tužna starost / Jednokratnu pomoć Vlade umirovljenicima dobit će i Ivanka. Kad plati dom, priušti si: 'Ništa, čašu vode'

Jednokratnu pomoć dobit će 630.000, odnosno oni s mirovinom nižom od 4360 kuna

14.10.2022.
22:00
VOYO logo

Ivanki su 83 godine, živi u domu. Toplo joj je i ima hranu. Pitali smo je što si priušti nakon što plati dom.

"Ništa. Čašu vode", odgovara Ivana Ribić iz Zagreba Pokušava nam objasniti kako je živjeti bez novca jer od mirovine joj ne ostane ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikako. Tužno, jadno i bijedno. Bolje da me nema", govori Ivanka. Čula je i ona da od danas kreće isplata jednokratne pomoći. Dobit će 900 kuna, a zna i što će s njima.

"Prvo bih htjela nešto dati kćerki i pomoći joj", govori nam. Na naše pitanje, što još, odgovara: "Ošišala bi se".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I što još, inzistirali smo. "I cipele nemam", odgovorila je.

Ako joj ostane, sačuvat će to za kavu. Slobodana susrećemo na klupici. Ima više od 40 godine staža. Radio je i vani. Pitamo ga želi li ponovno putovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dva su modela /

Oko 290. korisnika obiteljskih mirovina od iduće godine imat će od 10 do 25 posto veće mirovine. Evo detalja

Image
dva su modela /

Oko 290. korisnika obiteljskih mirovina od iduće godine imat će od 10 do 25 posto veće mirovine. Evo detalja

"Htio bi ali to je nemoguće. Moj doseg je da možemo preživjeti", govori nam Slobodan Cvitanović iz Zagreba. Kaže da mu je jednokratna pomoć, čiji iznos ovisi o visini mirovine, već sjela. Kaže, 400 kuna za sada će staviti sa strane.

"Sad dolazi zimsko doba, računi će biti sve veći i veći", govori nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz sindikata umirovljenika upozoravaju da je granica siromaštva 3036 kuna. Ispod nje živi 65 posto umirovljenika. Ovo je druga pomoć koju dobivaju ove godine. "Oni koji imaju najmanje do 1850 kuna, dobit će 1200 kuna. To puno znači, ali kada to podijelite na 12 mjeseci to je 100 kuna i to nije neki veliki porast", govori Igor Knežević, glavni tajnik Sindikata umirovljenika .

Takvih je gotovo 80.500. Budući da iznos pomoći ovisi o visini mirovine. A 900 kuna isplatit će se onima koji primaju mirovinu do 2350 kuna, oni s mirovinom do 3350 kuna dobit će 600 kuna, 400 kuna ide građanima s mirovinom do 4360 kuna. Oni s višim primanjima neće ništa dobiti. Među njima je i Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Roditelji su rekli da bude starost pitala gdje je bila mladost i mi smo se toga držali. Imam mirovinu da mogu solidno živjeti s jednom ženskom koja može pojesti. Toliko bi se našlo", kaže nam Franjo iz Zagreba.

No, priznaje ipak živi sam. Bračni par kaže - sve je lakše u dvoje. "Ona će ispaštati ako ja prvi odem, a ako ona ode, ja neću - ipak sam bio neki direktor, govori nam Vinko, također iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako malo pomalo dolazimo do toga da si nitko od njih s ovim dodatkom neće priuštiti nikakav luksuz. "Režije i ono kaj se inače troši malo šljiva i tako", govori nam još jedan umirovljenik Zvonimir Novak.

Jednokratnih 600 kuna preračunava u boce. "Skupljam flaše, normalno, pa neću biti dužan nikome", govori nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nastavit će ih skupljati, jer kaže od ovakve mirovine - već idući mjesec ne može živjeti.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo