'odavno je prošlo onih sto dana' / Josipović žestoko uzvratio svojoj nasljednici: 'A što ste vi napravili gospođo predsjednice?'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Prema pisanjima politikeplus.com, Josipovića je očito najviše pogodila predsjedničina izjava u kojoj spominje kako se u njegovo vrijeme napadno isticala privrženost Beogradu

9.7.2015.
16:39
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

U intervjuu za Slobodnu Dalmaciju predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović danas je kritizirala predsjednički mandat svog prethodnika Ive Josipovića, a sada joj je on odlučio uzvratiti.

Image
isticana 'napadna' privrženost /

Grabar-Kitarović oplela po Josipoviću: 'U Beograd se išlo pjevati i plesati, ali se ništa nije riješilo'

Image
isticana 'napadna' privrženost /

Grabar-Kitarović oplela po Josipoviću: 'U Beograd se išlo pjevati i plesati, ali se ništa nije riješilo'

Sudeći prema Josipovićem priopćenju, očito ga je najviše pogodila predsjedničina izjava u kojoj spominje kako se u njegovo vrijeme napadno isticala privrženost Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipovićev odgovor prenosimo u cijelosti:

Kaže predsjednica Grabar Kitarović za Slobodnu Dalmaciju, „mi često uopće nemamo svoj stav, jer očito nemamo vlastitu vanjsku politiku!“ Ne sjećam se kad sam imao prilike čuti  ovakvu sažetu, oštru i razornu samokritiku. Ili je možda predsjednica zaboravila da je po Ustavu ona sukreatorica i suprovoditeljica vanjske politike. Zato, pitam, zašto, gospođo predsjednice, nemate stav, zašto nemate vanjsku politiku?", pita se Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kaže predsjednica, za moga mandata išlo se u Beograd pjevati i plesati, nisu se rješavali problemi. Što ih ne riješite, gospođo predsjednice, u Vašoj su nadležnosti? Da, još je puno otvorenih problema, ali podsjetit ću predsjednicu, za moga mandata, nakon dugo vremena, otvorena je suradnja država i mnogih njihovih institucija. Suradnja je doprinijela da se broj nestalih više nego prepolovi. Hrvatska je profitirala investicijama i izvozom. Srbija i BiH su jedine zemlje s kojima imamo značajniji suficit. Podigli smo sigurnost i umjesto stalnih napetosti imamo značajnu vojnu i policijsku suradnju. Intenziviran je povratak otetog kulturnog blaga. S Vladom gđe Kosor, kasnije i s ovom vladom, dogovorio sam, jer sukreatori smo, temelje vanjske politike prema BiH koja je, koliko je to moguće, pomogla toj državi te promijenila odnos međunarodne zajednice prema Hrvatima u toj zemlji. Mogao bih još, ali, i ovo mi se čini dovoljnim da upitam, koji su Vaši rezultati gospođo predsjednice", opetovano će bivši predsjednik.

"Što se zatvaranja u regiju tiče, evo nekih činjenica. Suradnjom s Vladom gđe Kosor, čiji doprinos Hrvatskoj tek treba pošteno valorizirati, završili smo pregovore s EU i potpisali pristupni sporazum. Sa gđom Merkel u Dubrovniku i predsjedniikom Obamom u Varšavi,  položio sam temelje za novu energetsku poziciju Hrvatske. S predsjednikom Napolitanom, pred 8 tisuća ljudi u Pulskoj sam Areni zatvorio mučno poglavlje loših odnosa naših zemalja zbog tada otvorenog pitanja odnosa Talijana i Hrvata nakon Drugog svjetskog rata. Mogao bih navesti još puno toga.  A što ste Vi napravili gospođo predsjednice? Odavno je prošlo onih sto dana", na kraju će Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo