PROZIVAJU PLENKOVIĆA / Nezavisni sindikat znanosti: 'Apeliramo da hitno otvorite pregovore o rastu osnovica'

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

'Neadekvatna politika plaća dovela je i do anomalija u plaćama dužnosnika. Državni tajnik u Ministarstvu ima manju plaću od ravnatelja uprava, i to upravo zbog različitih osnovica. To je štetno jer građani ove zemlje zaslužuju da im državne dužnosti obavljaju najbolji ljudi', priopćili su

14.5.2023.
12:13
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
VOYO logo

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja pozvao je u nedjelju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da otvori pregovore sa svim sindikatima javnih službi o rastu osnovice plaća koja je prošle godine realno umanjena za 7,4 posto, te poziva na izradu novog Zakona o plaćama.

"Apeliramo na Vas da hitno otvorite pregovore sa svim sindikatima javnih službi o rastu osnovice, a postojeće nejednakosti unutar i između pojedinih sustava nužno je i jedino ispravno rješavati ozbiljnim radom na Zakonu o plaćama", stoji u priopćenju sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijera podsjećaju da je obećao otvoriti pregovore o plaćama prije rujna ove godine ako se za tim pokaže potreba.

"Kretanje inflacije, drugih plaća u državi, kao i fiskalni rezultati u 2022. iznad svih očekivanja pokazuju kako za to postoji itekako puno ekonomskih razloga. Prošle godine osnovica je realno umanjena za 7,4 posto i već sada pokazuje dodatan pad", upozorili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
objavili detalje /

NASA lansirala balon veličine nogometnog stadiona. Ostvarili 15-godišnji cilj

Image
objavili detalje /

NASA lansirala balon veličine nogometnog stadiona. Ostvarili 15-godišnji cilj

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja podržava zahtjeve liječnika i ostalih zaposlenika za većim plaćama. Međutim, ideju po kojoj jedna kategorija zaposlenika ima dodatak za deficitarnost, iako postoje i druga deficitarna radna mjesta vitalno važna za funkcioniranje javnih servisa, smatraju štetnom i neprihvatljivom. No, takva se rješenja predlažu u nacrtu Zakona o radnopravnom statusu liječnika.

"Time je to postala politika Vlade, a njena konzekvenca je rušenje sustava kolektivnog pregovaranja koji je ova zemlja, uz sve njegove slabosti, ipak gradila i izgradila posljednjih 30 godina. To je suprotno proklamiranim ciljevima Vlade, posvećenosti razvoju kolektivnog pregovaranja i stabiliziranju položaja sindikata", naveli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacrt zakona za liječnike, tvrde u sindikatu, otvorio je Pandorinu kutiju jer slične i opravdane zahtjeve imaju medicinske sestre, drugi zaposlenici u zdravstvu i suci

"Neadekvatna politika plaća dovela je i do anomalija u plaćama dužnosnika. Državni tajnik u Ministarstvu ima manju plaću od ravnatelja uprava, i to upravo zbog različitih osnovica. To je štetno jer građani ove zemlje zaslužuju da im državne dužnosti obavljaju najbolji ljudi", priopćili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz sindikata poručuju premijeru da će krenuti u borbu za parcijalno poboljšanje pozicije svojih članova, ako Vlada ne otvori pregovore o osnovici u što kraćem roku.

"To je neizbježna konzekvenca Vaše trenutne politike, a koja nikako nije u najboljem interesu zaposlenika", napomenuli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo