Stanje na brvnu... / Jednog zovu liderom oporbe, drugog faraonom, no hoće li se usuglasiti? SDP-ova uzdanica tvrdi: 'To vam je kao virtualni seks'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXELL

Habijan smatra kako nigdje ne piše da predsjednik i premijer moraju razgovarati

9.7.2023.
15:35
Davor Puklavec/PIXELL
VOYO logo

Damir Habijan (HDZ) i Siniša Hajdaš-Dončić (SDP) gostovali su na N1 gdje su komentirali sukob predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića oko kandidata za ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA).

“Koliko sam shvatio, obojica su ovlastili bliske suradnike kako bi pronašli kompromisno rješenje", kazao je Hajdaš-Dončić. "Politika je stvar kompromisa", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da Plenković treba prihvatiti poziv predsjednika da zajednički razgovaraju, ne samo o jednoj funkciji, nego i o drugim važnim temama kao obrambeni sustav ili diplomacija.

Habijan je istaknuo kako još od 1. veljače postoji taj upućeni dopis te da se Milanović o njemu do danas nije očitovao. Podjsetio je da je iniciran sastanak Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija kako bi se pronašlo rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitno je reći, nema nikakve ustavne krize, ono obraćanje je služilo samo predsjedniku za skupljanje jeftinih poena, Vlada je sve izrečeno demistificirala datumima i argumentima”, kazao je Habijan.

Image
Najavljeni prvi obrambeni planovi /

Milanović putuje u Vilnius na NATO samit: Evo što će još raditi tijekom boravka u Estoniji

Image
Najavljeni prvi obrambeni planovi /

Milanović putuje u Vilnius na NATO samit: Evo što će još raditi tijekom boravka u Estoniji

Nema ustavne krize

Habijan smatra kako nigdje ne piše da predsjednik i premijer moraju razgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nema ovdje nikakve krize, siguran sam da će naći kompromisno rješenje”, kazao je Habijan.

Hajdaš-Dončić smatra kako nije dobro da ovlašteni posrednici rješavaju ovakve stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne znam zašto Plenković ne prihvati poziv Milanovića, pa njih dvojica se jako dobro poznaju, ista su škola sa Zrinjevca. Ne vidim zašto ne bi razgovarali i po meni je tu Milanović u pravu. Što se Ustava tiče, oni se mogu usuglašavati preko posrednika”, kazao je Hajdaš-Dončić.

Habijan smatra da je Milanovićeva komunikacija neprimjerena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne možete ujutro izvrijeđati sve, a onda ih navečer pozvati na sastanak. To se vrijeđanje, na osobnoj razini, ničime ne može opravdati. Također, ponavljam, nema nikakve ustavne krize. Podsjetit ću, 2012. se putem telefonske sjednice donijela odluka o voditelju Ureda za nacionalnu sigurnost i tad se nije govorilo o ustavnoj krizi. Siguran sam da će se naći kompromisno rješenje”, kazao je Habijan.

Lider oporbe

Hajdaš-Dončić smatra da ni Plenković ne ostaje dužan Milanoviću. Smatra da je lopta na Plenkovićevoj strani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mjesta su prazna, stvari se ne rješavaju, ljudi ne znaju što s njima, zabrinuti su, a stvari se ne rješavaju, sve stoji,” kazao je Hajdaš-Dončić. “Ponavljam, stvari treba riješiti, Plenković mora prihvatiti Milanovićev poziv, da se zatvore u jednu prostoriju i riješe stvari. Imate Ustav, koji kaže “usaglašavanje”. Da li to radite sami… To je kao razlika između seksa i virtualnog seksa. Morate imati fizički kontakt, morate razgovarati sami”, dodao je.

Ulazimo u superizbornu godinu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Predsjednik je na neki način preuzeo ulogu vođe oporbe. To se moglo vidjeti i u Saboru, gdje je oporba preuzela njegovu komunikaciju pa zastupnici kao da se natječu tko će gore uvrijediti predstavnike vlasti. On kao da ih vodi u tome”, izjavio je Habijan, ali Hajdaš-Dončić se nije složio:

“Nije on vođa oporbe. Bilo što da se otvori, HDZ će biti vezan uz tu aferu. Koliko je ministara već otišlo, ni ja ih više ne pamtim, a to je jer Plenković nije uspio što je obećao – reformirati HDZ i Hrvatsku.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri ne mogu ništa sami

Na pitanje, zbog čega Plenković ne želi razgovarati niti sa predsjednikom Vrhovnog suda Radovanom Dobronićem, iako je njegova komunikacija pristojna i primjerena, Habijan je kazao da taj razgovor nigdje nije odbijen.

“Ključno je da se situacija oko pravosuđa riješi i da dobijemo pozitivno rješenje”, odgovorio je diplomatski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Stil vladavine Andreja Plenkovića je jednostavan, ministri ne mogu ništa odlučiti sami, moraju sve pitati njega. Dakle, kontrola”, komentirao je na kraju Hajdaš-Dončić, na što mu je Habijan spočitnuo nedemokratičnost unutar SDP-a.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo