IMPRESIVNE SCENE / Jesu li hrvatski specijalci bolji od američkih? 'Pa, možete to i sami vidjeti u ovim vježbama'

'Nakon ovoga se u Hrvatskoj osjećam još sigurnije'

18.3.2019.
18:29
VOYO logo

Pucnjava, napad na štićenu kolonu, i helikopterske evakuacije. Sve to moglo se vidjeti na poligonu Policijske akademije u vježbi Veleposlanstva Sjedinjenih Država te Uprave za posebne poslove sigurnosti i Antiterorističke jedinice Lučko i Specijalne policije.

Vježbu je promatrao i sam američki veleposlanik Robert Kohorst i prenio laskave pohvale američkih vojnika hrvatskim specijalcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konvoj u pratnji štićene osobe iz američke ambasade je napadnut."

"Podmetnuta je bomba. Ima ozlijeđenih."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A sve se događa u neposrednoj blizini agresivne navijačke skupine."

Sve to bili su scenariji vježbe, vrlo energične i izvedene na zapanjujuć način, posebno pasivnim promatračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećao sam se sigurnim i do sada jer mislim da je Hrvatska sigurna zemlja, ali sada se osjećam još bolje kada znam da imamo sve ove resurse koji štite svih nas", rekao je veleoslanik Kohorst.

A promatrao ih je i bivši specijalac Josip Čelić, sada zamjenik ravnatelja policije. Njegov stručni sud kaže - naše snage su zadovoljile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki oblik zadaće, i ovaj dio gdje je bio faktor iznenađenja našim snagama ne predstavlja nikakav problem i spremni su za sve najsloženije policijske poslove", kazao je Čelić.

Amerikanci su sjajno tehnički opremljeni, a vojnu i sigurnosnu taktiku razvili su do savršenstva. I zato je, kažu sudionici ove vježbe, posebno važno naglasiti kako hrvatske specijalne postrojbe za njima ne zaostaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U komparaciji s Amerikancima, s najboljima, kakvi su naši dečki? Pa mogli ste i u ovoj vježbi vidjeti da ni u jednom segmentu ne zaostajemo za njima", ponosno je istaknuo Krunoslav Zubak instruktor za protuterorističku taktiku ATJ Lučko.

Usprkos pljusku i jakom vjetru vježba je održana do kraja, a u njoj je sudjelovalo dvadesetak pripadnika triju ustrojstvenih jedinica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo