KOCKA LI SE PLENKOVIĆ? / Jeste li svjesni što zapravo živcira pobunjene seljake? Jedini problem - to se događa tek sad kad im je voda došla do grla

Image
Foto: Slavko Midzor/Borna Jaksic/PIXSELL

Čak i ako ne uspiju u Dalmaciji nadoknaditi eventualni gubitak pokojeg mandata u Slavoniji, vladajući znaju da u toj regiji ubrzano rastući Domovinski pokret prepun bivših HDZ-ovaca, koji se silno angažirao oko svinjogojaca, ionako nakon izbora računa da će vladati s HDZ-om. A mogući (ne i sigurni) slabiji rezultati slavonskog HDZ-a u budućnosti mogu značiti i slabljenje pozicija rijetkih unutarstranačkih oponenata, predvođenih potpredsjednikom HDZ-a i vlade Ivanom Anušićem

1.12.2023.
18:36
Slavko Midzor/Borna Jaksic/PIXSELL
VOYO logo

Hoće li i dokad pobunjeni seljaci ustrajati u prosvjedima i blokadama prometnica tek ćemo vidjeti, ali deseti dan od početka pobune, jasno je da vlada Andreja Plenkovića ne pokazuje previše dobre volje za ispunjavanje njihovih zahtjeva da se zaustavi eutanazija zdravih svinja, prestanak svih oblika kategorizacije svinjogojskih objekata i hitno ukidanje zabrane klanja onih koje su zdrave. I dok vlada ima vremena za otezanje, svinjogojci nemaju jer krajnji rok za svinjokolju ubrzano curi.

Epidemija svinjske kuge samo je još jednom na površinu izvukla sve probleme domaćih uzgajivača, čiji se broj kontinuirano osipa već 30 godina zbog nekontroliranog uvoza mesa i izostanka suvisle poljoprivredne politike, koju nije uspjela osmisliti ni provesti niti jedna dosadašnja vlada. Sve su naše vlade prvenstveno išle na ruku uvoznicima hrane, pa se bolji razvoj događaja, sa svinjskom kugom ili bez nje, nije mogao ni očekivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Puno puta ste pokušali i niste uspjeli' /

Pokrovac dao do znanja da postoje neslaganja među seljacima: 'Ja sam Tomislav i ne prodajem se za novac'

Image
'Puno puta ste pokušali i niste uspjeli' /

Pokrovac dao do znanja da postoje neslaganja među seljacima: 'Ja sam Tomislav i ne prodajem se za novac'

Na primjeru suočavanja vlasti s epidemijom svinjske kuge možemo vidjeti gotovo sve što ne valja s radom aktualne vlade: kašnjenje s prepoznavanjem problema i odgovorom na njega, prekasnu i stihijsku primjenu mjera, bahato birokratsko ignoriranje nezadovoljnih proizvođača, optuživanje političkih suparnika za manipuliranje prosvjednicima, ali i sumnju u pogodovanje privatnom biznisu jednog od ministara i privatnom lovnom biznisu brojnih članova vladajuće stranke.

Na masovnoj eutanaziji svinja milijune eura zarađuje privatna tvrtka ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, a ako su točne tvrdnje Maria Radića zamjenika predsjednika Domovinskog pokreta, svinjska se kuga proširila s divljih na domaće svinje upravo zbog zaštite lovnog biznisa u Spačvanskom bazenu. Radić tvrdi da je u posljednje četiri godine 17.000 divljih svinja i uzorkovano na zarazu, ali da je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, iz koje je i krenula epidemija svinjske kuge, uzorkovana samo jedna jedina svinja. Da se uzorkovalo kako treba i da su pronađene zaražene divlje svinje, lovište u kojem su pronađene moralo bi biti ekspresno zatvoreno i moralo bi primjenjivati posebne mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se Slavonija masovno iseljavala, svinjogojci su šutjeli i gledali svoja posla

Upravo te sumnje u pogodovanje moćnim HDZ-ovcima prilično živciraju pobunjene seljake, ali tek sad kad im je voda došla do grla. Većina onih koji su danas na prosvjednim punktovima po Slavoniji su 30 godina birali HDZ i njihov klijentelistički način vladanja, pa većini građana danas nije jednostavno prihvatiti njihove sadašnje bijesne pozive narodu na opću pobunu, koliko god imali razumijevanja za sadašnje probleme svinjogojaca.

Jesu li svinjogojci podržavali ijednu od društvenih skupina koje su prosvjedima pokušavali izboriti svoja prava i sačuvati životni standard? Jesu li se ikad solidarizirali s učiteljima i profesorima, liječnicima, radnicima, blokiranima ili nezaposlenima i zbog toga pozivali narod na opću pobunu? Ne pamtimo da jesu. Dok se Slavonija masovno iseljavala, šutjeli su i gledali svoja posla i vlastiti interes, uporno birajući one čije su politike tu nekad najbogatiju regiju i opustošile. Upravo zbog toga je teško očekivati da se seljačka buna Anno Domini 2023. pretvori u nešto više od pobune svinjogojaca i onih čiji poslovi ili proizvodnja o njima ovise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladajući još uvijek stignu donijeti odluke koje će umiriti pobunjenike

A vladajući su toga itekako svjesni. Da, svinjska kuga donijela im je neočekivani problem u Slavoniji i mogli bi zbog nezadovoljstva seljaka izgubiti neke od mandata u tamošnjim izbornim jedinicama, ali čini se da ih to previše ne brine. Uostalom, premda im nije ostalo previše vremena, još uvijek stignu donijeti odluke koje će umiriti pobunjenike.

A ako se pobuna nastavi, očito računaju da će tih nekoliko mandata nadoknaditi u drugim, prvenstveno dalmatinskim izbornim jedinicama. U tom kontekstu treba gledati i iznenadnu odluku o obeštećenju svih radnika nekadašnjeg Dalmacijavina, koja je stigla baš dok su svinjogojci pregovarali s ministricom poljoprivrede. Takvi potezi sigurno jačaju poziciju i popularnost vladajuće stranke u ionako "njihovoj" Dalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i ako ne uspiju tako nadoknaditi eventualni gubitak pokojeg mandata u Slavoniji, HDZ zna da u toj regiji ubrzano rastući Domovinski pokret prepun bivših HDZ-ovaca, koji se silno angažirao oko svinjogojaca, ionako nakon izbora računa da će vladati s HDZ-om. A mogući (ne i sigurni) slabiji rezultati slavonskog HDZ-a u budućnosti mogu značiti i slabljenje pozicija rijetkih unutarstranačkih oponenata, predvođenih potpredsjednikom HDZ-a i vlade Ivanom Anušićem. Zbog toga je rizik po Andreja Plenkovića, zapravo, minimalan, premda se površnom promatraču može činiti da se opasno kocka sa slavonskim mandatima.

POGLEDAJTE VIDEO: Ministrica jedno, oni drugo: 'Krenut ćemo sa svinjokoljama pa da vidimo koji će to baje poput Grlić Radmana zabraniti'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču