bez ikakvih dodataka osim soli /

Još jedna uspješna priča s okusom Hrvatske: dalmatinski pršut deveti hrvatski proizvod zaštićen na tržištu EU

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dalmatinski pršut je proizvod koji nema nikakvih dodataka, osim morske soli. Sve faze proizvodnje dalmatinskog pršuta, od soljenja svježeg svinjskog buta do sušenja, moraju se odvijati na zemljopisnom području Dalmacije

15.2.2016.
18:29
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Dalmatinski pršut dobio je u ponedjeljak zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, što je deveti hrvatski proizvod zaštićen na tržištu Europske unije, izjavio je ministar poljoprivrede Davor Romić.

Ministar Romić u ponedjeljak je prvi put sudjelovao na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a i na marginama toga sastanka bilateralno razgovorao s povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalmatinski pršut je proizvod koji nema nikakvih dodataka, osim morske soli. Sve faze proizvodnje dalmatinskog pršuta, od soljenja svježeg svinjskog buta do sušenja, moraju se odvijati na zemljopisnom području Dalmacije.

"Možemo reći da imamo deveti zaštićeni proizvod na tržištu EU-a, a to je Dalmatinski pršut", rekao je ministar Romić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Romić je dodao da je s povjerenikom Hoganom razgovorao o pitanju viška šećera te o istarskom vinu teranu.

Svaka zemlja članica ima viškove šećera koji se smatraju normalnim zalihama, a sve preko toga smatra se prekomjernim ili špekulativnom viškom za koji Europska komisija može izreći novčane kazne.

Hrvatska ima takve viškove iz prethodnog razdoblja. Ministar Romić je rekao da je Hrvatska u vezi s tim pisala pisma i tražila odgodu, što je sad i dobila, u trajanju od nekoliko mjeseci. U tom razdoblju treba utvrditi kriterije o tome što su prekomjerni viškovi, zatim to popisati i riješiti se tog šećera, koji se može prodati na tržištima izvan Europske unije.

Što se tiče terana, ministar Romić je rekao da mu je u razgovoru s povjerenikom Hoganom sugerirano da se taj problem pokuša riješiti u bilateralnim razgovorima sa Slovenijom. "Nastavit ćemo komunikaciju s povjerenikom i na sljedećem sastanku  u ožujku o tome ćemo detaljnije razgovarati", rekao je Romić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija je zaštitila teran kao izvorni slovenski proizvod i 2013. zabranila prodaju terana iz hrvatske Istre u svojim trgovinama, a prodaja hrvatskog vina s tim imenom zbog zaštite je zabranjena u cijeloj EU.

Hrvatska se na to žalila jer smatra da Slovenija nema pravo zaštiti teran kao svoju autohtonu vrstu jer se u slovenskom dijelu Istre to vino radi iz sorte grožđa refošk, a u hrvatskom dijelu iz sorte teran i to su dvije potpuno različite sorte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica razgovoralo se i o poteškoćama europskih proizvođača nastalim zbog ruskog embarga na uvoz iz EU-a. Riječ je svinjskom mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima.

Ruskim embargom pogođeni su i hrvatski proizvođači, ali ne izravno, jer nisu izvozili veće količine u Rusiju, nego neizravno, jer se na europskom tržištu stvara višak tih proizvoda, što pogađa sve proizvođače i i ruši im cijene.

Ponosan sam što sam dao podršku procesu koji je danas uspješno završen i za koji želim da bude poruka i drugim proizvođačima, da im moj tim i ja stojimo na raspolaganju Tonino Picula

"Europska komisija traži rješenja i izići s prijedlozima interventnih mjera na sastanku u ožujku", rekao je ministar Romić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalmatinski pršut još je jedna uspješna priča s okusom Hrvatske

"Dalmatinski pršut još je jedna uspješna priča s okusom Hrvatske", ocijenio je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula nakon što je dalmatinski pršut u ponedjeljak dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na tržištu Europske unije.

“Dalmatinski pršut je izvanredan primjer što se može postići slogom među proizvođačima te zajedničkim i koordiniranim nastupom na tržištu, s proizvodom čija se kvaliteta strogo kontrolira. Valja još jednom podsjetiti da na zaštitu proizvoda treba gledati kao na način dodavanja vrijednosti proizvodu i vrhunski alat za brandiranje, a ne kao na puku zaštitu imena”, poručio je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, nakon što je povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan potvrdio da se dalmatinskom pršutu potvrđuje europska zaštita zemljopisnog podrijetla.

“Ponosan sam što sam dao podršku procesu koji je danas uspješno završen i za koji želim da bude poruka i drugim proizvođačima, da im moj tim i ja stojimo na raspolaganju”, rekao je Picula, priopćio je njegov ured.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik Picula angažirao se po ovom pitanju u rujnu kada je Komisiji poslao zastupničko pitanje o statusu zaštite dalmatinskog pršuta. Upravo od povjerenika Hogana dobio je odgovor da će dalmatinski pršut vrlo brzo biti zaštićen jer je 1. listopada 2015. objavljen u Službenom listu Europske unije.

Dalmatinski pršut je nakon krčkog pršuta, ekstra djevičanskog maslinovog ulja sa Cresa, neretvanske mandarine, ogulinskog kiselog zelja, baranjskog kulena, ličkog krumpira, istarskog pršuta i drniškog pršuta deveti proizvod registriranog i zaštićenog naziva na zajedničkom EU tržištu.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo