Josipovićeva kći briljirala na testu iz matematike

Među maturantima koji su najbolje riješili tri obvezna predmeta na državnoj maturi je i Lana Josipović, kći predsjednika Ive Josipovića i učenica zagrebačke Petnaeste gimnazije.

15.6.2010.
23:15
VOYO logo

Lana Josipović je test iz matematike na višoj razini riješila sto posto i za to dobila maksimalan broj bodova – 60. Njezin rezultat iz hrvatskog jezika također je među najboljima u Hrvatskoj, a tek je nijansu slabija iz stranog jezika, piše Večernji list.

arti-201006150093006Ravnateljica Petnaeste gimnazije Veronika Javor kazala nam je da informacije o rezultatima učenika još pristižu u školu te da ne može komentirati pojedinačni uspjeh, posebno što ga mogu vidjeti samo djeca. Kao što se zna, Lana Josipović, za razliku od svojih roditelja koji su društvenjaci, već je prije najavila da želi studirati prirodoslovne predmete, a pritom je izdvajala fiziku. Na državnom natjecanju iz fizike ove godine osvojila je treće mjesto. Zbog toga nikoga nisu začudili njezini dobri rezultati na ispitima iz državne mature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matematiku na višoj razini stopostotno je riješilo ukupno 39 učenika, a dio ih dolazi iz zagrebačkih gimnazija, Pete i Petnaeste. Na osnovnoj razini test iz matematike u cijelosti su riješila 33 učenika.

Iz engleskog na višoj razini maksimalan broj bodova imaju tri učenika, a na osnovnoj razini njih 67. Najlošiji su rezultati iz hrvatskog jezika. Doslovce, niti jedan maturant iz hrvatskog nije uspio osvojiti mogućih 160 bodova. Cilju se približio učenik koji se uspio izboriti za 158 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično je stanje i na osnovnoj razini hrvatskog – ondje su od, također, 160 mogućih bodova samo dva učenika uspjela dogurati do 154. Mnogima je, pa i ministru znanosti, obrazovanja i sporta utješno što broj učenika koji su pali jedan od obveznih predmeta na državnoj maturi nije veći od broja prošlogodišnjih maturanata koji su pali školsku maturu.

''Postotak onih koji su pali ove je i prošle godine gotovo isti. Zadovoljan sam time kako je državna matura provedena, mislim da je pun pogodak i da je ispunila sva očekivanja. Sljedeće će godine sve biti jednostavnije i lakše, a neki će se nedostaci u međuvremenu ukloniti. Primjerice, polaganje ispita organizirat će se kad završi nastava'', komentirao je ministar Radovan Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su objavljeni preliminarni rezultati, na temelju njih mogu se raditi analize kvalitete rada pojedinih škola. Nijedna zagrebačka gimnazija, što je mnoge začudilo, nije najbolja ni iz jednog obveznog predmeta, pa je tako splitska Treća gimnazija jača od zagrebačke Petnaeste po broju učenika s maksimalnim bodovima. Hrvatski na višoj razini najbolje je riješio učenik iz metkovske gimnazije, a testove iz engleskog dvojica učenika iz gimnazije u Čakovcu, piše Večernji list.

Prethodni članak:

arti-201006140238006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo