Iva Šušković / Još jedan sindikat ide u štrajk: 'Unutar 24 sata smo imali 2000 ljudi koji su iskazali nezadovoljstvo i žele štrajk'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Predsjednica Sindikata državnih službenika Iva Šušković rekla je kako će u ponedjeljak na sastanku sa svim sindikalnim povjerenicima u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu odlučiti o načinu i vremenu stupanja u štrajk te će ispuniti zakonsku obvezu najave štrajka pet dana prije njegova početka

26.5.2023.
17:04
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika donio je u petak odluku o stupanju u štrajk u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu nakon neuspjelih pregovora s Ministarstvom pravosuđa o povećanju plaća za 400 eura za najniže rangirane službenike u pravosuđu.

"Najviše tijelo sindikata na današnjoj je izvanrednoj sjednici donijelo odluku o stupanju u štrajk radi povećanja plaće i reguliranja pregovaranja za službenike i namještenike u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu. Sindikalni Odbor pravosuđa odlučit će o datumu i načinu provedbe štrajka", izvijestili su iz sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Sindikata državnih službenika Iva Šušković rekla je Hini kako će u ponedjeljak na sastanku sa svim sindikalnim povjerenicima u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu odlučiti o načinu i vremenu stupanja u štrajk te će ispuniti zakonsku obvezu najave štrajka pet dana prije njegova početka.

Image
PROZIVAJU PLENKOVIĆA /

Nezavisni sindikat znanosti: 'Apeliramo da hitno otvorite pregovore o rastu osnovica'

Image
PROZIVAJU PLENKOVIĆA /

Nezavisni sindikat znanosti: 'Apeliramo da hitno otvorite pregovore o rastu osnovica'

"To ćemo najaviti u ponedjeljak i onda ćemo u tih pet dana postaviti smjernice za provedbu", istaknula je.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana gdje će štrajkati, Šušković je rekla kako im u postupku mirenja nitko nije rekao koja radna mjesta ne smiju štrajkati. 

"To je poslodavac dužan odrediti i to u vrijeme postupka mirenja. Nitko ništa nije odredio, vjerojatno su se nadali dogovoru, vidjet ćemo što će biti", istaknula je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unutar 24 sata smo već imali 2000 ljudi, neovisno o članstvu u našem Sindikatu, koji su iskazali nezadovoljstvo i koji su za pristupanje štrajku", dodala je Šušković.

Sindikat policije Hrvatske: Kao reprezentativni sindikat već razgovaramo o povećanju plaća 

Sindikat policije Hrvatske poručio je pak da kao reprezentativni sindikat za državne službe već određeno vrijeme pregovara s predstavnicima Vlade o povećanju plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavno na prosvjede, najave štrajkova te ostalih sindikalnih aktivnosti na području državnih i javnih službi, podržavamo sve napore kojima je cilj poboljšavanje aktualnog položaja zaposlenika svih državnih i javnih službi, pa tako i pravosudnih policajaca. među kojima je veliki broj naših članova, ali i svih ostalih državnih službenika i namještenika, naših članova", istaknuli su.

Podsjetili su da njihov sindikat aktivno sudjeluje u izradi i donošenju novog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama, kojim bi se trebao uspostaviti pravedniji sustav s višim i primjerenijim plaćama, a istovremeno su u tijeku pregovori da se pronađu mjere kojima bi im se privremeno poboljšao standard u razdoblju do donošenja zakona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat policije također poručuje da "akcije koje u ovom trenutku rješavaju samo parcijalno pitanje pojedinih kategorija službenika ili namještenika, mogu samo otežati borbu za bolja prava i uvjete svih državnih službenika i namještenika".

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo