Pretilost je sve veći problem pa je Njemačka tihom ubojici šećeru objavila rat. Do 2025. godine, prehrambena industrija će smanjiti udio šećera, ali i soli i masti u hrani.
Slatka gastro ponuda na zagrebačkom Adventu mami posjetitelje. No, o kilogramima i sastavu proizvoda u mjesecu blagdana ne razmišlja se previše. Za to je vrijeme, čini se, tek iza Nove godine.
"Onaj tko razmišlja, ne uživa u tome. Također, vidi se. Vidi se po nama", rekli su Klara i Edo iz Samobora.
Omiljene delicije, fritule i germknedle imaju veliku količinu tihog ubojice - šećera.
"Kockica šećera ili onaj jedan šećer za kavu koji volimo imati, to vam je negdje 16 šećerića i ovaj recimo od 5 do 7", kazala je nutricionistica Diana Gluhak.
Osim šećera, jednako je opasno konzumirati previše soli i masnoća.
"Fritule su nešto masnije zato se pripremaju u ulju, a germkedle se pripremaju na vodenoj pari, pa nema dodira s pretjeranim masnoćama koja nosi puno kalorija", kazala je Gluhak.
Svjetska zdravstvena organizacija preporuča udio od 10 posto šećera u dnevnom unosu kalorija. U Hrvatskoj se konzumira za trećinu više od prosjeka Europske unije.
"Mi unosimo negdje oko 10,7 kilograma šećera. To bi bilo od svih ukupnih ukupnih šećera, ali to je samo onaj dodatni šećer i to je puno previše", rekla je Eva Pavić iz Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb.
Pretilih u zemlji je više od 20 posto.
"Čak preko 17, 7 posto je pretile djece i 12 posto u srednjoj školi, to je ono što nas zabrinjava i što bi trebali raditi na tome", kazala je Pavić.
Ipak, stručnjaci smatraju da se oduška za vrijeme blagdana ipak treba dati, ali kontrolirana doza šećera više je nego preporučljiva.