Josipović: Bolonja nije zaživjela, sustav je nejasan

Predsjednik Ivo Josipović posjetio je u subotu je prostorije Rektorata Sveučilišta u Dubrovnika, prilikom čega je priznao da je današnji sustav visokog školstva u Hrvatskoj skroz nejasan.

10.7.2010.
17:32
VOYO logo

Kako piše Dubrovački vjesnik, predsjednik Josipović, koji je i sam sveučilišni profesor, istaknuo je kako Bolonja nažalost u Hrvatskoj, a posebno u Zagrebu, nije u potpunosti zaživjela.

"Naši 'bakalari' (prvostupnici op.a.) nastavljaju studirati dalje, umjesto da idu raditi. Treba dobro razmotriti zašto je to tako...Mi ne znamo odgovor na temeljno pitanje, a to je što je visoko obrazovanje i čemu ono služi?", kazao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik smatra da prvo treba sve preispitati, a tek onda donijeti odluke onpr. besplatnom ili plaćenom školovanju.

"Ja sam načelno za besplatne studije, ali ne bih isključio ni mogućnost plaćanja, jer se taj model vani pokazao kao dobar. Kod nas se zakoni o školstvu stalno mijenjaju što nikako nije dobro, a nažalost političari to rade zbog svojih koristi", rekao je Josipović i upozorio da je današnji sustav visokog školstva skroz nejasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne bojim se ja za Dubrovnik'

Josipović je zaključio da treba napraviti cjelokupnu analizu, zaključiti koji su to studiji što nam zaista trebaju, donijeti prave zakone koji se neće mijenjati i uskladiti želje s financijskim mogućnostima, piše Dubrovački vjesnik.

Predsjednik i rektor dubrovačkog Sveučilišta Mateo Milković složili su se da je pred Dubrovnikom u sljedećih 5 do 10 godina svijetla budućnost što se tiče studiranja, jer će se izgraditi dodatna infrastruktura poput studentskog doma, ali i autoceste što će svakako poboljšati kvalitetu studiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bojim se ja za Dubrovnik. Ovdje je uvijek bilo intelektualaca i ljudi jakih duhom, pa će tako i ostati", zaključio je predsjednik Hrvatske.

Žužul bi od Dubrovnika napravio Harvard

Miomir Žužul, vlasnik dubrovačkog privatnog visokog učilišta, rekao je da bi se Dubrovnik trebao okretati stranim studentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Dubrovnik treba dovesti 5 tisuća stranih studenata u sljedećih 10 godina. Oni bi ostvarili isti broj noćenja kao što sad ostvaruju svi posjetitelji Grada. Za doći do toga moramo uvesti studentske vize koje nažalost još uvijek nemamo, kao i kvalitetan studijski program, jer je visoko školstvo, jednostavno, grana ekonomije. Pogledajmo samo Harvard koji radi ogroman profit", kazao je Žužul.

Prethodni članci:

arti-201005240259006 arti-201006020386006 arti-201007030299006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo