OVO MIRIŠI NA NOVE PODJELE / Aladrović pokušao opravdati ideju uskraćivanja potpora antivakserima: 'Vrijeme je da odvojimo odgovorne od onih koji su neodgovorni!'

'Niti smo do sada propisivali obvezu cijepljenja niti smo išli penalizirati ikoga. Mi sada imamo dosta kritičara na ove mjere', rekao je ministar Aladrović

2.7.2021.
20:17
VOYO logo

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović gostovao je u RTL-u Danas gdje je komentirao Vladinu najavu o uskraćivanju financijske pomoći za očuvanje radnih mjesta onim poslodavcima čiji radnici nisu cijepljeni.

"Što se tiče usklađivanja sa zakonom, niti ranije nismo imali problema uskladiti sa zakonom sve ono što smo donosili od epidemioloških mjera do ekonomskih mjera. Sve je bilo usklađeno sa zakonom. Siguran sam da ćemo u dijalogu sa sindikatima i poslodavcima i ovom slučaju naći dobre argumente, kvalitetno i zakonito rješenje", rekao je Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO AKO SE NE CIJEPITE? /

Plan Plenkovićeve vlade daleko je širi od uskraćivanja potpora, evo što čeka antivaksere

Image
ŠTO AKO SE NE CIJEPITE? /

Plan Plenkovićeve vlade daleko je širi od uskraćivanja potpora, evo što čeka antivaksere

Nekoliko modela

Sindikati i poslodavci kažu da su zbunjeni ovom idejom, neki tvrde da ne znaju kako bi zakonski mogli utjecati na svoje zaposlenike da se cijepe. "Imamo nekoliko modela koje ćemo predstaviti sindikatima i poslodavcima. Ono što je sigurno jest da smo teret ove krize snosili svi mi. Dakle, svi građani RH, svi porezni obveznici su sa 34 milijarde kuna financirali ovu krizu.

Sada je vrijeme da odvojimo one koji su odgovorni od onih koji su neodgovorni, da potičemo odgovornost kroz cijepljenje i veću razinu integracije ekonomskih i epidemioloških mjera. A epidemiološke mjere sada znače, u prijevodu, cijepljenje", pojasnio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo biti svjesni toga da se nalazimo u zdravstvenoj i ekonomskoj krizi. Kako bismo to svladali moramo podići razinu procijepljenosti kako ne bi bila ugrožena turistička sezona u ovom trenutku, a ekonomija u cjelini i nakon toga. Moramo to vrlo jasno integrirati, proces cijepljenja s našim ekonomskom mjerama", rekao je Aladrović, dodajući kako je to afirmativan način.

"Dakle ne način da se penalizira one koji se ne cijepe, nego ćemo mjere ekonomske složiti tako da ekonomske mjere pomažu onima najodgovornijima", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi su cijepljeni u njegovu ministarstvu

Postavlja se pitanje znači li to da oni koji će imati jednoga ili dva necijepljena u kolektivu, neće moći računati na mjere ili neće moći računati na mjere samo za ta dva radnika.

"Prerano je govoriti kako će izgledati model. Mi ćemo ga predstaviti prvo poslodavcima i sindikatima kao ravnopravnim partnerima ove krize, a nakon toga ćemo znati njegov finalni izgled koji će sigurno biti i zakonit i ustavan i koji će afirmativno promicati cijepljenje kako bismo imali što manju štetu u ekonomiji", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djelatnici mog ministarstva zasigurno nisu svi cijepljeni, oko 50 posto ako se ne varam po posljednjim procjenama, dakle nešto više od prosjeka Republike Hrvatske. Ali afirmativno nastupamo prema svim državnim i javnim službama i također ćemo u budućnosti morati naći način na koji funkcioniraju javne i države službe i vrlo jasno napraviti distinkciju između prava i obveza onih koji su cijepljeni i onih koji nisu", poručio je.

'To je afirmativno'

Aladrović tvrdi da je riječ o afirmativnoj ideji kojoj je smisao povećati procijepljenost. "Mi ćemo ekonomske potpore dodjeljivati onima koji su najodgovorniji u društvu. Dakle, to je afirmativno, da oni koji su najodgovorniji mogu lakše izaći na kraj s ekonomskom krizom, odnosno teškoćama u poslovanju s kojima se susreću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A penalizacija, niti smo do sada propisivali obvezu cijepljenja niti smo išli penalizirati ikoga. Mi sada imamo dosta kritičara na ove mjere. Međutim, mi smo u ovom studiju dosta razgovarali o mjerama kada su se one uvodile. Tada smo imali  jednaki broj kritičara. Ali, sada imamo 56.000 zaposlenih više nego prošle godine, 4000 zaposlenih više nego 2019. koja je bila najsnažnija ekonomska godina od 2008", rekao je Aladrović.

"Do sada smo na razini 11,7 milijardi kuna, s doprinosima je to gotovo 17 milijardi kuna. Obuhvatili smo 700.000 ljudi i 120.000 poslodavaca. Kako se poboljšavaju vremenske prilike... tako se smanjuje pritisak na mjere. Ali, moramo istaknuti da je za travanj i svibanj projiciran trošak od 400 milijuna kuna. Još uvijek je intenzivna potpora određenim sektorima potrebna. Ali mi moramo ta sredstva alocirati puno kvalitetnije, moramo ih alocirati onima kojima su najpotrebnija, mi od toga ne bježimo", zaključio je ministar Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo