U AKCIJI / Jučer je bacao avion po Saboru, a danas je Krstičević govorio o nacionalnoj sigurnosti

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Sveobuhvatni pristup je okosnica sustava domovinske sigurnosti na čijoj uspostavi se intenzivno radi, istaknuo je

17.1.2019.
12:12
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila izvješće o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti Hrvatske u kojem stoji kako je stanje sigurnosti u Hrvatskoj stabilno i nema vidljivog potencijala njegova značajnijeg narušavanja, a glavni su izazovi povećane terorističke prijetnje u Europi, procesi u jugoistočnom susjedstvu, ilegalne migracije, strano obavještajno djelovanje i hibridno djelovanje.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je to prvo cjelovito izvješće koje se podnosi od usvajanja Strategije u srpnju 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je da izvješće ne daje tek pregled poduzetih aktivnosti i ostvarenog napretka, nego i jezgrovito naznačuje izazove u promicanju nacionalnih interesa i ispunjenju strateških ciljeva.

Prepoznavanje tih izazova i prepreka te stalna prilagodba sustava nacionalne sigurnosti trajna je zadaća u ispunjenju uloge državnih tijela u skrbi za nacionalnu sigurnost. Izvješće je dodatna podloga za intenziviranje zajedničkih koordiniranih napora u prepoznavanju i suočavanju s ugrozama nacionalne sigurnosti, istaknuo je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalna sigurnost obuhvaća i aktivnosti Hrvatske u suočavanju s netradicionalnim izazovima poput kibernetičkih i hibridnih prijetnji te napora u postizanju ciljeva poput ekološki održivog teritorijalnog i ravnomjernog gospodarskog razvoja i zaustavljanja depopulacijskih trendova, dodao je.

Krstičević je podsjetio kako Vlada jednom godišnje izvješćuje Sabor o provedbi Strategije i obuhvaća nacionalne interese i devet strateških ciljeva na temelju izvješća državnih tijela koji donose strateške dokumente radi zaštite nacionalne sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću se ističe uravnotežen pristup svim interesima i ciljevima definiranim strategijom, koja reflektira temeljnu spoznaju o širokom zahvatu pojma nacionalne sigurnosti, pojasnio je Krstičević.

Pojam nacionalne sigurnost obuhvaća i sigurnost stanovništva, zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Hrvatske, osiguranje snažnog obrambenog sustava i drugih poluga države u suočavanju s izravnim izazovima i prijetnjama sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav sveobuhvatni pristup je okosnica sustava domovinske sigurnosti na čijoj uspostavi se intenzivno radi, dodao je ministar.

Izvješće je ishodišni strateški dokument kojim se određuju politike i instrumenti za ostvarivanje vizije i nacionalnih interesa te postizanje sigurnosnih uvjeta koji će omogućiti uravnotežen i kontinuiran razvoj države i društva i bit će upućeno Saboru na usvajanja, rekao je Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo