Tko ih štiti? / 'Jeste li znali da liječnicima, zbog njihovih pacijenata, u ordinaciju dolazi policija i radi premetačine?'

Image
Foto: Shutterstock

Hrvatska udruga ugovornih ordinacija (HUUGO) poslala je priopćenje nakon upada policije u ordinaciju liječnice vozača koji je izazvao nesreću na naplatnim kućicama Sveta Helena

13.8.2019.
8:30
Shutterstock
VOYO logo

"Ne znam jeste li upoznati s činjenicom da kolegama u obiteljskoj medicini zbog prekršaja i kaznenih djela njihovih pacijenata u prometu, u ordinacije ulazi policija i čini premetačinu ordinacije, kartoteke i računala te da dobivaju novčane prekršajne kazne u velikim iznosima. Nadalje pacijenti samovoljno s longetom na nozi ili ruci, sa Schanzovim ovratnikom na vratu, s povojem preko bolesnog oka, sa nereguliranim tlakom ili nereguliranim vrijednostima šećera u krvi za koji znaju, voze automobil. Uzrok tome je što nisu osviješteni i osobno odgovorni", stoji u priopćenju Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO) koja je ragirala na odluku KoHOM-a o kažnjavanju liječnika.

Naime, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) zauzela se u ponedjeljak za uvođenje kontinuiranog nadzora zdravstvenog stanja vozača uvođenjem periodičnih pregleda za sve vozače te je pozvala svoje članove da policiji odmah prijave sve zamijećene promjene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, u ponedjeljak je KoHOM priopćio kako je nakon prometne nesreće u kojoj je 11. srpnja ove godine na naplatnim kućicama u Svetoj Heleni na tročlanu obitelj naletio vozač pod utjecajem droga, već za desetak dana obiteljska liječnica kod koje je krivac nesreće upisan kao pacijent, dobila nalog za pretres ordinacije.

U nalogu je zatražena provjera računala i medicinske dokumentacije pod sumnjom/optužbom da nije prijavila promjenu zdravstvenog stanja svojeg pacijenta, netom otpuštenog s bolničkog liječenja, te je liječnica prekršajno kažnjena novčanom kaznom u iznosu od pet tisuća kuna, izvijestio je KoHOM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi nezainteresirani za obiteljsku medicinu

Iz Hrvatske udruge ugovornih ordinacija reagirali su priopćenjem u kojem, među ostalim, navode kako se zbog takvih mjera mladi liječnici ve više udaljavaju od obiteljske medicine.

"Mladi kolege liječnici bježe iz obiteljske medicine, a u sustavu već postoji značajan nedostatak doktora obiteljske medicine osobito u ruralnim sredinama. Mladi kolege govore da ne žele igrati ruski rulet, čekajući u ordinaciji tko će od njihovih pacijenata izazvati prometnu nezgodu ili pucati iz oružja, te tako završiti u sudskom procesu zbog postupka drugih osoba. Odlučuju se za rad u bolnicama ili odlazak van domovine", napominju iz HUUGO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mole za pomoć

Stoga mole za pomoć ministra zdravstva i pravnu službu Ministarstva, odgovorne osobe u HZZO-u, predstavnike liječnika u Povjerenstvu za primarnu HLK i HLZ , udruge pacijenata, da svi zajedno prvenstveno educiraju pacijente o osobnoj odgovornosti tijekom vožnje, da im se objasni da liječnička potvrda ima veliku težinu i da se ne stvaraju konfliktne situacije u ordinacijama, te da se kod zakonodavca pokrene postupak ukidanja odredbi o prekršajnoj i kaznenoj odgovornosti liječnika za postupke pojedinaca jer to ne poznaje niti jedan zakon u Europi.

"U EU postoji obveza prijave promjene zdravstvenog stanja vozača i nosioca oružja, ali bez sankcioniranja liječnika. Na nikoga se u javnim službama u Hrvatskoj ne primjenjuju navedene odredbe, osim na liječnike obiteljske medicine i s tim je nama LIJEČNICIMA OBITELJSKE MEDICINE ugroženo osnovno Ustavom RH zagarantirano pravo jednakosti. Te promjene su neophodne kako bi mladi kolege ostajali raditi na nivou primarne zdravstvene zaštite, a obiteljska medicina opstala", navodi se u priopćenju HUUGO-a koje potpisuje dr. Sanja Klajić Grotić predsjednica sekcije obiteljske medicine HUUGO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo