Josipović osniva i Vijeće za socijalnu pravdu!

25.2.2010.
14:46
VOYO logo

Sindikalisti koji su danas bili na audijenciji kod predsjednika ispričali su nam kako je Ivo Josipović prihvatio kritike koje su iznijeli neposredno nakon što je predstavio Gospodarski savjet i odlučio sastaviti Vijeće za socijalnu pravdu koje će biti radnička "protuteža" savjetu sastavljenom od predstavnika krupnog kapitala.

arti-201002190342006"Objasnio nam je da je njegov cilj bio da najprije dobije promišljanja krupnih igrača, koja će se opet raspraviti sa Savjetom za socijalnu pravdu i da će temeljem ta dva mišljenja on će formirati svoje, koje će komunicirati prema van", kaže nam čelnik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nikad nećemo znati'

Kako to da Josipović nije došao odmah na tu ideju, nego tek tjedan dana nakon predstavljanja originalne postave savjetničkog tima?

"Ne znam, to morate pitati njega", kaže šef HUS-a. Pohvalio je novog predsjednika ustvrdivši kako je spreman na dijalog i suradnju s predstavnicima radnika, ali i zbog njegovog programa koji se u potpunosti poklapa sa zahtjevima na kojima sindikati inzistiraju u svojim istupima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201002230539006"Mi nikada nećemo znati je li to bila njegova stara ideja. On tvrdi da je originalno mislio imati i gospodarstvenike i vijeće i povjerenika za radnike. Ali, ne znamo je to posljedica naše reakcije, odnosno reakcije javnosti na veliku zastupljenost predstavnika liberalnog kapitalizma koji se zalažu za smanjenje radničkih prava putem Hrvatske udruge poslodavaca", kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever.

'Kvaziravnotežu imamo i u GSV-u...'

On je Josipoviću danas ponovio kako ga je iznenadilo da je predsjednik kao političar socijaldemokratske provenijencije najprije pozvao predstavnike HUP-a na Pantovčak, a pogotovo nakon njegove kampanje koja je cijela bila orijentirana ka postizanju socijalne pravde. Ostaje skeptičan po pitanju funkcioniranja tog tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba vidjeti hoće li biti ravnoteže u raspravu, jer kvaziravnotežu imamo već u Gospodarsko socijalnom vijeću u kojem nas uvijek nekim čudom nadglasaju Vlada i HUP", kaže Sever.

Spomenuto vijeće zamišljeno je kao tijelo u kojemu će pored delegata iz sindikalnih krugova sjediti i predstavnici civilnog društva, no Matijašević koliko će članova brojati vijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenik pod upitnikom

Povjerenik za radništvo, kojeg je Josipović imao na umu u originalnoj postavi, još uvijek nije izabran, a sindikalci će uskoro predložiti koga žele na Pantovčaku.

"Rekao je da će sve središnjice predložiti predstavnika ili predstavnike sindikata u Vijeću, ali i da je spreman prihvatiti i naš prijedlog za povjerenika za radništvo", kaže Sever. Zasad nemaju spreman prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Josipovićem su utanačili i buduću komunikaciju na relaciji sindikalne središnjice - Pantovčak, te mu dali nekoliko prijedloga uoči odlaska u Bruxelles o tome što bi on diplomatskim putem mogao izvojevati po pitanju skorašnje privatizacije brodogradilišta. Sever kaže kako su razgovarali i o privatizaciji u cjelini, a on je predložio da se zabrani privatizacija energetskog sustava i izvora vode.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo