Josipović od tajnih službi zatražio da provjere je li Milanović prisluškivao Linića

Ne prestaju reakcije na istup Slavka Linića koji se jučer žestoko obrušio na premijera Milanovića. Najjače je odijeknula optužba da je Milanović nezakonito koristio tajne službe.

30.5.2014.
17:14
VOYO logo

"U pitanje je dovedena vjerodostojnost države", složni su svi. I dok je predsjednik Ivo Josipović već zatražio izvješće SOA-e, premijer samouvjereno poručuje: takvo nešto nije moguće.

Je li premijer Zoran Milanović koristio tajne službe kako bi prisluškivao članove svoje Vlade? Ozbiljne optužbe zahtjevaju detaljnu provjeru, a Milanović mirno odgovara: takvo nešto ni teoretski nije moguće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da da je sustav postavljen tako da se ne može ništa te vrste raditi bez odobrenja Vrhovnog suda, a Vrhovni sud je prilično samostalan. Ukoliko se to radi bez Vrhovnog suda, onda bi se radilo o takvoj zavjeri koju ja uopće ne mogu zamisliti. To jedan čovjek ne može, to ne možemo čak niti predsjednik i ja zajedno da to poželimo. To javnost mora znati", kazao je Milanović.

S predsjednikom je o ovoj temi otvoreno razgovarao. Šef države u stranačke razmirice ne ulazi - to mora riješiti stranka, kaže Josipović koji jasno poručuje kako će u okviru svojih ovlasti poduzeti sve. Prvi korak već je napravljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već sam zatražio izvješće od SOA-e vezano za mogući nadzor Linića. Zatražit ću sve one provjere koje mogu kao predsjednik i o tome ću izvijestiti javnost, neovisno o tome što će se događati ovdje u saborskom Odboru. Optužbe su ozbiljne i pitanje njihove provjere je pitanje vjerodostojnosti države", istaknuo je Josipović.

Na rezultate provjere nećemo dugo čekati, kaže predsjednik i obećaje: javnost će o svemu biti na vrijeme obaviještena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javnosti poručujem da jamčim da će se istina doznati, bila ovakva ili onakva, i da će država u ovom segmentu za koji sam i ja odgovoran, zajedno sa premijerom, funkcionirati zakonito i sukladno Ustavu", poručio je Josipović.

Na rad institucija poziva i predsjednik Sabora Josip Leko. Ne treba dizati tenzije sve će se riješiti u okviru demokratske procedure, ponavlja. Sjednicu Glavnog odbora stranke, kojem je na čelu, a koju je sazvao za 7. lipnja - požuriti neće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ništa ne gori. Ako se zalažem za demokratsko razrješavanje situacija i problema ne možete tražiti da ja arbitriram, to nije demokracija", istaknuo je Leko.

Ne želi arbitrirati, ali ni prejudicirati. Na pitanje hoće li se na Glavnom odboru otvoriti pitanje Milanovićeve smjene, Leko odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa nisam ja baba Vanga da to mogu procijeniti. To će ocijeniti Glavni odbor stranke, a neću ja suditi sam o tome".

Ono što je sigurno jest da će saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost već u srijedu ispitati navode Slavka Linića o tome je li premijer zloporabio obavještajne službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim vjerovati u to, ali želim reći jasno da će Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora ispitati i argumentirane i neargumentirane sve navode kako bi se skinula svaka sumnja sa mogućih protuzakonitih zlouporaba sigurnosno-obavještajnog aparata. Ako to postoji. Nema guranja stvari pod tepih", naglasio je potpredsjednik Odbora Igor Dragovan.

Ni Dragovan, ali ni ostali SDP-ovci, dan nakon što je Slavko Linić iznio optužbe, slučaj Milanović- Linić ne žele analizirati. Trebamo otvoreno raspravljati o onome što nam se događa, u pitanju je vjerodostojnost stranke ali i Vlade, kaže Šime Lučin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je najvažnije je da ne smijemo ostaviti ništa da visi u zraku i moramo vidjeti što je pozadina. Jednostavno to moramo raščistiti", kazao je Lučin.

A što će se dogoditi na Glavnom odboru stranke možemo samo nagađati. Prozvana Nada Čavlović Smiljanec i danas kratko poručuje: ničeg se ne bojim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekla sam sve što imam za reći. Reći ću na Glavnom odboru. Ničeg se ne bojim", poručila je Čavlović Smiljanec.

A boji li se Zoran Milanović? Kad je u pitanju njegova ostavka, potpredsjednik stranke Zlatko Komadina kaže: to je stvar pojedinca:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam za nabacivanje blatom, a tu ima nabacivanja blatom. Neke stvari treba dokazati. Mora se odgovorno ponašati. Građani očekuju pomake, ne očekuju ovo. SDP mora biti jak i stabilan, ne ovakav", kaže Komadina.

A ovakav kakav jest, na čelu Vlade, neće donijeti ni gospodarski oporavak ni investicije, poručuje HDZ-ov Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jučer smo vidjeli potpuno razgoličenje odnosa koji vladaju unutar SDP- i to je loša poruka za društvo. Možemo svi biti zabrinuti".

A zabrinuti su i bivši predsjednik Stipe Mesić i bivši SDP-ovac Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije stranka za koju sam dao dobar dio života", poručio je zagrebački gradonačelnik.

Ovo šteti i stranci i njima osobno, a šteti i Hrvatskoj. Jako šteti", rekao je Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je bilo očekivano. Kad se dvije i pol godine vrtite u krug i nemate komptentan tim onda se događa ovo što se događa. Žalostan sam", poručio je Bandić.

Tko će na kraju tugovati ostaje vidjeti. Predsjedništvo stranke je za pet, Glavni odbor za osam dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo