Josipović bojkotira posjet Ukrajini

2.5.2012.
16:12
VOYO logo

Predsjednik Ivo Josipović tako neće otići na skup predsjednika država srednje Europe koji se održava na Jalti 11. i 12. svibnja. Bilo je predviđeno da Josipović otvori počasni konzulat u Ukrajini te da sudjeluje na gospodarskom forumu koji se održava u sklopu predsjedničkog summita. Neodlazak na summit predsjednika država srednje Europe, koji se tradicionalno održava svake godine, već je objavio njemački predsjednik Joachim Gauck, zatim predsjednik Austrije Heinz Fischer, Slovenije Danilo Türk, potom predsjednik Bugarske Rosen Asenov Plevneliev, a o otkazivanju odlaska u Ukrajinu razmišlja i predsjednik Rumunjske.

Josipović se prije nekoliko dana konzultirao s Vladom i Ministarstvom vanjskih poslova u vezi s (ne)odlaskom na summit u Ukrajinu. Kao što se moglo očekivati odluka je, kazao je za Večernji listizvor iz Ureda predsjednika, da otkaže put na Jaltu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bojkot podržala i ministrica Pusić

Bojkot hrvatskih dužnosnika Ukrajini najavila je i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Nakon organizacije skupa predsjednika država na Jalti, u lipnju bi se trebalo održati Europsko nogometno prvenstvo koje Ukrajina organizira zajedno s Poljskom. U srijedu su se pojavile špekulacije kako bi se zbog zlostavljanja Timošenko EURO 2012 mogao odgoditi za sljedeću godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz navedene šefove europskih država, bojkot Ukrajine najavio je i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, europska povjerenica za pravosuđe i ljudska prava Viviane Reding, a to bi mogla učiniti i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo