NOVI ZAKON / Jeste li skužili kakav su manevar izveli Plenković i HDZ u 1. izbornoj jedinici? Jednim potezom će smanjiti ogromnu prednost ljevice

Image
Foto: Ilustracija Net.hr / Zvonimir Barisin/PIXSELL

Prema novom zakonu, u prvu će izbornu jedinicu spadati i južni dio Zagrebačke županije – grad Velika Gorica te općine Kravarsko, Orle, Pisarovina, Pokupsko i Rugvica, mjesta u kojima najviše glasova dobiva HDZ

28.9.2023.
16:34
Ilustracija Net.hr / Zvonimir Barisin/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskom saboru u četvrtak je donesen novi Zakon o izbornim jedinicama. Prema novom zakonu, oko petina birača (22 posto) promijenit će jedinicu u kojoj je sada. Zbog nekih je promjena oporba žestoko kritizirala vladajuće, a već ranije je najviše primjedbi bilo na sedmu izbornu jedinicu koja obuhvaća Ličko-senjsku županiju, Karlovačku županiju, dio Sisačko-moslavačke županije, dio Zadarske županije i dio Primorsko-goranske županije.

Do određenih promjena došlo je i u 1. izbornoj jedinici, a u kojoj su tvorci izbornog zakona izveli jako interesantan manevar koji ide na ruku Andreju Plenkoviću i HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest mjesta u kojima pobjeđuje HDZ

Prva izborna jedinica tradicionalno je lijevo orijentira. No, prema novom zakonu, u prvu će izbornu jedinicu spadati i južni dio Zagrebačke županije – grad Velika Gorica te općine Kravarsko, Orle, Pisarovina, Pokupsko i Rugvica. Ta su biračka mjesta ranije spadala pod 6. i 7. izbornu jedinicu, a svima je njima jedna stvar zajednička – u svim tim mjestima na izborima pobjeđuje HDZ.

POGLEDAJTE VIDEO: Bolje štrik oko vrata, nego se mučiti. Kako je SDP naljutio cijelu Hrvatsku i ima li na izborima ikakve šanse?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na parlamentarnim izborima 2020. godine, lista koja je u 1. izbornoj jedinici dobila najviše glasova, njih 49.202, je lista HDZ-HSLS. Iako su imali većinu, kada se zbroje glasovi koalicije koju je predvodio SDP i platforme Možemo, HDZ je tu debelo u zaostatku. Lista SDP-a u 1. izbornoj jedinici osvojila je 38.701 glas, dok je lista platforme Možemo osvojila 36.702 glasa. Ukupno, to su 75.403 glasa, što je puno više od onoga što je osvojio HDZ.

Ta prednost mogla bi se smanjiti već iduće godine, s obzirom da mjestima koja su sada pripojena 1. izbornoj jedinici najviše glasova dobiva HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, u Velikoj Gorici koja je do sada bila dio 6. izborne jedinice, HDZ je na izborima osvojio 37,84 posto glasova dok su SDP i koalicijski partneri osvojili 20,87 posto glasova, a Možemo 7,86 posto.

U općini Orle koja je također bila dio 6. izborne jedinice, najviše glasova na prošlim izborima dobio je HDZ (51,75 posto), baš kao i u Kravarskom (52,54 posto), Pokupskom (53,37 posto) te Rugvici (56,35 posto). Ista priča vrijedi i za Pisarovinu koja je prije bila dio 7. izborne jedinice – i tamo je najviše glasova na parlamentarnim izborima 2020. godine osvojila lista HDZ-a (45,51 posto), dok su SDP i koalicijski partneri osvojili mršavih 15,58 posto, a Možemo još mršavijih 6,76 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučajno ili možda malo manje slučajno, no čini se da će HDZ pokušati pomrsiti račune strankama ljevice koje na nadolazećim parlamentarnim izborima silno žele osvojiti većinu i sastaviti Vladu.

Image
VJETAR U PRSA /

Bliži se superizborna godina: Ugradite duple brave u stan, jer oni dolaze da vas izvuku... 

Image
VJETAR U PRSA /

Bliži se superizborna godina: Ugradite duple brave u stan, jer oni dolaze da vas izvuku... 

Problematična jedinica od 2000. godine

HDZ-u je prva izborna jedinica problem još od davne 2000. godine. Tada je koalicija SDP-HSLS koju je predvodio pokojni Ivica Račan osvojila 50,83 posto glasova dok je HDZ-ova lista koju je predvodio dr. Mate Granić osvojila 21,12 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-u je trebalo ravno 20 godina da u 1. izbornoj jedinici njihova lista osvoji najviše glasova, no treba imati na umu da su se glasovi lijevog biračkog tijela podijelili između SDP-a i Možemo.

Novom preraspodjelom u okviru novog izbornog zakona, prva je izborna jedinica pomaknuta ka Velikoj Gorici i područjima gdje većinu glasova dobiva HDZ. Mogu li zagrebačke četvrti koje se nalaze na području 1. izborne jedinice nadglasati HDZ-ove tabore koji su ubačeni u 1. izbornu jedinicu? Vidjet ćemo u narednim mjesecima kada krenu ankete i prva izborna predviđanja nakon donošenja novog zakona...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo