svi koji su bili po noćnim klubovima su pozitivni. A na jesen će situacija eskalirati...'

Tekst se nastavlja ispod oglasa


WHO: Porast broja zaraženih u Europi povezan je s popuštanjem mjera

19.46 - Popuštanje epidemioloških mjera, veća dostupnost testova, ali i opuštenost u ljetno vrijeme razlog su porasta broja zaraženih COVID-om 19 u Europi, ocijenio je u četvrtak epidemiolog Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi koji najčešće imaju blaži oblik bolesti, dakle i manju smrtnost, dijelom su uzrok porasta broja slučajeva, ali virus nije oslabio i "ništa ne upućuje na to da je manje opasan", istaknuo je Richard Peabody, epidemiolog koji u europskom ogranku WHO-a vodi tim za visokorizične patogene agense, u razgovoru za agenciju France Presse.

Broj slučajeva u Europi raste posljednjih tjedana, ali - barem zasad - ne i broj umrlih, pokazuju podatci te organizacije. UN-ova organizacija je zabrinuta zbog eventualnog popuštanja mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smanjite li pritisak na virus, on će se vratiti", istaknuo je stručnjak koji poziva europske zemlje da i dalje budu oprezne i da primjenjuju ono što su naučile u prvim mjesecima pandemije. "Treba nastojati na brzom otkrivanju novih slučajeva i novih skupina slučajeva kako bi se pokušalo spriječiti novo širenje bolesti", rekao je Peabody. Podatci WHO-a za Europu koji obuhvaćaju 55 europskih i zemalja srednje Azije, pokazuju da je u Europi od početka pandemije prijavljeno gotovo 3,7 milijuna oboljelih od COVID-a 19, od kojih je 218.383 umrlo. U svijetu je dijagnosticirano više od 20 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sutra nova mjera: 'Nakon nekoliko sati vijećanja, odlučili smo na ovu odluku...'

19.20 - Ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović gostovao je u RTL-u Danas u kojem je objasnio zašto je Stožer donio odluku da narednih 10 dana noćni klubovi rade do ponoći.

“Današnji broj novooboljelih govori zašto smo se na to odlučili. Od prvog dana pokušavamo balansirati između kvalitete života u korona krizi i zaštite zdravlja. Onda kada brojevi počinju rasti, a danas je bio značajan rast, čak i u odnosu na jučerašnji dan, onda smo, nakon nekoliko sati vijećanja, odlučili na ovu odluku. Prema nalazima naših epidemiologa, najviše pogođeni dio populacije su mladi ljudi. Danas je prosjek 31 godinu svih oboljelih. To su mladi ljudi koji se najčešće druže u priobalju i na Jadranu, u objektima koji su ili klubovi ili kafići koji rade do kasno u noć. Tako da je ovo bila jedna mjera koja je uslijedila nakon višetjednog upozoravanja, slanja inspekcija civilne zaštite koja je bila edukativnog karaktera da se svi pridržavaju epidemioloških mjera. Brojevi pokazuju da tome nije tako i morali smo se odlučiti na ovaj potez”, rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef stožera je govorio i o tome je li se Hrvatska prebrzo otvorila, očekuje li da će nas Slovenija staviti na 'crvenu' listu, a komentirao je i napise austrijskih medija koji se pitaju lažiral li Hrvatska brojeve zaraženih. Što je sve Božiović rekao pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Iraku rekordnih više od 3800 oboljelih u 24 sata

18.15 - Iračko ministarstvo zdravstva je objavilo u četvrtak navečer da je u posljednja 24 sata 3841 osoba zaražena novim koronavirusom, najviše od prvog slučaja covida-19 u veljači u zemlji čiji je zdravstveni sustav na koljenima. Ukupno je dosad zaraženo u Iraku 164.277, od kojih je 5641 osoba umrla i 117. 208 je ozdravilo, prema službenim podacima ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na poduzete mjere ograničenja kretanja, broj zaraženih raste.

Na početku epidemije Irak je bio gotovo pošteđen, a sada je jedna od najpogođenijih zemalja Bliskog istoka, ali i dalje daleko iza susjednog Irana koji ima više od 300.000 slučajeva i 18.000 umrlih. Zdravstvene ustanove i oprema su zastarjeli i nedostaje im stručnog osoblja. Proračun za zdravstvo iznosi nepunih dva posto BDP-a u jednoj od naftom najbogatijih zemlja. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Irak ima 14 bolničkih kreveta na 10.000 stanovnika, dok na primjer Francuska ima 60.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Slovenski infektolozi o "oštrijem" režimu na granici zbog covida-19

18.10 - Od 33 slučaja unosa koronavirusa u Sloveniju u zadnjih tjedan dana 27 ih je bilo uvezeno iz Hrvatske, prenose u četvrtak popodne slovenski mediji pozivajući se na infektologe koji razmišljaju da vladi zbog toga predlože strože mjere granične kontrole pri ulasku iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je za popodnevni dnevnik Slovenske televizije izjavila Bojana Beović, glavna infektologinja u timu slovenske vlade za koronavirus, nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) mogao bi vladi predložiti ili da se po povratku iz Hrvatske odredi 14-dnevna karantena ili obvezno predočenje negativnog testa na koronavirus.

Dodala je da se za potonje rješenje jučer odlučila Italija, ali da je mjera uvođenja eventualne karantene učinkovitija jer se tako može spriječiti više novih zaraza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Granicu smo za ulaze iz Srbije i BiH zatvarali pri bitno manjem broju unosa nego što je sada slučaj s Hrvatskom", kazala je Beović, dodavši kako su glavni problem u Hrvatskoj "diskoteke" koje nisu zatvorene, ali da na to Slovenija nema utjecaja.

Kako je popodne za slovenske medije iznijela Marta Vitek Grgič iz NIJZ-a, u zadnje je vrijeme u Sloveniji dvostruko više importiranih slučajeva zaraze nego lokalnih prijenosa, a najviše je uvoza virusa iz Hrvatske, no odluka o eventualnom zaoštravanju režima na granici je u ovlasti vlade, a epidemiolozi samo mogu iznijeti svoj prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo ljetovanje u Hrvatskoj nije toliko problematično ako se turiusti drže propisa i mjera, fizičke distance i higijene i izbjegavaju riskantne kontakte i masovna druženja, no dosta je infekcija do kojih je došlo "na plažama" u Hrvatskoj, prenose slovenski mediji.

Kao glavni kriterij za kategorizaciju regija i država s obzirom na rizik od koronavirusa Slovenija je na početku epidemije uvela ukupan broj zaraza u zadnja dva tjedna na 100.000 stanovnika. Pri tome uvrštavanje neke države na "crvenu" najriskantniju listu znači da ona bilježi prosječno više od 40 dnevnih novih aktivnih zaraza na 100.000 stanovnika u dvotjednom razdoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska još nije ni bilzu tog broja, ali je kao kriterij naknadno uvršten i broj importiranih zaraza u Sloveniju iz pojedine destinacije, broj testiranja i kapacitet zdravstvenog sustava za zbrinjavanje oboljelih u zemlji iz koje se dolazi na slovensku granicu.

Glasnogovornik slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin jučer je u izjavi za medije sugerirao da bi Hrvatska kao novooboljele od covida-19 odnosno zaražene trebala registrirati i one kojima je potvrđena zaraza nakon što su se iz Hrvatske vratili u svoje zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Testiranje na koronavirus na zračnim lukama u Amsterdamu i Bruxellesu

17.40 - Glavne zračne luke u Amsterdamu i Bruxellesu uvode mobilne punktove za testiranje na koronavirus u nastojanju da suzbiju pandemiju. U Amsterdamu, putnici koji dolaze iz zemalja koje se smatraju visoko rizičnima u smislu zaraze mogu se od četvrtka besplatno testirati. To uključuje pacijente bez simptoma, objavile su nizozemske vlasti za javno zdravstvo. Rezultati testova bit će dostupni u roku od 48 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapaciteti za testiranje trenutačno su ograničeni, ali planira se omogućiti do 600 testova na dan što je prije moguće. Testiranje putnika nije zakonski obvezno. Sličnu mogućnost najavila je u četvrtak i zračna luka u Bruxellesu za početak rujna. Na mobilnim točkama testirat će se moći putnici koji se vraćaju iz visoko rizičnih zemalja, priopćila je zračna luka.

Za razliku od Nizozemske, testiranje za takve putnike u Belgiji je obvezno. Test će morati platiti 47 eura. Putnici koji napuštaju zemlju mogu se također testirati, ali morat će platiti više. Standardni test, čiji su rezultati gotovi za devet sati, platit će 67 eura, a brži test, čiji su rezultati gotovi za tri sata, 135 eura. Zračna luka Charleroi, koju koriste Ryanair i Wizzair, ne planira takvu mjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve više zračnih luka u svijetu nudi mogućnost testiranja na virus. Singapur je to omogućio već u ožujku, dok se u Njemačkoj putnici mogu besplatno testirati od subote.


Capak: Od petka kafići i noćni klubovi rade do ponoći

17.19 - Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak komentirao je za Novu TV rekordan dnevni porast novooboljelih u Hrvatskoj. Otkrio je i da od sutra na stagu stupa mjera ograničenja rada klubova i kafića do ponoći. Tako će ugostiteljski obrti raditi samo do ponoći.

''Jučer smo objavili da epidemiološka služba sa sanitarnom inspekcijom ima mogućnost privremeno zatvoriti klub, a danas je Stožer donio odluku koja će na snagu stupiti sutra i vrijediti idućih 10 dana o ograničenju radnog vremena noćnih klubova, barova, caffea'', objasnio je Capak i dodao da klubovi neće moći raditi nakon ponoći.

Image

12.08.2020., Zagreb - Nacionalni stozer civilne zastite odrzao je konferenciju za medije o najnovijim detaljima sirenja koronavirusa u Hrvatskoj. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Photo: Tomislav Pavlek/HINA/POOL/PIXSELL

''Moram istaknuti vezanih nekoliko činjenica o ovih 180 novozaraženih. To je još mlađa dobna skupina nego jučer, u prosjeku 31 godina. Većina njih se može povezati s okupljanjima na Jadranskoj obali'', kazao je Capak. Dodao je da će nadležne inspekcije nastavljati kontrolirati rad ugostiteljskih obrta. ''Što se tiče Slovenije, ne idemo na crvenu listu. Razgovarali smo danas s odgovornima za epidemiološku situaciju u Sloveniji'', otkrio je Krunoslav Capak za Novu TV.


Finska preporučila nošenje maski dok broj zaraženih raste

16.47 - Finska je preporučila nošenje zaštitnih maski u javnosti prvi put u četvrtak dok broj slučajeva novog koronavirusa raste. Premijerka Sanna Marin rekla je da se maske trebaju nositi u situacijama kada socijalno distanciranje nije moguće, kao što je na primjer u javnom prijevozu. Vlada se na taj korak odlučila nakon što je broj novozaraženih dostigao 41, najveći broj od svibnja.

Osobe u dobi od 15 i više godina koje se zateknu na mjestima na kojima se stvara gužva trebaju ih nositi. Iznimka su regije u kojima zadnja dva tjedna nisu zabilježeni novi slučajevi. Zdravstveni dužnosnici izvijestili su u četvtak o 41 novom slučaju covida-19, što je najveći denvni broj od kraja svibnja. Od početka pandemije u Finskoj su zabilježena 7683 slučaja koronavirusa a ukupno 333 osobe su umrle. Marin je također objasnila nova pravila o karanteni za one koji dolaze iz visokorizičnih zemalja nakon proturječnih izjava ministara o dvotjednoj karanteni ranije ovoga tjedna.

Ona je rekla da vlada nema zakonske osnove da naredi opće karantene, ali da lokalne zdravstvene vlasti i liječnici mogu učiniti obaveznim testiranje na koronavirus i donositi odluke o karanteni za one koji dolaze iz visokorizičnih zemalja. Vlada je također preporučila vraćanje na rad od kuće gdje god je to moguće u regijama u kojima raste broj zaraženih, što znači u regiji oko prijestolnice Helsinkija i još dvije u ovome trenutku, kazala je Marin.


Indonezija zatvorena za strane turiste do kraja godine

16.40 - Indonezija neće primati strane turiste do kraja godine i usredotočit će se umjesto toga na privlačenje domaćih gostiju, rekao je u četvrtak indonezijski ministar.

„Izgleda da nećemo primati strane turiste do kraja godine. Prvo ćemo se samo konsolidirati”, rekao je Luhut Pandjaitan, ministar za pomorske poslove i ulaganja, u govoru na virtualnom poslovnom forumu. Vlada je to objavila u trenutku kada se zaraza novim koronavirusom i dalje ubrzano širi, nakon što su ublažene restriktivne mjere i ponovno pokrenuto gospodarstvo. To znači da regionalne vlasti Balija moraju odustati od plana da otvore otok za strane turiste 11. rujna.

Bali je u srpnju otvorio svoje turističke destinacije za mještane i domaće turiste. Pandjaitan je rekao da će se vlada usredotočiti na privlačenje domaćih turista koji bi ubuduće trebali ostvarivati 70 posto turističkog prometa. Indonezijska vlada zabranila je u ožujku strancima ulaske u zemlju u sklopu mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, osim nužnih i službenih putovanja.

Indonezijski ministar vanjskih poslova Retno Marsudi rekao je novinarima u četvrtak da su Indonezija i Južna Koreja dogovorile uspostaviti koridor za nužna poslovna putovanja od 17. kolovoza, ali ne i za turizam. Prvi takav aranžman uveden je 29. srpnja s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.


Skandalj: Danima nisu obavijestili 900 ljudi da su pozitivni na covid

16.30 - Mediji diljem Njemačke javljaju da niti u srijedu navečer još uvijek veliki broj povratnika u tu zemlju, koje su epidemiološke službe testirale na autocestama, nije bio obaviješten da su bolesni i zarazni. Portal Nordbayern doslovno je naveo da je bavarska ministrica zdravstva Melanie Huml "morala u srijedu navečer potvrditi" da čak 44.000 testiranih putnika koji su proteklih dana iz inozemstva ušli u Njemačku, još nije primilo obavijest o rezultatima testa, javlja N1.

Na trima autocestama, te na kolodvorima i aerodromima sveukupno je testirano 85.000 putnika, otkako je na snagu stupila odluka da se i na ovaj način kontrolira stanje s širenjem koronavirusa u Njemačkoj. Pokazalo se da se među 44.000 testiranih koji nisu dobili obavijest o rezultatima, nalazi i 900 zaraženih putnika.

"To me je do krajnosti razgnijevilo. Jako žalim zbog ovoga", dodala je bavarska resorna ministrica. Njemački mediji navode da nije bio problem u laboratorijima, koji su brzo i na vrijeme obavili sva testiranja, nego u tome što je do tehničkih problema došlo pri obradi, označavanju i slanju podataka. Najveći postotak zaraženih u odnosu na broj testiranih zabilježen je na autocesti A3, u centru za testiranje kod Passaua, gdje se testiraju povratnici u Njemačku s Balkana.

I dok je bavarska ministrica zdravstva tražila olakotnu okolnost u tome što "putnici iz zemalja proglašenih rizičnima, ionako moraju ići u 14-dnevnu karantenu ili dok im se test ne pokaže negativnim", na bavarskog premijera Markusa Södera sručila se lavina optužbi.

"Neobavijestiti 900 pozitivno testiranih ljudi na koronavirus predstavlja tjelesni zločin nad onima koji će se zbog toga zaraziti", objavio je na Twitteru istaknuti zastupnik liberalnog FDP-a u saveznom parlamentu Alexander Lambsdorff.


Radna mjesta glavna žarišta zaraze u Francuskoj

15:53 - Radna mjesta glavna su žarišta zaraze koronavirusom u Francuskoj i poduzeća bi trebala omogućiti radnicima da rade od kuće koliko god je to moguće nakon ljetnog odmora, rekao je u četvrtak ugledni francuski stručnjak za koronavirus. Tjedni podaci ministarstva zdravlja pokazuju da su od 9. svibnja privatna i javna poduzeća činila 22 posto od 609 žarišta zaraze. Zdravstvene vlasti istražuju ih gotovo trećinu. Podaci, koji ne obuhvaćaju domove umirovljenika i obitelji, pokazuju i da zdravstvene ustanove čine 16 posto žarišta, a šire obitelji 14 posto. Zatvori i javni prijevoz, uključujući vlakove i zrakoplove, čine samo jedan posto žarišta, a škole i sveučilišta četiri posto. „S obzirom na to su poduzeća imaju najvišu stopu žarišta zaraze, trebali bismo propisati obvezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, uključujući u privatnim poduzećima”, rekao je Eric Caumes, šef Odjela za zarazne bolesti pariške bolnice La Pitié-Salpêtrière za radio postaju Franceinfo. Kada je to moguće, poduzeća bi trebala i dalje omogućiti radnicima da rade od kuće, dodao je smatrajući da je to razumno.


U Sjevernoj Koreji se intenziviraju mjere protiv koronavirusa

15:43 - Kontrole temperature, sredstva za dezinfekciju i zaštitne maske su na raspolaganju korisnicima javnog prijevoza u Pjongjangu dok Sjeverna Koreja intenzivira borbu protiv koronavirusa. Sjeverna Koreja, čiji bi se loš medicinski sustav teško nosio s epidemijom koronavirusa, tvrdi da nije na svom tlu zabilježio niti jedan slučaj covida-19. Sjeverna Koreja je krajem srpnja proglasila "izvanredno stanje" nakon što je registriran prvi potencijalni zaraženi, a državni mediji su izvijestili da se radi o osobi koja je ilegalno prešla granicu iz Južne Koreje. Pjongjang još nije objavio je li ta osoba bila nositelj virusa. S diplomatskog stajališta Sjevernoj Koreji bi zaraza iz Južne Koreje više odgovarala od virusa iz Kine, glavne saveznice Pjongjanga.


Najveći dnevni porast zaraženih u Iraku

15:30 - Iračko ministarstvo zdravlja danas je prijavilo 3841 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni broj novih slučajeva zabilježen od početka pandemije. Time je ukupni broja slučajeva u Iraku porastao na 164.277. Ministarstvo zdravlja također je prijavilo 53 smrtnih slučajeva povezanih s Covid-19. U Iraku je ukupno preminulo 5641, javlja CNN.


Južna koreja postavila antivirusna autobusna skloništa

15:23 - Južna Koreja je u glavnom gradu Seulu postavila nova autobusna skloništa, opremljena vratima za provjeru temperature i ultraljubičastim lampicama za dezinfekciju. Prije ulaska u skloništa putnici moraju provjeriti temperaturu pomoću automatizirane kamere za termovizijsko snimanje. Vrata se neće otvoriti svima koji imaju temperaturu iznad 37,5C. Svako sklonište košta oko 84.000 američkih dolara, piše BBC.

Image
Foto: Profimedia

Južna Koreja je već drugi dan zabilježila više od 50 novih slučajeva koronavirusa, što je izazvalo strah od još jednog velikog izbijanja izazvanog lokalnim infekcijama. Kod većine novih slučajeva potvrđenih u četvrtak bilo je riječ o lokalnoj transmisiji.


U SAD-u najviše smrtnih slučajeva od svibnja

15:13 - SAD je zabilježio još gotovo 1500 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusa, što je najveći jednodnevni porast smrtnih slučajeva od sredine svibnja, pokazuju podaci. Porast od srijede doveo je broj preminulih u toj zemlji na najmanje 166.000, prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins. Koronavirusne infekcije i dalje su u porastu, a do danas ih je potvrđeno najmanje pet milijuna. Dok se SAD približava 5,2 milijuna slučajeva, administracija Donalda Trumpa nastavlja inzistirati na vraćanju djece u škole, ponovnom otvaranju tvrtki i vraćanju publike na sportske stadione. Od svibnja svih 50 država ukida naredbe da se ostane kod kuće i druga ograničenja koja su suzbila širenje koronavirusa, ali su naštetila ekonomiji. Nakon popuštanja ograničenja, infekcije su se ponovno pojavile, a južne i zapadne države su bile najpogođenije, javlja BBC.


Petero novozaraženih u Karlovačkoj županiji

14:11 - U zadnja 24 sata pet je novooboljelih od koronavirusa u Karlovačkoj županiji - tri mlađa muškarca i jedna starija žena su iz Karlovca, a peti je strani državljanin u tranzitu kroz Karlovac. Iz županijskog Stožera civilne zaštite u četvrtak su rekli kako je, iako za svih petero noovozaraženih epidemiološka obrada traje i tek se utvrđuje izvor zaraze, za jednog od njih, mlađeg muškarca, utvrđeno da je za vrijeme inkubacije virusa boravio u Vodicama. Strani državljanin se neće voditi u evidenciji oboljelih Karlovačke županije, s obzirom da je na ovom području bio samo u tranzitu, tako da je s današnjim danom u Karlovačkoj županiji ukupno 111 oboljelih osoba. Nitko trenutno nije na bolničkom liječenju. U samoizolaciji je 80 osoba. Inspekcija karlovačkog Stožera civilne zaštite izdala je jučer tri usmena upozorenja za odstupanja od propisanih protuepidemijskih mjera, a provjera je bila provedena na autobusnom kolodvoru, banci, u dva ugostiteljska objekta te jednoj prodavaonici.


U Hrvatskoj 180 novozaraženih

14:00 - U protekla 24 sata zabilježeno je 180 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 811 Među njima je 115 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 10 pacijenata. Jedna osoba je preminula. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 6050 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 161 preminula, a 5078 se oporavilo. U samoizolaciji su trenutno 2752 osobe. Do danas su ukupno testirane 133 493 osobe, od toga 1201 u posljednja 24 sata.

Image
Foto: Tomislav Pavlek/HINA/POOL/PIXSELL

Troje novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

13:48 - Tri koronavirusom zaražene osobe bilježi u zadnja 24 sata Dubrovačko-neretvanska županija, a riječ je o djevojci iz Ploča te ženi srednjih godina i mladiću iz Metkovića. Izvijestio je to u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite, navodeći da su ozdravila dva strana državljana, pa je u županiji ukupno aktivno trinaest slučajeva zaraze. U dubrovačkoj bolnici zbrinuta je jedna zaražena osoba. U samoizolaciji je 276 osoba, a zabilježeno je jedno kršenje te mjere, ukupno 50 od početka pandemije. Od početka pandemije analizirana su ukupno 7082 uzorka. Stožer opetovano apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite.


U BiH potvrđeno 222 novih slučajeva zaraze

13:26 - U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini potvrđeno je 222 novozaražene osobe. Od tog broja 143 je u Federaciji BiH, a 79 u Republici Srpskoj, javlja Klix.


Zaražena djelatnica predškolske ustanove u Puli

13:23 - U Istri danas jedna novooboljela osoba, a riječ je o djelatnici gradske predškolske ustanove u Puli. Poduzete su sve potrebne protuepidemijske mjere. "Točno su odredili da grupa od 18 djece mora biti u samoizolaciji s jednim roditeljem i jedna kolegica. Sad će se pratiti situacija, uzimati će se brisevi po potrebi i vidjet ćemo kako je. Ne očekujem, s obzirom na ono što znamo iz intervjua s osobom, da bi trebalo biti nekih većih problema", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac, javlja HRT.


Prvi slučaj koronavirusa u migrantskom kampu na otoku u Grčkoj

13:20 - Grčka je izvijestila da je otkriven prvi slučaj koronavirusa u jednom od prenapučenih otočkih kampova za azil. 35-godišnji muškarac iz Jemena u kampu Vial na otoku Hiju ima pozitivan test, rekao je službenik ministarstva za migracije agenciji AFP. "Muškarac je u karanteni u lokalnoj bolnici. Još 30 ljudi se testira", rekao je. Više od 3800 ljudi smješteno je u kamp Vial, preko tri puta više od kapaciteta. Slučajevi su se prethodno već pojavili u kampovima na kopnu, ali ovo je prvi slučaj u otočkom kampu, prenosi BBC.


Nema novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

13:12 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako na području županije nema novih slučajeva bolesti COVID-19. Svih 28 testiranih uzoraka na koronavirus izuzetih iz opće populacije u protekla 24 sata je negativno. Od početka epidemije ukupno je zabilježeno 108 slučaja bolesti COVID-19.


U Italiju više nije moguće ući bez negativnog testa

13:00 - Vlada je na svom Twitter profilu Koronavirus.hr objavila da se u Italiju iz Hrvatske više ne može ući bez negativnog testa na koronavirus ili bez obveznog testiranja po ulasku u Italiju. "Prema odluci koja je stupila na snagu, sve osobe koje ulaze u Italiju iz Hrvatske moraju prilikom ulaska podastrijeti negativan test koji nije stariji od 72 sata ili se u roku od 48 sati, od ulaska u Italiju, podvrgnuti testiranju. Odluka se ne odnosi isključivo na RH državljane, već na sve osobe koje su boravile u Hrvatskoj, uključujući i talijanske državljane. Tranzit, trenutno, nije ograničen i ne treba negativan test. Postoji mogućnost da se tranzit uskrati u slučaju da je osoba (državljanin neke od država članica EU) u periodu od 14 dana prije tranzita, boravila ili tranzitirala kroz neku od država koje se nalaze na 'crvenoj listi'".

Image
Foto: Profimedia

HZJZ preporuča rad klubova na otvorenom

12:45 - Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nadopunu preporuke za rad noćnih klubova, a osim što preporuča da noćni klubovi rade samo na otvorenome, a ne i u zatvorenome prostoru, obustavit će se rad onih za koje se utvrdi da su mjesta širenja zaraze. "Preporučuje se rad noćnih klubova organizirati na način da se koriste kapaciteti za rad na otvorenom te da se onemogući rad i boravak posjetitelja u zatvorenim prostorima noćnih klubova", navodi se u nadopuni preporuke HZJZ-a. U klubovima koji raspolažu isključivo zatvorenim prostorom preporučuje se nastavak rada po principu uobičajenih ugostiteljskih objekata, odnosno kafića. Također, preporuka je da se.plesni podij ne koristiti kao prostor za ples, već da se na njega postave stolovi i stolice tako da između pojedinih skupina posjetitelja koji sjede oko stolova bude najmanje 1,5 metar.


Petero novozaraženih u Međimurju

12:43 - U Međimurskoj županiji u posljednjih 24 sata zabilježeno je pet novih slučajeva oboljelih od virusa covid-19. Od toga, jedna oboljela osoba boravila na ljetovanju u Vodicama koje je prema jučerašnjem izvješću nacionalnog Stožera civilne zaštite evidentirano kao novo žarište, a tri osobe bliski su kontakti spomenute osobe. Peta pozitivna osoba nije bila u kontaktu s prethodno spomenutim slučajevima te nije povezana s Međimurskom županijom, već samo ima prebivalište u Međimurskoj županiji, a boravište u drugoj županiji. Do sada je ukupno uzeto 2450 uzoraka.


Jedan novi slučaj u Krapinsko-zagorskoj županiji

12:41 - U protekla 24 sata evidentirana je 1 novozaražena osoba (Gornja Stubica) s područja Krapinsko-zagorske županije. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom sa područja Krapinsko-zagorske županije je 7. U protekla 24 sata pristigli su rezultati 39 nalaza, od kojih 38 negativnih i 1 pozitivan. Još uvijek se čekaju rezultati 2 uzeta uzorka.


Srbija razmatra mogućnost obaveznog PCR testa za strance

12:00 - Srbija razmatra mogućnost uvođenja obaveznog PCR testa ili dvotjedne karantene za strance, najavili su u četvrtak dužnosnici u Beogradu, a srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je da će tu odluku razmatrati vlada i Krizni stožer. Nakon što je epidemiolog i član Kriznog stožera Branislav Tiodorović nagovijestio kako se planira uvođenje obaveznog PCR testa i izolacija od 14 dana za strance koji dolaze u Srbiju, Dačić je rekao da ta odluka još nije donijeta i da će ju danas razmatrati vlada, a dodatno Krizni štab za borbu protiv širenja zaraze koronavirusom.


3+1 novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

11:51 - U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije tri osobe oboljele su od zarazne bolesti covid-19, sve osobe mlađe životne dobi, te jedna osoba s prebivalištem u drugoj županiji. Ženska osoba s prebivalištem u Šibeniku, kontakt oboljele osobe; muška osoba s prebivalištem u Šibeniku čija je epidemiološka obrada u tijeku, te muška osoba koja boravi u Bilicama, a došla je iz Njemačke, čija je epidemiološka obrada u tijeku. Također, oboljela je i muška osoba srednje životne dobi koja trenutno boravi u Šibensko-kninskoj županiji, a čije prebivalište je u drugoj županiji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 82 osobe: 79 osoba su kontakti oboljelih; 3 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. U Općoj bolnici Šibensko-kninske županije nema na liječenju pacijenata oboljelih od bolesti covid-19. U posljednja 24 sata uzorkovano je 7 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 35 aktivnih slučajeva oboljenja od covid-19 infekcije.

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

08.04.2020.,Sibenik - Medicinsko osoblje Opce bolnice Sibenik u vrijeme koronavirusa.

U Sloveniji manji pad broja novozaraženih

11:48 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 856 testiranja potvrđeno 29 novih zaraza koronavirusom, dva manje njego prethodni dan, objavila je danas slovenska vlada. Bolje u odnosu na dan prije je i stanje u bolnicama, pa je trenutno hospitalizirano 19 pacijenata primljenih s covidom-19, što je četvoro manje nego dan ranije, a samo dva pacijenta su na intenzivnom odjelu. S bolničkog je liječenja na kućnu njegu otpušteno petoro pacijenata u zadnja 24 sata, a u tom razdoblju nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj, prema podacima ministarstva zdravstva. Prema osvježenim podacima, u Sloveniji je trenutno 193 aktivno zaraženih osoba, a infekcije su u zadnja 24 sata zabilježene u 21 općini, najviše u samoj Ljubljani gdje ih je bilo pet. Među novozaraženima je njih 22 u dobnoj skupini do 34 godine starosti. U zadnje je vrijeme u Sloveniji primjetan trend da je među zaraženima više mladih nego na početku epidemije u ožujku i travnju kad su oboljevale najviše starije osobe. Kako u četvrtak prenose slovenski mediji, slovenska je vlada zanijekala nagađanja bi zbog toga mogao biti odgođen početak školske godine, navodno za dva tjedna. Normalno je da školska godina počinje s 1. rujna i ne s 15., kazao je glasnogovornik slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin, posebno upozorivši roditelje djece koji su na odmoru u "crvenim", epidemiološki najriskantnijim regijama i destinacijama, da se pravodobno vrate u Sloveniju kako djeca ne bi riskirala obvezu 15-dnevne karantene i kasnili s početkom obrazovnog procesa.


Šestero novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

11;34 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka, 13.08.2020. do 11:00 sati evidentirano je 278 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o šest osoba više, a pet osoba je izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 43 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 224 osobe, a 11 ih je preminulo. Napominjemo kako se podaci koje svakodnevno objavljujemo u isto vrijeme odnose na podatke zaprimljene od strane županijskog Zavoda do 11 sati, dok Nacionalni stožer objavljuje podatke dobivene do 14 sati. Iz toga proizlazi razlika u brojevima, priopćili su iz stožera Zagrebačke županije.


Četvero novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

11:24 - U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentiran a su četiri (4) nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi sto devedeset i šest (196), dok je broj aktivnih slučajeva trideset i dva (32). Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je stotinu i dvanaest (112).


41 novozaraženi u Zagrebu

11:14 - U Zagrebu je 41 novozaraženih koronavirusom. 11 od njih kontakti su ranije oboljelih. a za 24 novooboljela pretpostavlja se da je izvor zaraze vjerojatno na godišnjem odmoru. Za četiri osobe je nepoznata anamneza, a dvoje je u obradi.

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

13.08.2020., Zagreb - U Gradskom poglavarstvu odrzana je redovita konferencija za medije Stozera civilne zastite Grada Zagreba.

Tri nova slučaja u Varaždinskoj županiji

11:04 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Sve tri osobe su bliski obiteljski kontakti prethodno zaražene osobe, srednje životne dobi i bez simptoma pa će se liječiti kod kuće. U Varaždinskoj županiji sada imamo 16 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega su 3 osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a 13 ih je izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa. Od početka pojave koronavirusa u Varaždinskoj županiji registrirano je 77 slučajeva zaraze, a 13 osoba se statistički dodatno pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Pod mjerom samoizolacije i aktivnim zdravstvenim nadzorom trenutno je 27 osoba.


Osam novozaraženih u Zadarskoj županiji

10:41 - Na području Zadarske županije 8 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o mladim osobama rođenim između 1986. – 2001. godine kojima su utvrđeni kontakti i kretanja, a slučajevi nisu međusobno povezni. Neki od novozaraženih su se najvjerojatnije zarazili tijekom noćnih izlazaka u većim skupinama ljudi, neki su već bili u samoizolaciji te su razvili blage simptome, a neki su bili u kontaktu sa zaraženim osobama. Jedna novozaražena osoba mlađi je muškarac dvojnog državljanstva (Bosne i Hercegovine te Švicarske) koji će do ozdravljenja boraviti u organiziranom smještaju na području Grada Zadra. Njegovi kontakti su obrađeni i stavljeni u samoizolaciju.


U Ukrajini dnevni rekord od 1592 novozaražena

10:37 - Ukrajina je zabilježila rekordni dnevni porast od 1592 novozaražena u srijedu, reklo je nacionalno vijeće za sigurnost i obranu. Broj zaraženih u zemlji naglo se povećao u zadnja dva mjeseca kad su vlasti ublažile neka ograničenja, otvorivši kafiće, crkve i javni prijevoz. Ministar zdravstva Maksim Stepanov pozvao je građane da poštuju šira ograničenja koja ostaju na snazi. "Ustrajat ću na strogom pridržavanju svih pravila. Stanje je vrlo napeto", rekao je Stepanov na brifingu koji je prenosila televizija. Ukupni broj zaraženih povećao se na 86.140, uključujući 1992 umrlih te 46.216 oporavljenih do 13. kolovoza.

Image
Foto: Profimedia

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 37+2 novozaraženih

10:32 - Prema izvješću NZJZ – a SDŽ od ukupno 378 obrađenih testova danas je 37 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju sa područja Splitsko dalmatinske županije i to iz Splita 18, Solina 1, Okruga 1, Trogira 1, Lokvičića 1, Imotskog 2, Prološca 1, Ciste Provo 1, Kaštela 5, Sinja 1, Otoka 1, Lećevice 1, Bola 1, Starog Grada 1 i Makarske 1.

Uz 37 novooboljelih osoba pozitivnih na Covid infekciju sa područja Splitsko dalmatinske županije još su dvije osobe iz drugih županija pozitivne na Covid infekciju i to 1 osobe iz Zagrebačke županije i jedna osoba iz grada Zagreba, kao i dvoje stranih državljana (jedna osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva i jedna osoba iz Njemačke). Svi novooboljeli iz drugih županija kao i dvoje stranih državljana testirani su u Splitu. Od 37 novooboljelih osoba sa područja Splitsko dalmatinske županije, 11 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Prema izvješću KBC – a Split, preminula je starija ženska osoba stara 81 godinu, koja je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila pozitivna i na Covid infekciju. 628 osoba nalazi se u samoizolaciji. 16 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split dok se 1 osoba nalazi na respiratoru.


Devetero novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

10:05 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 9 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (6 osoba iz Vinkovaca, 1 osoba iz Vukovara, 1 osoba iz Cerne i 1 osoba iz Otoka), a nema preminulih. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 529, od kojih su 364 osobe izliječene, a ukupno je 7 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 26 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 98 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 6558. U samoizolaciji na području županije je 251 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 15 zdravstvenih radnika (2 liječnika, 7 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 20 radnika (2 liječnika, 14 medicinskih sestara/tehničara i 4 druga zdravstvena radnika).


Nema novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

10:03 - Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba. Ukupno je oboljelo 36 osoba od COVID-19 od čega je 6 aktivnih slučajeva, 29 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirano je 16 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 40 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.


Hrvatska bi se brzo mogla naći na crvenoj listi?

10:02 - Glasnogovornik slovenske vlade, Jelko Kacin, rekao je da bi se Hrvatska brzo mogla naći na slovenskoj crvenoj listi zbog velikog porasta broja zaraženih osoba, piše Siol.net.


Dvoje novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

9:25 - Na području Primorsko-goranske županije danas, kroz 24 sata, dvoje je novozaraženih. Zaraženi su tijekom godišnjeg odmora na području Dalmacije.


12 novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

9:13 - Od ukupno 173 uzoraka testiranih u zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije 12 je bilo pozitivno na koronavirus. Deset novooboljelih osoba je iz Osijeka, jedna iz Našica i jedna iz Popovca. U Kliničkom bolničkom centru Osijek stanje je kao i prethodnog dana; hospitalizirano je 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa od kojih su tri na respiratoru. Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 12 novih kontakata oboljelih, pa je trenutno u samoizolaciji ukupno 173 osoba. Policija u zadnja 24 sata nije dobila ni jednu dojavu građana o kršenju samoizolacije, a u 14 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.


U pandemiji bez lepeza u publici na Salzburškom festivalu

9:12 - Ljubitelji klasične glazbe moraju spremiti lepeze i izdržati vrućine na Salzburškom festivalu koji je izradio detaljni plan zaštite od koronavirusa umjesto da je otkazao nastupe zbog epidemije covida-19.


Polako se smiruje situacija u australskoj državi Victoria

9:11 - Australska država Victoria zabilježila je 278 novih slučajeva koronavirusa, što je najmanji dnevni porast u više od tri tjedna. Država je također zabilježila još osam smrtnih slučajeva, dok je jučer bio najsmrtonosniji dan pandemije u Australiji kada je umrlo 21 oboljeli. Vlada Victorije proglasila je stanje katastrofe ranije ovog mjeseca, nakon što ograničenja nisu uspjela suzbiti širenje novih infekcija. Premijer Daniel Andrews rekao je da pad broja novih infekcija u četvrtak pokazuje da mjere zaključavanja funkcioniraju, javlja BBC.


Jedan novi slučaj u Istri

9:04 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 144 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 1 pozitivan. Osoba je djelatnik predškolske ustanove, u Puli. U tijeku je epidemiološka obrada, provođenje protuepidemijskih mjera, određivanje kontakata i mjera samoizolacije, kao i dekontaminacija prostora. Izliječene su 2 osobe. Trenutno je 22 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.


Jedan novi slučaj u Sisačko-moslavačkoj županiji

9:00 - U Sisačko-moslavačkoj županiji jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Osoba je s područja grada Popovače. Iz stožera i dalje mole sve žitelje županije neka se pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog stožera jer na taj način ostajemo odgovorni prema sebi i drugima.


Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

8:57 - U Požeško-slavonskoj županiji nema novooboljelih. U toj su županiji trenutno aktivna 3 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 40 osoba, a ukupno je testirano 4119 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 56 uzoraka, svi uzorci su negativni. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


Nema novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

8:56 - Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih od virusa SARS-CoV-2. Od 24 testiranih osoba u zadnja 24 sata, svi brisevi bili su negativni na korona virus, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Broj testiranih, od početka epidemije u VPŽ je trenutno 2.493. Podsjetimo, od početka epidemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije, 32 osoba su zaražena korona virusom. Od toga, jedna osoba je trenutno aktivna, trideset ljudi se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo.


U Indiji dnevni rekord od 67.000 novozaraženih

8:41 - Indija je prijavila novi dnevni rekord od 67 tisuća novozaraženih u četvrtak, a broj umrlih od covida-19 prešao je 47.000. Od srijede do četvrtka broj novozaraženih porastao je za 66.999 te je u zemlji sada blizu 2,4 milijuna zaraženih, objavilo je indijsko ministarstvo zdravstva. Indija, koja ima najviše zaraženih u svijetu nakon SAD-a i Brazila, sada je izvijestila da se već 15 dana zaredom svaki dan zarazi najmanje 50.000 ljudi. S obzirom na to da se zaraza nastavlja širiti po manjim gradovima te u ruralnim dijelovima zemlje, stručnjaci smatraju da će epidemija u Indiji svoj vrhunac dosegnuti tek za nekoliko mjeseci, dodatno opterećujući otprije preopterećen zdravstveni sustav. Indijske vlasti suočavaju se s brojnim žarištima u zemlji u kojoj živi 1,3 milijarde ljudi. Stručnjaci upozoravaju na prenisku stopu testiranja koja prosječno iznosi 16.035 testiranja na milijun stanovnika.


Novi Zeland nastoji suzbiti zarazu uoči izbora

8:12 - Novi Zeland pokušava pronaći izvor prvog prijenosa virusa u više od tri mjeseca, dok u četvrtak bilježi 13 novih slučajeva lokalnog prijenosa, a premijerka Jacinda Ardern nastoji iskorijeniti zarazu strogom karantenom. Ponovna pojava covida-19 događa se samo nekoliko tjedana prije općih izbora, povećavajući pritisak na Ardern da zarazu stavi pod kontrolu u jeku sve jačih kritika. Ardern je u Aucklandu brzo ponovno uvela stroga ograničenja kretanja i mjere fizičke distance širom zemlje nakon ovotjednog otkrića četiri zaražena člana obitelji u tom gradu. "Još jednom podsjećamo kako je to lukav virus i kako se lako širi", rekla je za vrijeme konferencije za novinare u četvrtak. "Djelovati oštro i brzo još uvijek je najbolji način akcije", kazala je.

Dužnosnici su prijavili 13 novih lokalnih slučajeva u četvrtak i jedan slučaj vezan uz osobu koja je stigla iz inozemstva ali se od tada nalazi u karanteni. Sada je ukupno 36 zaraženih. Ardern je rekla da je pozitivan znak da je svih 13 lokalno prenesenih zaraza povezano s jednom zaraženom obitelji, poslovnim putem ili širim obiteljskim vezama, te da su svi u izolaciji. Ona je dodala da to iskustvo pokazuje kako će "stvari biti gore prije nego bude bolje" i da će u nadolazećim danima vjerojatno biti prijavljeno još slučajeva. Novozelandski ministar zdravstva Ashley Bloomfield rekao je da su zdravstveni dužnosnici "svakim satom sve bliže" pronalasku nultog pacijenta zaraze. On je u srijedu naveo mogućnost da je virus stigao na Novi Zeland transportom robe, s obzirom na to da jedan od zaraženih ljudi radi u hladnjači koja preuzima uvezene zamrznute proizvode iz inozemstva. Desetero drugih zaraženih ljudi ili su radnici u hladnjači ili članovi njihovih obitelji. Hladnjaču vodi novozelandska podružnica Americold Realty Trusta, sa sjedištem u SAD-u.


Istraživanje: Zbog dezinformacija o covidu-19 stotine mrtvih

7:35 U prva tri mjeseca ove godine najmanje je 800 ljudi širom svijeta umrlo zbog dezinformacija o koronavirusu, objavili su znanstvenici. Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu American Journal of Tropical Medicine and Hygiene oko 5800 ljudi hospitalizirano je zbog posljedica vjerovanja u lažne informacije na društvenim mrežama, prenosi BBC.

Mnogi su preminuli nakon što su pili metanol ili sredstva za čišćenje na bazi alkohola pogrešno vjerujući da ti proizvodi štite odnosno liječe od virusa. Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila da se epidemija lažnih vijesti odnosno "infodemija" povezana s covidom-19 širi jednako brzo kao i sam virus, a teorije zavjere, glasine i stigmatizacija u društvu oboljelih doprinijeli su smrti i ozljedama ljudi. Mnoge su žrtve slijedile savjete koji su nalikovali vjerodostojnim zdravstvenim savjetima - poput toga da se konzumiraju velike količine češnjaka i gutaju velike količine vitamina kao način sprečavanja zaraze, navode autori studije. Drugi su konzumirali napitke poput kravljeg urina. Takvo ponašanje moglo je imati ozbiljne posljedice po zdravlje tih ljudi, upozorili su znanstvenici.

Znanstvenici zaključuju da je na međunarodnim tijelima, vladama i društvenim mrežama da se bore protiv epidemije lažnih informacija. Tehnološke tvrtke koje upravljaju društvenim mrežama izložene su kritikama da sporo i nedostatno reagiraju na taj problem, a i zakonodavna tijela spora su u reguliranju odgovornosti za širenje lažnih vijesti. Prema istraživanju koje je proveo BBC pronađene su veze između dezinformacija o virusu i napada, paleža ili smrti. Glasine koje su se širile internetom u Indiji dovele su do napada rulje na žrtve ili masovnih trovanja u Iranu. Telekomunikacijski inženjeri doživjeli su prijetnje i napadani su, a telefonski stupovi zapaljeni su zbog teorija zavjere koje se šire internetom.

Društvene mreže omogućile su prevarantima da iskoriste pandemiju prodajući neučinkovita sredstva protiv virusa pa su ljudi uplaćivali novac za "čudesne mineralne preparate", a dobivali razvodnjeni izbjeljivač. S približavanjem dana kad će se pojaviti na tržištu prva cjepiva protiv koronavirusa koji uzrokuje covid-19 protivnici cijepljenja mogli bi putem društvenih mreža uvjeravati ljude da se ne cijepe. Koristi od cijepljenja mogle bi biti potkopane dezinformacijama, upozoravaju liječnici. Unatoč tome što društvene mreže sada uklanjanju ili označavaju kao netočne sve dezinfromacije o koronavirusu nedavna anketa u SAD-u pokazala je da 28 posto Amerikanaca vjeruje da američki milijarder Bill Gates želi uz pomoć cjepiva u ljude usaditi mikročipove.


Božinović: Jesen će biti izazovna

7:00 - Ministar Davor Božinović rekao je kako će jesen biti izazovna, prenosi HRT. "Sigurno je da će jesen biti izazovnija. Ljudi će se više držati zatvorenih prostora a upravo su grupiranja u takvim prostorima najozbiljniji izvor zaraze. Pratit će se situacija i u skladu s njom će se donositi mjere. Međutim, smatram kako velik dio naših ljudi razumije o kakvoj se bolesti radi i da u ovom trenutku osim distance, higijene i nošenja maski u zatvorenom prostoru", rekao je Božinović.


Jučer drugi najgori dan od početka epidemije

6:50 - Nacionalni stožer civilne zaštite jučer je održao press konferenciju na kojoj je objavljeno kako je u posljednja 24 sata u Hrvatskoj čak 130 novih slučajeva, što je drugi najgori dan od početka epidemije u RH. Donijeta je nova preporuka za noćne klubove. "Mi smo propisali određene mjere, maske, dezinfekcija, higijena. Naravno da ljudi odlaze u noćne klubove da bi se družili, to je razumljivo i zato im to želimo omogućiti, ali zato smo propisali i mjere jer to mora biti novo normalno. Zato smo ukinuli plesne podije i preporučili stolove oko kojih će se okupljati. Jasno da to nije lako, ali tako će biti dok je virus tu".

Na teren će s inspektorima ići i sanitarna inspekcija. "Ako se utvrdi izvor zaraze, klub se zatvara dok se ne provede dezinfekcija i dok se svi zaposlenici ne testiraju. Sada će se inspekciji pridružiti sanitarna inspekcija koja će takve klubove po potrebi zatvarati", rekao je Capak.


Australija: najmanji broj novozaraženih u tri tjedna

6:40 - Australija je u četvrtak zabilježila najmanji broj novozaraženih koronavirusom u tri tjedna, potaknuvši nade da je posljednji val zaraze stavljen pod kontrolu. Victorija, savezna država na koju otpada najveći dio zaraženih, u četvrtak je zabilježila 278 novih slučajeva, što je pad s 410 koliko ih je bilo dan ranije i najmanji dnevni rast u više od tri tjedna. Ta južna savezna država, čiji je najveći grad Melbourne ujedno i epicentar posljednjeg vala zaraze, od jučer je zabilježila i osam smrtnih slučajeva, dok ih je dan ranije bilo rekordnih 21. Vlasti su zbog ubrzanog širenja u tom drugom najvećem australskom gradu uvele policijski sat i ograničenja kretanja stanovnika te zaustavile većinu ekonomskih aktivnosti.

Susjedni Novi Južni Wales također je na oprezu zbog desetaka novih slučajeva proteklih tjedana. "Ljudi mogu samo pogledati preko granice, u Victoriju, da vide što se dogodi kad se ne poštuju mjere socijalnog distanciranja“, poručio je Michael Kidd, zamjenik čelnika australskog Zavoda za zdravstvo. "U Novom Južnom Walesu bi mogli imati posljedice kakvima svjedočimo u Victoriji“, upozorio je. Preostale australske savezne države i teritoriji gotovo da nemaju novih slučajeva zaraze. Od početka pandemije u Australiji je zabilježeno više od 22 tisuća zaraženih, s 352 smrtna slučaja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike