JOŠ STROŽE MJERE ZA DVIJE ŽUPANIJE: / Brojna ograničenja i restrikcije; Obustavljaju se svi događaji i okupljanja u zatvorenom

Image
Foto: ilustracija, Marko Dimić / PIXSELL

Preporučuje se da se privatna okupljanja ograniče na članove najviše dva kućanstava, a na okupljanju ne smije biti više od 10 osoba

4.12.2020.
21:01
ilustracija, Marko Dimić / PIXSELL
VOYO logo

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je nove mjere za Primorsko- goransku i Varaždinsku županiju. Nove mjere Stožera stupaju na snagu od 5. prosinca i trajat će do 21. prosinca.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji od subote bit će zabranjena posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne osobe, osim u iznimnim slučajevima, uz pridržavanje mjera, kada posjetitelj mora predočiti potpisanu izjavu o negativnim epidemiološkim i kliničkim pokazateljima izloženosti bolesti Covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korisnici domova za starije i nemoćne osobe trebaju izbjegavati vanjski kontakt, a uprave domova obvezne su osigurati primjenu preventivnih mjera opreza prilikom upućivanja korisnika na medicinske preglede i postupke te pri drugim nužnim kontaktima.

Osobama starije životne dobi i rizičnim skupinama preporučuje se da ne koriste javni gradski i prigradski prijevoz od 6 do 8,30 sati, osim u opravdanim slučajevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, određene su i preporuke da se na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te kino projekcijama ne bude prisutno više od 50 osoba, uz strogo pridržavanje svih propisanih mjera, dok se jedinicama lokalne samouprave preporučuje da obustave iznajmljivanje i drugo korištenje domova u svojem vlasništvu, za sve vrste okupljanja.

Varaždinska županija

Što se tiče Varaždinske županije, zabranjuje se održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 20 osoba na jednom mjestu, a koje nisu obuhvaćene drugim odredbama Stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obustavljaju se održavanja svih javnih događanja i okupljanja u zatvorenom, a koja nisu obuhvaćena drugim odredbama, dok se privremeno obustavljaju profesionalne umjetničke izvedbe i programi, izložbe, sajmovi i slične manifestacije te kino projekcije.

Obustavlja se iznajmljivanje i drugog korištenja društvenih domova u vlasništvu jedinica lokalne samouprave na području Varaždinske županije za sve vrste okupljanja te se preporučuje da se sjednice i sastanci udruga te predstavničkih tijela jedinica lokalne, mjesne i regionalne samouprave održavaju na daljinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporučuje se da se privatna okupljanja ograniče na članove najviše dva kućanstava, a na okupljanju ne smije biti više od 10 osoba.

Uz to, preporučuje se da se smanje fizički kontakti na ukućane, najbližu rodbinu, odnosno pojedine osobe s kojima se u pravilu ostvaruju višestruki kontakti tijekom tjedna, a najranjivijim rizičnim skupinama preporučuje se da maksimalno izbjegavaju svako nepotrebno izlaganje bliskom kontaktu osobama s kojima ne ostvaruju višestruke kontakte tijekom tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prodavaonicama i trgovinama ograničen je broj kupaca koji istovremeno mogu boraviti u njihovom prostoru tako da za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 10 metara četvornih prodajne površine, dok na ulazu mora biti jasna obavijest o najvećem mogućem broju kupaca, a treba se i onemogućiti ulazak novih kupaca ako je dostignut najveći dopušteni broj.

Također, ne smije se dopustiti ulazak osobama koje ne koriste ili ne koriste pravilno maske za lice ili medicinske maske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trgovačkim centrima zatvorenog tipa obveza korištenja maski za lice ili medicinskih maski odnosi se na čitav prostor trgovačkog centra, uključujući i hodnike koji povezuju pojedine trgovine, a također postoji obveza mjerenja tjelesne temperature s ciljem sprječavanja ulaska osoba s povišenom tjelesnom temperaturom.

Zabranjuju se posjeti korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja za starije i nemoćne osobe te odrasle osobe s invaliditetom, a zabranjuju se i izlasci korisnika izvan dvorišta objekta, osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima ili drugim opravdanim razlozima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo